A Novartis egyik leányvállalat készít kereskedelmi forgalomba kerülő terméket a lencséből.

A Google idén januárban számolt be X fejlesztőcsoportjának új projektjéről, amely keretében egy speciális, chippel ellátott kontaktlencsén dolgoznak. Az érzékelőkkel ellátott lencse képes lenne figyelni viselőjének vércukor szintjét, sőt, az adatokat vezeték nélkül átküldené a beteg mobiljára. A Google nem egy kísérleti projektet visz, azonban az összes közül az az első, amelynél megnyílhat az út termék kereskedelmi forgalomba kerülése előtt.

Autofókusz a szemnek

Mindezt a Novartis színre lépése teheti lehetővé, a gyógyszergyártó vállalat ugyanis közleményben tudatta, hogy licencelni fogja a Google technológiáját több új termék megvalósítása érdekében. A kutatásokat a cég szemészeti megoldásokra szakosodott csoportja, az Alcon végzi majd, a cél pedig kimondottan az, hogy sikerüljön a Google által megálmodott lencsékből a kereskedelmi forgalomban is kapható terméket faragni. A megszerzett jogok birtokában az Alcon olyan kontakt-, illetve szemen belül alkalmazható lencséket hozna létre, amivel teljesen új szintre emelhetik a szemészeti megoldásokat.

A megállapodásról megjelent közlemény nevesíti is a fejlesztési irányokat, amelyek közül az egyik tehát a diabétesz kezelésével, a vércukor szint figyelésével függ össze. Ennek a legfontosabb előnye és lényege, hogy a beteg úgy tudja megmérni a vércukor szintjét, hogy nem alkalmaz a testébe hatoló eszközt, vagy megoldást. Az „okos lencse” ugyanis a szemben lévő folyadék elemzésével képes elvégezni a mérést, majd annak eredményét vezeték nélkül küldi át egy mobiltelefonra.

A lencsék másik, az eddigiekhez képest teljesen új felhasználási módja a presbyopia, azaz öregszeműség kezelése lenne. Ez az inkább természetes jelenségként, mintsem betegségként nyilvántartott folyamat 40 éves kor körül érezteti hatását és emiatt a szem egyre nehezebben képes fókuszálni a közelben lévő tárgyakra.

Jelentős hatása lehet az orvoslásra

Ennek oka, hogy a szemlencse a kor előrehaladtával veszít alkalmazkodó képességéből, ezért van az, hogy egy idő után a presbyopiával küszködő emberek kénytelen egyre távolabb tartani magukról az olvasnivaló és szemüveget kell használniuk. A Novartis szerint a Google által kifejlesztett új lencse technológia arra is alkalmas, hogy visszaállítsa a szem természetes autofókusz képességét, így a közeli tárgyakat szemüveg nélkül is élesen lehetne látni.

Az együttműködéssel előálló termékek piacra lépésének időpontjáról még nem beszélnek a felek, abban azonban biztosak, hogy a Google technológiai tudása, illetve az Alcon orvoslásban elért tapasztalata hamarosan olyan terméket alkot meg, ami nagy hatással lehet az orvostudományra, azon belül is a szemészet területére.

Konzumer tech

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.