Az ausztrál hatóságok szerint a dél-koreai cég megtévesztette hirdetéseivel a fogyasztókat. A téma: hol és meddig ázhat a vízben egy Galaxy S?
Hirdetés
 

A fogyasztói jogok és a tisztességes verseny felett őrködő ausztrál kormányhivatal (Australian Competition and Consumer Commission - ACCC) szerint a Samsung törvénybe ütköző módon reklámozta telefonjait, pontosabban azok vízzel kapcsolatos viszonyát. A dél-koreaiak szerint ők tiszták, úgyhogy per lesz belőle.

Víz és víz között is van különbség

Az ACCC 300 samsungos reklám átnézését követően jutott arra az álláspontra, hogy a cég hirdetései félrevezetőek voltak, amelyek alkalmasak lehettek a fogyasztók döntéseinek befolyásolására. A fogyasztóvédelmi hivatalnak két fő problémája van. Az egyik, hogy a Samsung azt kommunikálta, hogy ha maximum 30 percig és legfeljebb másfél méteres mélységig merítjük el a Galaxy S család újabb tagjait, akkor az semmilyen következménnyel nincs a telefon élettartamára, működésére. Másrészt a Samsung hirdetéseiben tengerparti és úszómedencés környezetben bukkantak fel a mobilok, miközben a vízállósági garancia csak édesvízben érvényes.

A Samsung zászlóshajói közül elsőként az S7-es kapta meg az IP68-as minősítést, amiből a 8-as szám azt jelenti, hogy a készüléknek ki kell bírnia egy maximum félórás fürdőzést 1-3 méteres mélységben (a pontos értéket termékenként lehet meghatározni). 

Az ACCC vizsgálatai szerint a Samsung visszautasított garanciális kérelmeket víz miatt károsodott mobiloknál. Bár a sajtóhír nem tér rá ki külön, de ezeknél az eseteknél valószínűleg az volt az elutasítás alapja, hogy nem megfelelően (például sós vízben) használták az eszközt.

Tengerparti csábítás

A hatóság álláspontja szerint a cég az eszközeit nem, vagy nem meggyőző mértékűen tesztelte a vízállóság és a hosszú távú működőképesség relációjában - beleértve a sósvízi vagy medencés (klóros) használatot is. Az ACCC-nek az is feltűnt, hogy miközben tengerparton, hullámok között fotózó emberek szerepelnek a reklámjaiban, a Samsung honlapján szerepel, hogy az új Galaxy S10 sorozatot nem ajánlják tengerparti vagy medencés használatra. 

Az állítások megalapozatlansága mellett a másik fő oka a bírósági folytatásnak az, hogy a Samsung reklámaiban szereplő jelenetek megtéveszthették az ausztrál vásárlókat, akiknél egyértelműen fontos, döntést befolyásoló tényező a vízállósági funkció, így a cég jogosulatlan előnyre tett szert a versenytársakkal szemben.

A Samsung hivatalos reakciójában kitart a vízállóságával kapcsolatos marketingakciói mellett, hangsúlyozza, hogy mindenben megfelel a hatályos jogszabályoknak és természetesen a legfőbb célja a fogyasztók maximális elégedettségének biztosítása. Az eltérő álláspontok között a lefolytatandó jogi csata tehet majd igazságot.

Konzumer tech

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.