Az informatikai világ ellentétes pólusait képviselték. Most mindkettőt bezárják.

Két fontos informatikai lappal lesz szegényebb a világ: megszűnik a Linux Journal, és a Microsoft is leállítja a fejlesztői közösségének készített MSDN Magazine-t. Bár az informatikai világ ellentétes pólusát képviselték, mindkét kiadvány fontos szerepet töltött be az elmúlt évtizedekben.

Linux Journal: élt 25 évet

A Linux Journalt kiadó, azonos nevű cég augusztus 7-ével leállította a lap kiadását. A 2011-ig papíralapon is megjelenő, illetve online működő nyílt forráskódú témákkal foglalkozó szakmai lap kiadására nem találtak finanszírozót, így mindenkit elbocsátottak – áll a cég közleményében.

Negyedszázada a lap indítása körül olyan emberek bábáskodtak, mint például Bob Young kanadai vállalkozó, aki egy évvel korábban, 1993-ban alapította meg Marc Ewinggel a Red Hatet, amelyből a 2010-es évek elejére a világ legnagyobb nyílt forráskódra építő szoftvervállalata lett.

Akkor még a nyílt forráskódú világ mindenekelőtt a Linuxról szólt, ennek szellemében az első számot egy Linus Torvalds-interjúval indították. A lap sokáig fontos forrása volt a nyílt forráskód iránt elkötelezett szakembereknek – a Free and Open Source Software közösségnek –, ám az internet révén beinduló információáramlással már nem tudta felvenni hatékonyan a versenyt.

2011-ben leállították a lap papír alapú kiadását, az évben a szeptemberi számhoz már csak digitális, letölthető formában lehetett hozzáférni, de továbbra is előfizetésért. A havi lap mellett a napi újdonságokról a Linux Journal weboldalán tájékozódhattak az olvasók.

Némileg paradox – ugyanakkor a lapkiadás tendenciáit nézve érthető –, hogy az időközben tartalmában is általánosabbá váló, a teljes nyílt forráskódú világot felölelő szakmai lap épp akkor szűnik meg, amikor az open source termékek szinte minden területen elterjedtek. Ott vannak az összes nagy adatközpontban éppúgy, mint a mobilokon az Android alakjában. (A lap történetéről itt lehet olvasni egy szubjektív összefoglalást.)

A téma bővítése és a költségcsökkentések ellenére 2017 decemberében a kiadó nehéz helyzetbe került, és miután hónapokig nem tudták fizetni az alkalmazottakat, be is jelentették, hogy vége. Akkor azonban egy magáncég, a London Trust Media megmentette, sőt még a lap bővítése is szóba került. A pénz azonban elfogyott. Pedig tényleg mindent megpróbáltak, még merchandise üzletbe is fogtak: pólókat, bögréket, plakátokat is árultak a régi lapszámok mellett.

Most azonban úgy tűnik, végleges kikerül a Zárva tábla. A kiadó most azon dolgozik, hogy az archívumot továbbra is elérhetővé tegye. A lap weboldala néhány hétig még biztosan működik.

MSDN Magazine: nem a pénz miatt zár be

Egészen más a Microsoft fejlesztői közösségének szánt kiadvány, az MSDN Magazine története. A microsoftos ökoszisztéma egyik fontos kiadványa megszűnik ugyan, de más formában a tartalmak tovább élnek. A Microsoft egy blogposztban jelentette be a nyomtatott lap megszűnését. Mint írják, a mély szakmai tartalmak a továbbiakban tematikus weboldalakra kerülnek, például a docs.microsoft.com-ra vagy a devblogs.microsoft.com-ra.

Ez a lap is a személyi számítástechnika elterjedésének kezdetétől létezik, bár MSDN Magazine néven csak 2000 márciusa óta. Abban az évben vonta össze ez alatt a cím alatt a vállalat két szakmai kiadványát, a Microsoft Systems Journalt és a Microsoft Internet Developert. Bár a havonta megjelenő lap kifejezetten a Microsoft termékkörére specializálódott, előfizetéses rendszerben terjesztették.

A Microsoft nem indokolta a lap kiadásának leállítását, de valószínűsíthető, hogy leginkább a megcsappant érdeklődés miatt, hiszen a Microsoft-termékekkel dolgozó fejlesztőkre is igaz, amit fentebb, a Linux kapcsán írtunk. A vállalat azt ígéri, hogy a magazin eddig megjelent számai továbbra is elérhetők lesznek egy archívumban.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.