A gépek közti mobil kommunikációban a távközlési szolgáltatók is egyre nagyobb üzletet látnak, amire a legújabb hazai példa a Vodafone Felvonó Távfelügyelet megoldása.
A gépek közötti, vagy emberek által fogadott, de gépről automatikusan induló kommunikáció (M2M) során az ipari berendezések vagy elektronikai eszközök adatot szolgáltatnak egy központi rendszernek, amely ezeket felügyeli és elemzi. A vezeték nélküli M2M piac gyorsan növekszik: szolgáltatók összes árbevétele jövőre elérheti a 13 milliárd dollárt, 2014-re pedig már 200 millió gép kapcsolódik majd egymásra a mobilhálózatokon keresztül.

A hazai M2M piac is szépen fejlődik. Jelenleg is több tízezer adatkommunikációra képes berendezés működik az országban, és a mobilszolgáltatók már stratégiai területnek tekintik a gépek közti kapcsolatra épülő megoldásokat. Bár főként csak egyszerűbb, egyoldalú kommunikációra képes rendszerekről van szó, mivel a forráshiány miatt még ezeket sem minden esetben éri meg kiépíteni, az M2M megoldások egyre terjednek az egészségügy, a navigáció, a fizetési megoldások vagy akár az épületüzemeltetés területén.

Rögzített vészhívások a liftben Utóbbira példa a Vodafone mobilkapcsolaton alapuló új szolgáltatása, a Felvonó Távfelügyelet. Ha valaki a liftben reked, az a vészhívó segítségével hangkapcsolatot létesíthet a Vodafone mentőcsapatával, vagy igény szerint valamilyen saját mentőcsapattal. A felvonóba szerelt rendszert a Vodafone folyamatosan felügyeli és szükség szerint karbantartja, a szolgáltató a vészhívó esetleges hibáit pedig távoli diagnosztikai rendszerén keresztül automatikusan, azonnal jelzi.

Együtt népszerűsítik a mobil tárcát a szolgáltatók
Új szereplő léphet be a hazai mobilpiacra

A szolgáltatás létjogosultságát az adja, hogy a felvonókban található vészcsengők többsége áramszünet esetén nem feltétlenül használható, ráadásul beépítésükkor általában a házmesterlakásban riasztottak, ahol ma már nem tartózkodik mentésre jogosult személy. Ezt általában valamilyen segélyhívó mobilszám kiírásával próbálják megoldani, de a liftben rekedt utasoknál ritkán van mobiltelefon, ha mondjuk a szemetet akarták levinni.

Új üzlet GSM alapon A mobilszolgáltatók az adatkommunikációs szolgáltatásokon túllépve világszerte szövetségeket alakítanak az iparág más szereplőivel. Ahogy arra a Vodafone Magyarország M2M menedzsere már tavaly nyári összeállításunkban is rámutatott: a versenyből az a cég jöhet ki a legjobban, amelyik létrehozza a legszélesebb körben elfogadott M2M platformot. A globális mobilszolgáltatók ennek megfelelően már mind felállították saját M2M központjukat, a keretrendszerek fejlesztésén pedig a nemzetközi trendnek megfelelően hazai rendszerintegrátorok is dolgoznak.

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.