Az ingyenes(en is használható) Dropbox online tárhelyszolgáltatás sokáig béta állapotban működött, de már így is folyamatosan növelte népszerűségét. A mostani frissítés már elég stabilnak bizonyult a béta jelző elhagyásához.
Dokumentumaink, képeink vagy egyéb fájljaink szinkronizálására eddig is léteztek jól vagy épp kevésbé jól használható metódusok a megosztott mappáktól a különféle jogosultságokkal felruházott FTP-alapú tárhelyekig, ám a Dropbox ötletes, és legfőképp egyszerű módszert kínált a problémára. Mostantól pedig a 0.x verziószámokat felváltja az első pozitív egész szám.

Előny az osztónál A Dropbox működése gyermekien egyszerű: az ingyenes regisztráció esetén minden felhasználó 2 gigabájtnyi szabad tárhelyet kap. Ezt a kis "felhő-szeletet" tölthetjük meg saját megosztott fájljainkkal, méghozzá egy kifejezetten egyszerű kliensprogram használatával. Ebben létrehozzuk a számítógépünk merevlemezén (vagy épp mobiltelefonunk flash memóriájában) egy dedikált területet: innentől minden ide másolt fájl szinkronizálódik az összes többi olyan számítógéppel, ahová feltelepítettük ugyanezt a klienst.


Külön mappa szolgál az olyan adatok tárolására, amelyet publikusan is szeretnénk elérhetővé tenni: az erre mutatkozó hivatkozást elküldhetjük bárkinek, aki innentől eléri az adott fájlt. Ehhez hasonlóan készíthetünk webes fotógalériát is, amelyet szintén egyetlen szöveges link továbbküldésével oszthatunk meg bárkivel.

A szolgáltatás alapesetben ingyenes, a 2 gigabájtos tárhelyet azonban megnövelhetjük meghívók kiküldésével (minden általunk meghívott új csatlakozó 250 megabájtnyival növeli saját tárkapacitásunkat), és természetesen fizetős konstrukciók is rendelkezésre állnak: évi 99 dollárért 50, míg 199 dollárért 100 gigabájttal gazdálkodhatunk. Havi konstrukcióban ugyanezért 9,99 illetve 19,99 dollárt kell fizetnünk.

A motorháztető alatt A Dropbox készítőinek blogjából kiderül, hogy az 1.0.10-es változat nem funkcionalitásában vagy más azonnal feltűnő elemében kínál újdonságot, inkább megerősíti és javítja azt, ami eddig is szerethető volt a szolgáltatásban. "Ha millióknak szállítasz szoftvert, az olyan problémák is nagyon fontosak, amik tízezerből csak egy felhasználót érintenek. A fájlszinkronizációs szoftverek pedig akkor igazán jók, ha működnek" - fogalmaznak a fejlesztők.

A mostani verzióváltás mögött leginkább az extrém helyzetek, operációs rendszerek, protokollok és titkosítási rendszerek által generált furcsaságok kiküszöbölése és megoldása bújik meg. A Windows által helytelennek ítélt fájlnevek, karakterkészletbeli eltérések, alkalmazások által zárolt fájlok és egyéb furcsa problémák alapesetben nem sokakat érintenek, ám amikor épp "ráfutunk" egy olyan szinkronizálásra, amely során a fentiekhez hasonló probléma miatt nem láthatjuk a másik gépen megosztott fájlt, sok bosszúságot okozhat. A készítők leginkább ezen eseteket próbálták minimalizálni.

5 tipp kisvállalkozásoknak: spórolás informatikával
5 és fél ügyes üzleti alkalmazás iPhone-ra
10 hasznos Gmail-tipp vállalkozásoknak

Gyorsuló dobozok, okosabb kliens A kliensprogram sebességét és reakcióidejét is felturbózták, ezen kívül az sem mindegy, hogy a folyamatosan monitorozott fájlok figyelése mennyit von el gépünk erőforrásaiból: a memória használatát most felére tudták csökkenteni a programozók.

A felhasználói visszajelzések között szerepelt az az igény is, hogy szabályozni lehessen, melyik kliensgépre milyen adatokat szinkronizáljunk: egy kis tárhellyel rendelkező netbookra például nem hatékony a teljes virtuális doboz tartalmát "ráönteni". A szelektív szinkron segítségével mappánként beállíthatjuk, melyik gépre kerüljenek és melyikre ne. Az újratervezett telepítés és az első szinkronizálás szintén gyorsabb és barátságosabb lett, és átláthatóbbá váltak a beállítási menüpontok is.

Természetesen az újabb igények és visszajelzések nyomán tovább frissül majd a Dropbox, ám a fejlesztők szerint most jött el az az idő, amikor bármely támogatott rendszer felhasználóinak igazán nyugodt szívvel ajánlják a szolgáltatást.

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.