A webes térképek terén egyelőre a Google áll jobban, ezért már csak finomít és políroz saját megoldásán. A Microsoft ellenben rá eddig kevéssé jellemző, ám kissé skizofrén módon igyekszik felzárkózni.
A Google Maps egyre-másra lehetetleníti el a navigációs megoldásokat. Turn-by-turn navigáció, vektoros megjelenítés, tömegközlekedési és dugóinfók folyamatos beépítésével fokozatosan átvette az uralmat a korábbi GPS-ektől, pontosabban a gyűjtőnév alá sorolt céleszközöktől és mobilos navigációs szoftverektől. Akinek korábban azzal volt problémája, hogy a Google Maps folyamatos adatkapcsolatot igényel, meggyőzhette a gyakran bejárt területeket kezelő gyorsítótárazás, valamint a tény, hogy egyre több mobilszolgáltató ingyenessé tette a szolgáltatáshoz kapcsolódó adatforgalmat. A Google térképe tehát egyelőre több hosszal vezet, így a mostani mobilos frissítés is inkább egyfajta szépészeti beavatkozás.

Térkép szépírással Már frissíthetik alkalmazásukat az androidos Google Maps tulajdonosok, mégpedig a 6.5-ös verzióra. Az új térképmotorban tovább finomították a térképek vektoros rajzolatát, így a nagy felbontású és képpontsűrűségű okostelefonokon és tableteken sokkal finomabb vonalakkal, még könnyebben olvashatóbban jelennek meg az információk. A grafika mellett kényelmes beállítási lehetőségekkel is bővült az alkalmazás. Többek között előre beállíthatjuk az általunk előnyben részesített közlekedési eszközöket és egyéb preferenciákat, így útvonaltervezéskor ezeket automatikusan számításba veszi a rendszer.A fenti, régebbi Androidokon is használható újítások mellett az Ice Cream Sandwich rendszert futtató készülékek tulajdonosai egy modernebb navigációs képernyőt is kapnak, amely egységesebbé vált az Android 4.0 frissebb felületével. A ráncfelvarrott nézetben új érintési gesztusok és menük is elérhetővé válnak.

Felemás támadás A Microsoft eközben folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel megnyirbálhatja a Google térképes szolgáltatásának részesedését: mostani terve kétfrontos offenzívára épül. A Bing Maps mellett ugyanis a zárt forráskódú világból érkező redmondi vállalat egy nyílt rendszer, az OpenStreetMap kiemelt támogatása mellett döntött. A stratégia azért furcsa, mivel ugyanezen szolgáltatásból származó adatokra épül a Bing Maps is, csupán felhasználói felülete és funkcionalitása más.Az OpenStreetMap adatbázisát már több mint 500 ezer önkéntes szerkeszti, pontosítva a jelenlegi adatokat és újakat adva a rendszerhez, amelyet egyelőre teljesen ingyenesen használhatnak még vállalatok is. Ez utóbbi lehet az OpenStreetMap nagy csábereje, hiszen a Google térképével kapcsolatos céges extrák már pénzbe kerülnek. Nem csoda, hogy a nyílt rendszerre már olyan nagy nevek is váltottak, mint a közösségi helymegosztó Foursquare vagy a fényképek geotagelését is végző, iOS alatt futó iPhoto.

A Microsoft a New York Times információi szerint egyre nagyobb összegekkel támogatja a nyílt térképszolgáltatást, amely egyfajta belső konkurenciaként szerepel a Bing Maps mellett, amelynek tervezését egyébként két éve épp az OpenStreetMap alapító-fejlesztője, Steve Coast irányítja.

Térkép nélkül: üzleti út okostelefonnal
A Google kivégezte a navigációs versenytársakat
Élő dugófigyelés a magyar utakon, Google Maps-ben

Bedobta a törölközőt Kínában az Amazon is

A társaság nem bírta a versenyt a helyi e-kereskedelmi mamutokkal, július közepén lelövi az Amazon.cn piacteret.
 
Nem közvetlenül az új technológiák, hanem a kiélezett versenyhelyzet, a gyorsan változó piaci igények és a vállalatok fájdalompontjai hajtják előre a fejlődést.

a melléklet támogatója a T-Systems

Hirdetés

T-Systems: rendszerintegrátor a gyártósorok mellett

A teljesen automatizált gyártósortól a szakmai kompetenciát kereső beszállítóig sokféle gyártóüzemmel találkozhatunk a hazai iparban. Megoldásszállítóként ezért az ügyfelek problémáit kell feltárni, és azok megoldásához kell optimális technológiát kínálni – állítja Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese és Tóth P. Péter üzletág-igazgató.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.