A sorozatra már amúgy is nagyon ráfért egy alapos frissítés, a rendezőnek pedig nem kell messzire mennie a témáért.

James Cameron a BBC tavaly februárban készített interjújában már a "hamisított médiáról" és a vele összefüggő eszközök fejlődéséről beszélt. Ebben egyebek mellett kifejtette, hogy ha a Terminátor-filmekből ismert, öntudatra ébredő mesterséges intelligencia el akarná törölni az emberiséget, akkor valójában felesleges lenne atomfegyverekkel lövöldöznie. Sokkal könnyebb lenne és kisebb befektetést igényelne, ha készítene egy csomó minőségi mélyhamisított (deepfake) anyagot, nagy felhajtást mellett az egészet kiszórná a felhasználók közé, a többit pedig az emberi természetre bízná.

Időközben kiderült, hogy a rendező már dolgozik a Terminátor következő részének forgatókönyvén, amit tényleg az olyan MI-alkalmazások térnyerése ihletett a valós világban, mint amilyen az OpenAIChatGPT programja. Cameron a héten rendezett Dell Technologies World 2023 rendezvényen azt mondta a '84 óta élő Terminátor-franchise folytatásáról , hogy néhány kérdést még tisztázni kell a feltörekvő technológiával kapcsolatban, mielőtt készen állna az új anyag lezárására, vagyis arra vár a forgatókönyv befejezésével, hogy a mesterséges intelligencia fejlődési iránya letisztuljon.

Az MI nem magától válik veszélyessé

A kommentárok szerint a ténylegesen létező MI-technológia villámgyors térnyerése olyan téma lehet, amiből könnyen lehet majd a moziban is kasszasikert csinálni, főleg, hogy a Skynet szuperintelligenciára a média is rendszeresen hivatkozik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tudósításaiban. Igaz, a veszélyekről szóló figyelmeztetések már nem a Terminátor világát idézik: az emberiség elpusztítására trenírozott modell, a Chaos GPT például inkább vicces, mint ijesztő, de ez nem jelenti, hogy az MI-alkalmazások nem hordoznek komoly egzisztenciális kockázatokat az emberiségre nézve.

Legutóbb a Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt is arra figyelmeztetett a The Wall Street Journal egyik rendezvényén, hogy a jelek szerint önmagunk elpusztításával igyekszünk megelőzni az ellenünk lázadó MI fellépését, utalva többek között egyre nyilvánvalóbb demográfiai válságra. Szerinte hamarosan eljön az ideje a nulladik napi szoftveres sérülékenységeket vagy biológiai felfedezéseket termelő MI-rendszereknek, és nagyon jól tennénk, ha felkészülten várnánk az ilyen forgatókönyvek bekövetkeztét, tekintettel arra, hogy az ilyesmivel egészen biztosan megpróbálnak majd visszaélni.

Konzumer tech

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.