A Canonical Linux-disztribúciójának legfrissebb, Értelmes Hiúz névre keresztelt kiadása nem csak az arculatváltással tud újat nyújtani, de jelentős előrelépést tett közösségi oldalak integrációja és az adatmegosztás terén is.

Az Ubuntu hat éves története alatt ez egyik legnépszerűbb Linux-disztribúcióvá nőtte ki magát, aminek oka talán éppen az induláskor megfogalmazott "Linux for human beings" (Linux emberi lényeknek) gondolatnak köszönhető. Ehhez Mark Shuttleworth, a Canonical ügyvezető igazgatója a megjelenéskor tartott sajtókonferencián hozzátette, hogy a mottó megszabta az elmúlt évek munkájának irányát, és végre egy nem csupán szakemberek által használható, élénk, barátságos és konstruktív felhasználói környezethez vezetett.

Kétségtelen, a Microsoft vagy az Apple operációs rendszereinek piaci részesedését tekintve a siker nem látszik annyira meggyőzőnek, de a mostani kiadással egybekötött arculatváltás sokat lendíthet ezen a helyzeten - azzal együtt, hogy a rossz nyelvek szerint a narancs-lila külcsínt a sajtóközleményekkel ellentétben kevésbé a fény, mint inkább inkább az elnevezésben is hasonló Mac OS X Snow Leopard ihlette. Akárhogy is, az elszakadás az elmúlt néhány kiadás alapértelmezett barnás témájától nem vált éppen az Ubuntu hátrányára. No persze ízlések és pofonok, ahogy mondani szokás, és ha valakinek a korábbi változat volt inkább megnyerő, vagy éppen az ablak bezáró gombját szeretné inkább a jobb oldalon látni a la Windows, akkor természetesen egy pár kattintással azt is elérheti.

 

Elindulva a belbecs irányába, lássuk, mi érdekeset hozott a Lucid Lynx a chat- és közösségi oldalakkal függőségi viszonyban élőknek! Az Emphaty, ami az Ubuntuban az előző verzió óta alapértelmezett üzenetküldő program, eddig sem vallott szégyent az általa ismert protokollokat illetően. Akinek az elmúlt évek hóbortjait és barátai szokásait követve használnia kell az ICQ-t, az MSN-t, a Google Talkot vagy bármi mást, az hálás egy olyan programért, ami mindezt egy felületen nyújtja. És persze itt a Facebook is a maga több mint egymillió magyar felhasználójával, belőle sem hiányozhat a csevegő szolgáltatás. Most ezt is elérhetjük az applikáción keresztül, ha nem akarunk a böngészőben emiatt külön ablakot fenntartani, amiben még csak nem is könnyű az új üzeneteket vagy a be- és kilépő ismerősöket észrevenni.
 

Ha ennél is tovább mélyednénk a közösségi oldalak bugyraiba, akkor támogat csak igazán újdonsült operációs rendszerünk. Felhasználó adataink megadása után máris egy kattintásnyira kerülünk attól, hogy közzétegyük a világgal folytatott monológunk újabb egysorosát, egyszerre akár több mikroblogban is - a Facebookon éppúgy, mint a Twitteren. Ehhez nincs is más dolgunk, mint a felső panel megfelelő appletjére kattintva beírni az egysorost a megjelenő mezőbe. Ugyanitt csevegőfiókjainkat és azok aktuális állapotát is is állíthatjuk.


Elszakadva kissé a közösségi szolgáltatásoktól, de még mindig a tartalom megosztásnál maradva, érdemes figyelmet fordítani az Ubuntu One nevű saját hálózati felhő (private cloud) megoldására, ami 2 GB tárhelyet biztosít a felhasználóknak a Canoncial internetes felhőjében. A szolgáltatással nem csak egyes állományokat és könyvtárakat tehetünk elérhetővé magunk - vagy a megosztáskor kapott URL-en keresztül mások - számára, de módot ad Ubuntut futtató gépeink között címjegyzékünk, böngészőbe mentett könyvjelzőink, egyéb apró jegyzeteink szinkronizálására is. Ha keveselnénk a rendelkezésre álló tárhelyet, akkor havi 10 dollár ellenében további 50 GB-ot vehetünk, illetve annak lehetőségét is megkapjuk, hogy mobiltelefonunk címjegyzéke szinkronizálhatóvá váljon. Az Ubuntu One szolgáltatás része továbbá az Ubuntu Music Store ahol kedvenc albumainkat darabonként körülbelül 8 euróért vásárolhatjuk meg. Ezek minden gépünkön elérhetők lesznek mp3 formátumban, és kisebb zenelejátszókra is átmásolhatók.

 

A Lucid Lynx a szórakozás mellett a munka terén is felvonultat hasznos újdonságokat. A megújult panel révén nem csak új chat és broadcast üzeneteinkről, de a beérkezett levelekről sem maradunk le, még ha el is vétettük a felugró kis ablakot. A panelen megjelenő boríték ikon színéből tudhatjuk, ha valamilyen forrásból új üzenetünk érkezett. A panel rejt továbbá egy naptárat, ami minden olyan napot külön megjelöl, amikorra korábban valamilyen elfoglaltságot vettünk fel. Ez alatt jelennek meg a dátumtól független teendők (task) és az általunk beállított városok helyi ideje és pillanatnyi időjárása. Ezek között aktuális tartózkodási helyünk szerint egy kattintással válthatunk. Ugyanezen a panelen választhatunk az elérhető hálózati kapcsolatok közül is, legyenek azok vezetékes, vezeték nélküli, mobil vagy akár VPN kapcsolatok.

 

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.