A kíváncsi felhasználók máris kattinthatnak a Microsoft letöltő-oldalát megcélzó hivatkozásra: már elérhető a kiadás előtti, a véglegestől már csak nüansznyival különböző verzió.
A Windows 8 Release Preview kiadásának 64 és 32 bites változata angolul és további 11 nyelven érhető el a Microsoft letöltőközpontjának dedikált oldalán. A 64 bites ISO lemezképfájl mérete 3,3 gigabájt, a 32 bites letöltésekor 2,5 gigabájt megérkezésére kell várni. Telepítéséhez a fájlt DVD-re kell írni, vagy egy megfelelően előkészített, bootolható USB meghajtóra is másolhatjuk (a letöltő oldalon minden szükséges instrukció megtalálható).

A nyolcadik fecske csinál nyarat? Már a letöltő oldalon is szemet szúrhat egy olyan mondat, amelyet alapvetően a felhasználók megnyugtatására és bátorítására szánt a redmondi vállalat, de a szakértők szerint az elsöprő siker legnagyobb gátja is lehet: "A Windows 8 tökéletesen működik minden olyan hardveren, amely elég a Windows 7 futtatására is" - szól az idézet. Elemzők szerint ugyan mindez szép dolog, de épp ettől nem csinál villámháborút az új rendszer.

Június első hetére ígérték, az első napján máris megkaptuk

A Windows 7 hosszabb távon akár olyan kolonccá is válhat a Microsoft nyakában, mint annak idején a Windows XP, fejtegette a Bitport kérdésére Fauszt Gábor, a magyarországi IDC vezető elemzője. A szajkértő szerint az, hogy a Windows 7 és 8 (legalábbis a PC-s változat) hardverigénye között nincs jelentős különbség, a felhasználók nagy többségében felveti a kérdést: mégis miért kellene frissíteni? Az üzleti felhasználók nagy része épp csak idén jut el odáig, hogy Windows 7-re frissítsen az XP támogatásának megszűnése miatt. A Windows 7-et azonban a jelenlegi ígéretek szerint egészen 2019-ig biztosan támogatja majd a Microsoft, nem is beszélve ennek az időnek a szervizcsomagok miatti kitolódásáról. Ezen a rendszeren pedig minden ma használt általános szoftver ugyanolyan tökéletesen elfut, mint a Windows 8-on... sőt.

Többen attól is tartanak, hogy a Windows 8 egyetlen igazán nagy újdonsága, a teljesen átalakított felhasználói felület valamilyen módon negatívan befolyásolja az eddig megismert felhasználói élményt, ráadásul a jelenleg jól működő szoftverekre sem lesz jótékony hatással a sok kezelési újítás. Azok a hírek sem segítenek sokat az új rendszer megítélésén, amelyek arról szólnak: a Microsoft igyekszik saját alkalmazásai számára "megtisztítani a terepet" a Windows 8 alatt (igaz, ez inkább a tabletekre szánt Windows RT-re igaz, ahol például az alternatív böngészők fejlesztői panaszkodtak lehetőségeik megnyirbálására). Az is viszonyla friss hír, hogy hiába jelennek meg külső fejlesztőktől a megszokott felület egyes funkcióit, például a Start menüt visszaállító segédprogramok, a Microsoft ezeket a végleges Windows 8-ban igyekszik ellehetetleníteni.

Lehet Windows 8 a fenyőfa alatt A mostani, "közel végső" verzió bejelentésekor a Microsoft kliens operációs rendszerekért felelős vezetője, Steven Sinofsky leszögezte: az év végi ünnepi időszakra mindenképpen piacon lesz az új rendszer. A Windows 8 és a tabletekre szabott Windows RT egyaránt RTM (Ready To Manufacture, azaz gyártásra kész) állapotba kerül két hónapon belül, innentől már csak az OEM partnereken múlik, milyen gyorsan kerülnek boltokba az első, új rendszerre épülő PC-k, notebookok és tabletek.

Már megkezdődött az előzetes "kapkodás" az új felhasználókért: a Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy aki június 2-a után vásárol Windows 7-et futtató PC-t, az új rendszer megjelenése után mindössze 15 dollárért frissíthet Windows 8-ra.

A nagyobb hardvergyártók természetesen máris jelezték, hogy az ünnepi időszakra megjelentetik saját Windows 8-as termékeiket, bár egyesek nyilatkozatában szintén felbukkan az a jóslat, hogy egyelőre nem számítanak hatalmas eladási bummra az új rendszertől. Az Asus, a Toshiba és a Lenovo pedig Windows RT-re épülő tabletekkel is biztosan jelentkezik még a karácsonyi vásárlási láz idején. A legérdekesebb próbálkozás azonban épp az új rendszerrel kapcsolatos elvárások bizonytalanságát példázza: az Asus olyan eszközzel kapcsolatos figyelemfelkeltő videót tett közzé, amelyen nagy valószínűség szerint Windows RT és Android is fut egyszerre.

A Dell sem igazán lelkesedik a Windows 8-ért
Nem minden Windows 8 lesz Windows 8
A Windows RT kitiltja az alternatív böngészőket

Hirdetés

Adatbázis készül a mesterséges intelligencia baklövéseiről

Az AIID adatbázisa a gyakorlati MI-alkalmazások torz, veszélyes vagy csak ineffektív eseteit gyűjtené össze, hogy ezekből tanulva sehol se kövessék el másodszor is ugyanazokat a hibákat.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.