Nem győzzük kapkodni a fejünket a szezonális reklámok kereszttüzében. Nyári áreső, kánikulai árolvadás: még céges notebookot is sokan vesznek ilyenkor a kedvező áraknak köszönhetően. Ám ha a kisvállalkozás kasszájában drága szoftverekre már nem marad pénz, érdemes ingyenes alternatívát keresni a "starterpakkra". Tíz hasznos, freeware szoftvert szedtünk össze példaként.
Ha kezünkben (vagy asztalunkon) figyel az újonnan megvásárolt számítógép, azon a legtöbb esetben csupán egy "gyári", előre telepített Windowst találunk (legalábbis üzleti, vagy részben üzleti célú gép esetén, mivel az ilyen felhasználásra jóval ritkábban választanak Linux-alapokat). Manapság azonban a kisvállalkozóknak kétszer is meg kell gondolniuk, ki mernek-e adni további összegeket legális, fizetős szoftverekért.

Mivel a kalózkodás nem túl etikus és erősen rizikós alternatíva, az ilyen megoldásokat nem javasoljuk, ám szívesen eloszlatjuk azt a tévhitet, miszerint az ingyenes az mindenképpen egyenlő a gyengével és a gagyival. Egy nagy amerikai kiadó épp most jelentette be, hogy a szerkesztőségi munkát teljes egészében átállítja ilyen alkalmazásokra.

Vannak tehát jó páran, akik akár örökké elmolyolnának kizárólag szabadon felhasználható szoftverekkel, de azoknak is figyelmébe ajánljuk a következő programcsokrot, akik csak ideiglenesen választanának helyettesítő megoldásokat, amíg a céges költségvetésből futja valamilyen fizetős szoftver beszerzésére.

Tud ez a gép többet is! | Elsőként bővítsük ki egy kissé a frissen vásárolt Windows tudását! Természetesen az operációs rendszer már rég nem csupán egy váz, hiszen már a Windowsokba is többféle felhasználói alkalmazást építettek, ám ezek nem feltétlenül a legjobbak vagy a leghasználhatóbbak. Elsőként tehát nézzünk pár olyan gyorsan és egyszerűen megszerezhető szoftvert, amelyek kiváltják és kibővítik a beépített megoldásokat.

Ha csak gyors jegyzeteket készítünk a gépen, a legtöbben nem várják meg a Word vagy más fajsúlyosabb szövegszerkesztő betöltődését, ám a Jegyzettömb (Notepad) gyakorlatilag a másik végletet jelenti a végletesen lecsupaszított kezelőfelülettel és funkcionalitással. A Notepad Plus Plus egy ügyes kis alternatíva, méretre alig nagyobb az eredeti Jegyzettömbnél, ezért betöltése is villámgyors. Mindemellett viszont tonnányi extra funkciót tartalmaz: egyrészt képes kiemelni a speciális karaktersorokat, amely gyors HTML-szerkesztésnél, vagy akár cikkírások közben a szóismétlések követésekor használható prímán. Többféle karakterkódolással segít a nemzetközi formátumok közötti váltásban, képes makrókat rögzíteni és futtatni, és megannyi egyéb mellett akár külső beépülőket is lehet hozzá alkalmazni.

A képek megjelenítésével is lehet hasonló érzésünk, mivel a Windows beépített képnézegetője nem épp a felhasználóbarátság csúcsa. Az IrfanView azonban egy villámgyors, multi-formátumú képnézegető alternatíva, sőt, több. Egyrészt már "magától" is képes megjeleníteni a legfontosabb kípfájl-típusokat, ám a pillanatok alatt telepíthető plugin-csomagjának köszönhetően gyakorlatilag multimédia-kezelővé válik. A pdf dokumentumoktól a réteges psd képeken át akár a Flash videókig mindenfélét lekezel, így akár Photoshop vagy egyéb hasonló kaliberű szoftver sem szükséges. Ráadásul alapvető szerkesztési funkciókat (átméretezés, kontrasztállítás, stb.) is tartalmaz, tehát mindenképpen megérdemli a letöltéssel és telepítéssel járó pár kattintást.

Kommunikáljunk! | Arról most ne nyissunk vitát, melyik a legjobb böngésző: erről egyébként is megvan mindenki saját véleménye, így maradjunk annyiban, hogy a gépre installált Internet Explorert meg lehet tartani vagy le lehet cserélni (az új böngészőválasztó miatt úgyis mindenképpen rá leszünk kényszerítve egy gyors döntésre). Az internetes kommunikáció azonban már nem csak a böngészőt igényli, az üzleti partnerekkel történő kapcsolattartáshoz érdemes a legismertebb azonnali üzenetküldőket is munkába fogni. A Live Messenger előnye mindenképpen az elterjedtsége, míg a Skype az IP telefonálás úttörője (ehhez ráadásul az alapvető ingyenesség mellett vásárolhatunk hagyományos telefonokra irányuló hívási lehetőséget is).

A kezelőfelület felületességének kezelése | A közcím talán kissé erős, hiszen felületesnek már semmiképpen nem neveznénk a Windows alapértelmezett "arcát", ám egyértelműen lehet rajta mit turbózni. Sokan képtelenek megbarátkozni például a Windows Intézővel, tehát a mappák és fájlok kezelésére használt alapvető eszközzel. Két mappa kinyitása, a fájlok másolása, átnevezése valahogy még mindig furcsa itt többeknek, ezért igen népszerűek az úgynevezett kétpaneles fájlkezelők. Az őskor Norton Commandere (és annak ezernyi klónja) után a Windows alatt manapság a Total Commander hódít - ez azonban fizetős, az ingyenes működést felugró ablakok keserítik meg, ráadásul üzleti célokra hivatalosan még így sem szabad használni. Egyre közkedveltebb azonban az Unreal Commander, egy apró, ám kifejezetten kézre álló TC-másolat, amelyet teljesen ingyen tölthetünk le, és a lokalizációs csomagoknak hála, akár magyar nyelven is használhatjuk.

Ugyan a Windows manapság már szintén kezeli a legelterjedtebb tömörített állományokat, az alapszintű funkciók sokszor kevésnek bizonyulnak. Akár egy e-mail csatolmányról, vagy egy pendrive-ra másolandó fájlcsoportról van szó, jól jöhet egy WinRAR-hoz hasonló megoldás. A 7zip szintén teljesen szabadon felhasználható, megannyi tömörítési eljárást ismer, segítségével egy helyről kezelhető a legtöbb általánosan használt fájltípus.

Ingoványos terület a biztonsági szoftvereké. A legtöbb vírusirtó és kémprogram-elhárító megoldás még akkor sem használható fizetés nélkül üzleti célra, ha van ingyenes változata, ezért minden esetben nézzük meg a letölteni kívánt szoftver licencszerződését: sajnos a legtöbb mellett ott találjuk majd a kitételt, mely szerint csak otthoni használatra érvényes az ingyenesség. Kémprogram-vadászok között azonban ott a magyar fejlesztésű Spybot-S&D, amely a gépünkre települt kártékony kódokat keresi meg és irtja ki. A fejlesztő adományokat ugyan elfogad, ám a szoftver maga fizetés nélkül is megszerezhető.

Kreatívan, szabadon | Ha képszerkesztő, akkor Photoshop. Sokan vannak legalábbis így ezzel, pedig van ebből is egy egyre fejlesztett tudású alternatíva a GIMP képében. Az Adobe szoftveréhez hasonlóan ez a nyílt forráskódú megoldás is kezeli a rétegeket (layer), és retusálástól a konkrét képkészítésig eszközök százai állnak rendelkezésre, a beépítettek mellett letölthető pluginek formájában is.

Természetesen az irodai programcsomagok terén is van megannyi alternatíva a Microsoft Office-ra. Az ingyenes, webes Office és a Google Docs lehetőségeiről (és csatározásairól) már mi is többször írtunk, ám hagyományos, gépre telepített formában továbbra is nagy közösség támogatja a nyílt OpenOffice.org csomagját, amelynek több specializált mutációja is létezik, funkcionalitását pedig folyamatosan fejlesztik, hogy a szoftvercsomag lépést tartson a nagy, fizetős versenytársakkal.

Szám, adó | Végül pedig nem maradhat ki a kisvállalkozások egyik "nemszeretem" szoftvere, amelyet viszont mindenki feltesz a gépére, hiszen enélkül a papír számlatömbök múlt századi világában maradna: a számlázóprogram. Bizony, ilyenből is van ingyenes, például a SZÁMADÓ-13, amely alapfunkciókra (partner- és készletlista, számla kiállítás, listázás és sztornó) tökéletesen alkalmas. Az ingyenesség mellé egy apró megcsillagozott jegyzet: egy pénzügyminisztériumi rendelet miatt sajnos egy 3000 forintos, egyszeri átutalást meg kell ejtenünk egy személyre szóló nyilatkozat megszerzéséhez, ennek hiányában ugyanis Magyarországon nem használható legálisan semmilyen számlázó alkalmazás.

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.