A funkciók szempontjából véglegesnek tekinthető béta változattal célegyenesbe érkezett a Firefox 4 fejlesztése. A szabad szoftverek egyik zászlóshajója nem csupán alapos ráncfelvarráson esett át, de számos hasznos funkcióval is gazdagodott.
Mindenekelőtt érdemes megemlíteni a számos felületi változást, ami az új verziót jellemzi. Ezek között természetesen akadnak olyanok melyek leginkább a felhasználói élmény növelését szolgálják, de újító jellegű megoldásokkal is találkozhatunk.

Gombok | Az egyelőre csak Windowson elérhető Firefox gomb a standard menüsort sűríti egyetlen felületi elemmé – ezzel némi vízszintes helyet spórolva – ami jó hír például a netbook felhasználóknak, hiszen egy kisebb felbontás mellett ez komoly nyereség. A gomb elhelyezkedése emellett lehetővé teszi, hogy a fülek és az azok tartalmát vezérlő elemek (előre, vissza, frissítés gombok) egymáshoz közelebb kerülhessenek, ami pedig az ergonómia szakemberek nagy álma. További helyet nyertek a fejlesztők a könyvjelzők menüsorának gombbá tömörítésével, illetve stop és a frissítés gombok összevonásával.

App Tab | Folytatva a felületi változások sorát az új verzió lehetőséget ad egyes általunk választott webhelyek dokkolására a böngésző tabsorában. Ami annyit tesz, hogy kedvenc oldalainkat – amiken amúgy is naphosszat lógunk munka közben, mellett, vagy éppen helyett – nem kell egy külön ablakon eldugni, vagy éppen egy könyvjelzőből újra és újra előkotorászni, hanem megjelölhetjük azt app tabként, minek örömére az a bal oldalra vándorol, miközben akkorára zsugorodik, hogy a tab fülön csak a weblap ikonja látható. Persze a kényelemnek ára van. Kedvenc oldalaink egy kattintással lesznek elérhetők a böngésző újraindítása után is, ám ha túlzásokba esünk, eltart egy ideig, míg induláskor az összes lap betöltődik.

Panorama | Még mindig a taboknál maradva a rendszerető internetfüggők tabjaikat szorgos munkával csoportokba rendezgethetik. Ha éppen arra van ingerenciánk, összes webes levezőinket, vagy az általunk preferált közösségi oldalak sokaságát, vagy éppen az aktuálisan minket érdeklő témában összegyűjtött weblapokat csoportokba szedhetjük, amiket azután remek jó animációk kíséretében meg is csodálhatunk. Nem egy oktalan ötlet, bár a böngésző sokobanként való újraértelmezése a játékhoz hasonlóan kissé addiktív.


Az új audio API demonstrációja a Firefox 4 böngészőben


Firefox Sync | Ha valami igazán hasznosra vágyunk, akkor azzal is tud szolgálni a 4-es verzió. Nyilván csaknem mindannyian szembesültünk már az otthon felejtett könyvjelző esetével, amikor is a korábban már jól megtalált és még jobban elmentett weboldal címe csak és kizárólag a dolgozószoba rejtekében szunyókáló notebookról érhető el, mi pedig éppen nagyon megmutatnánk azt valakinek valahol máshol. Nos, most csatlakozhatunk csaknem hárommillió sorstársunkhoz, akik korábban már letöltötték a könyvjelzők, nyitott lapok és hasonlók mentését lehetővé tevő kiegészítést, ami csodák csodájára ezen mentéseket bármely másik Firefoxon hajlandó elővarázsolni.

Belbecs | Ha még nem elég a jóból,akkor a Firefox tartogat számos hasznos, bár talán kevésbé látványos technikai újítást is. Ilyen például a HTML5, ezen belül is a korábban komoly hullámokat vert WebM videók támogatása. Az új verzióban szakadatlanul netezhetünk még akkor is, ha a Flash, QuickTime, SilverLight pluginunk egyébként épp a böngésző vesztét okozta volna, mivel a plgunok elszállása nem rántja magával a komplett böngészőt. Számolhatunk némi sebességnövekedéssel is, különösen a weblapok megjelenítésénél, mivel a Firefox ezen túl a videókártyát is képes lesz igába hajtani a 2D grafikai munkák elvégzéséhez.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.