A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) idén a magyar felsőoktatás legnagyobb felhő alapú informatikai fejlesztését hajtotta végre. A beruházást egységes Fujitsu platformon hajtották végre, a hazai leányvállalatnak ezen kívül sem sok oka lehetett panasza idén.
Az évi 26 milliárd forintos költségvetéssel működő, 5 ezer alkalmazottat foglalkoztató Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnagyobb hazai felsőoktatási intézmény, amely csak informatikára évente mintegy 300 millió forintot költ. Az egyetem IT osztályán 50 ember dolgozik, az utóbbi években megnövekedett feladatokat kiszolgáló informatikát azonban csak jelentős létszámbővítéssel tudták volna működtetni, miközben a megnövekedett költségek fedezésére nem álltak rendelkezésre elégséges források.

Az ELTE ezért olyan megoldást választott, amely lehetővé tette, hogy változatlan létszámmal, de az energiaköltségek 50 százalékos csökkentésével feleljen meg az elvárásoknak - tudtuk meg Ritter Dávidtól, az ELTE informatikai igazgatójától, aki a Fujitsu keddi eseményén ismertette, miként alakították át az egyetem informatikai infrastruktúráját.

12 szerveren 150 szolgáltatás A virtualizáció, illetve a privát számítási felhők kialakítása során el akarták kerülni az ilyenkor szokásos problémákat, mint például a lépésenkénti technológiaváltást, a szatellitrendszerek kialakulását és a különböző technológiák próbálgatását, ami mind a párhuzamos infrastruktúrák kialakulásához és a meglévő erőforrások szétforgácsolásához vezet. Emiatt az előkészítés közel három évig tartott, a konszolidáció megvalósítása viszont ezt követően gyors ütemben valósult meg.

December második hetétől – a hiba nélkül lefolytatott tesztüzemet követően – 12 Fujitsu Primegy RX300 S6 virtualizált környezetekhez optimalizált rackszerver biztosítja 150 féle szolgáltatás igénybevételét 40 ezer felhasználó számára. A szerteágazó alkalmazások – Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR), SAP, SAP HR, oktatói rendszerek, levelezés – az eddigi tapasztalatok alapján zavartalanul és gyorsan futnak 99,99 százalékos rendelkezésre állás mellett. A kialakítás másik előnye, hogy így a csúcsidőszakokban például a költségvetésmenedzsment vagy a tanulmányi rendszernek úgy tudnak többletkapacitást biztosítani, hogy ehhez nem szükségesek további erőforrások.

Az ELTE VMware-re épülő virtuális szerverfarmja az év végéig további hat szerverrel bővül. Ritter Dávid hozzátette: a jövőben minden új rendszernek kötelezően ebben a környezetben kell működnie, így például ezen fog futni a most fejlesztett könyvtári rendszer is, amely az ELTE 180 milliárd forint értékű könyvtári állományának kezelésére szolgál.

VISIT 2010: a zéró klienstől az arcfelismerő robotmedvéig
35 Széchényi Könyvtár fér el az új egyetemi adattárolón

Válságban is előre Poros Gábor, az idén 75 éves japán Fujitsu hazai leányvállalatának vezetője a sajtótájékoztatón összességében pozitívnak értékelte a cég idei eredményeit, bár a gazdasági válság még mindig nincs mögöttünk - tette hozzá.

Az IT beruházási keretek idén tovább csökkentek, emiatt bizonyos beruházásokat elhalasztottak, eközben a közszférában még meghatározóbb lett költségtakarékosság, a kormányzati IT újragondolása miatt pedid a második félévben minimálisra csökkent a közszféra megrendelése. Ugyanakkor a nehezebb gazdasági helyzetben teret nyertek az innovatív technológiák, a kisebb cégeknél is ésszerűsítették az informatikai rendszereket és költségtakarékos szemléletet valósítottak meg.

Bár a világ harmadik legnagyobb informatikai szolgáltatójának üzleti éve csak márciusban zárul, a vezető a Fujitsu hazai lányvállalatának idei eredményeit is ismertette. Eszerint a Fujitsu Technology Solutions Kft.  idén 20 millió euró körüli forgalmat vár, ami tavalyhoz képest 8,5 százalékos növekedést jelent; hasonló árbevétellel számoltak az üzleti évre is. Amíg a nagy volumenben értékesített termékek értékesítése csökkent, a nagyvállalati megoldások forgalma nőtt: 125 százalékkal növelték az x86-os szerverek eladását, míg 25 százalékkal nőtt a tárolók forgalma; a szolgáltatások területén 30 százalékos bővülést értek el.

Az ügyvezető úgy véli, hogy a hazai piacon is egyre növekszik az érdeklődés a szolgáltatásként nyújtott infrastruktúra iránt, amely területen a Fujitsu az úttörők közé számít. Poros Gábor szerint ez a trend 2011-ben is folytatódik, így jövőre is a költségcsökkentést, ésszerűsítést lehetővé tévő megoldások, valamint az új üzleti modelleken alapuló infrastruktúra-, platform és alkalmazásszolgáltatások terjedése várható.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.