Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét a jövő év elejétől betöltő Magyarország nyílt forrású tartalomkezelő rendszerre építi az elnökség hivatalos weblapját.
Miközben a társadalmi vita finiséhez érkezett a Digitális Magyarország Program, amely a lehetséges intézkedések egyikeként fogalmazza a kormányzati szektorban a nyílt forráskód részarányának markáns növelését, addig a kormányzat máris tett egy apró lépést ennek érdekében. Legalábbis nem indult más irányba, mikor az idei év második félévében az Európai Unió legfőbb döntéshozatali szervének elnöki tisztét betöltő Belgium felajánlotta, hogy átadja az elnökségi honlap forráskódját a tisztet következőnek betöltő ország részére. Ehhez persze egy olyan nyílt forrású megoldás alkalmazására volt szükség, mint amilyen a honlap hátterét biztosító Drupal.

Magyarország, én így lájkollak! A projektet koordináló Rácz Péter a múlt hétvégén rendezett Drupal konferencián elmondta, a kommunikáció elsődleges fórumának szánják a weblapot. A hatékony és gyors tájékoztatás mellett – a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve – a tervezésnél elsődleges szempont volt, hogy a látogatók minél több időt töltsenek el a weblapon. Ehhez a magyar sajátosságokat  is figyelembe véve szükséges újraszervezni a weblapot, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a honosításra külön hangsúlyt kell fektetni. Ami nem jelenthet különösebb problémát, hiszen az előző elnökség alatt mind az Európai Unió alapelvei, mind a belga nemzetiségi viszonyok miatt már eleget kellett tenni ennek az igénynek.

A korábbi évekhez képest jelentős változás a közösségi média előtérbe kerülése. Figyelembe véve, hogy az elmondottak szerint a mostani honlapot legalább annyira szánják az érdeklődő polgároknak, mint a diplomatáknak, vagy az újságíróknak így a magyar elnökség újításai közül nem maradhat el az aktuális divat, vagyis a közösségi oldalakkal való együttműködés. A tervek között szerepel a tartalmak megosztásának lehetősége, az erőteljes Facebook, illetve Twitter integráció.

Rácz Péter szerint a hivatalos anyagok mellett teret kívánnak biztosítani „életközelibb” témáknak, kulturális anyagoknak, portréknak, ami egy magazin jelegűbb forma révén a remények szerint egy szerethetőbb weblapot eredményez. Emellett a célközönség szerinti bontású Twitter csatornák szolgáltatják majd a legfrissebb híreket, olyan médiaszereplők bevonásával, mint Bakos Piroska televíziós szerkesztő-műsorvezető.

Hazai ügyek Bár a mindenkori elnök kötelessége a nemzeti érdekek háttérbe szorítása, az Európai Unió figyelme az ország kulturális értékeinek, vagy éppen technika területeken szerzett érdemeinek közvetítése szempontjából nem jön éppen rosszul.

Egyebek mellett a szabad szoftverek elterjedésének magyarországi támogatói is igyekezhetnek kihasználni az adódó alkalmat, annál is inkább, hisz az elnökség honlapjának tartalomkezelő rendszere, a Drupal komoly hazai közösséggel rendelkezik, amely komoly eredményekkel büszkélkedhet egyebek mellett a szoftver honosítása terén, sőt Hojtsy Gábor, a közösség egyik tagja az legutóbbi verzió társfejlesztője. A fentiek nem csak azt a döntést indokolják, hogy magyar elnökség nem választott a korábbitól eltérő technológiát, de egy jól kommunikálható sikertörténet is lehet a közösség szempontjából.

Mindezt mennyiért? A projekt teljes költsége egyelőre nem ismert, most még épp csak a tesztelési időszak kezdődik meg, a weblap pedig csak a jövő év elején indul. A magyar EU-elnökség weboldalán egyelőre az a tájékoztatás olvasható magyar, angol és francia nyelven, hogy Magyarország 2011. január 1-jétől látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét.

Ami egyértelműen a Drupal mellett szólt a döntéshozatal során, az a gyártónak fizetendő licencdíj hiánya. Ugyanakkor, bár szabad szoftverről van szó, a Drupal mindenféle anyagi jellegű ellentételezés nélkül elérhető, ugyanakkor mégsem ingyenes. Az árat a szoftver fejlesztésében való közreműködésben, az adott projekt számára elengedhetetlen funkciók fejlesztésében, az esetleges hibajavításokban kell megfizetni.

A vártnál hamarabb elkészülhet az infokommunikációs stratégia
Nyílt forrásra vált a Microsoft közösségi oldala

Szó nincs tehát egy szórakozásból fejlesztett hobbiprojektről, sokkal inkább arról lehet beszélni, hogy adott egy olyan keretrendszer, amely amellett, hogy széles körű igényeket képes kielégíteni a média világától (CNN, BBC) a kormányzati oldalakig (Fehér Ház), a fejlesztő cégeknek is megfontolandó üzleti lehetőséget jelent.

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.