Már rendelhető az SAP legújabb fejlesztése: a HANA a valós idejű üzleti analitika felturbózására képes, mivel a háttértárak helyett a memóriából nyeri az adatokat. Az első elemzői vélemények pozitívak.
A High-Performance Analytic Appliance, vagyis HANA már jó ideje készült a német vállalat műhelyeiben. Az úgynevezett "In-memory processing" keretében a feldolgozandó adatok a RAM-ba kerülnek, így jóval gyorsabban elérhetőek, mintha merevlemezekről kellene beolvasni őket az adatelemzés közben.

Sebesebben elemezve A német szoftvercég azzal bocsátotta útjára az új technológiát, hogy a vállalatok ennek segítségével jóval gyorsabb és rugalmasabb analitikai megoldásokhoz juthatnak az eddig használt adatbáziskezelő rendszereknél.

"Minden olyan szervezet profitálhat belőle, amely nagy adatmennyiséggel dolgozik" - vázolta első véleményét Frank Scavo, a Strativa tanácsadó cég szakembere. Véleménye szerint ráadásul a keresések gyorsulása és flexibilitása miatt költségmegtakarítással is járhat az új rendszer bevezetése.

Bizonyított hatás Az SAP már élesben is tesztelte a technológiát egy kereskedelmi vállalatnál, ahol valóban jelentős gyorsulást tapasztaltak. A HANA rendszere lehetővé tette, hogy a 450 milliárdnál is több adatrekorddal rendelkező adatbázison másodpercek alatt futtassanak le olyan komplex kereséseket, amelyekre korábban több órát kellett szánniuk.

Scavo szerint az eredmények meggyőzőek, de szükség is van egyre gyorsabb megoldásokra: "Robbanásszerűen növekszik a strukturált és nem strukturált adatok mennyisége a vállalatoknál, ezek lekezelésével folyamatosan lépést kell tartani" - magyarázta.

Jól kamatozhatnak az üzleti elemzések
Közösségi analitika: igény volna rá...

Persze nem az SAP-é az első ilyen jellegű megoldás, ahogy ezt David Menninger, a Ventana Research vezető elemzője is kifejtette. Ugyan ezeket általában jóval kisebb nevek fejlesztették illetve forgalmazták, mint például a QlikView, a Tibco vagy a Tableau vagy a TM1, de ez utóbbi épp nemrég került az IBM tulajdonába a Cognos felvásárlásának következményeként.

A HANA leginkább azért lehet sikeres, mert a megcélzott vállalatok közül nagyon sokan már így is valamilyen SAP megoldást használnak ERP, CRM rendszerként, így az ezekben keletkezett adatokat egy "házon belüli" szoftver még gyorsabban képes lesz kezelni. Bár természetesen nem csupán SAP-környezetben használható az újdonság, a Gartner elemzője, Merv Adrian szerint igazi sikereket új megoldásával is a meglévő ügyfélbázisnál érhet el a német vállalat.

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.