Egy új tervezet lehetőséget adna rá, hogy a rendőrségi robotok is "halálos erőt" alkalmazzanak azokban a szélsőséges helyzetekben, amikor csak így lehetne megóvni mások életét.

A San Franciscó-i rendőrség (SFPD) olyan új irányelv bevezetését javasol, amely lehetőséget adna a robotoknak a gyilkolásra – számolt be róla a Mission Local híroldal. A tervezet ennek alapján meghatározná, hogy az SFPD milyen feltételekkel használhat katonai jellegű fegyvereket, kimondva, hogy a halálos erő alkalmazható olyan helyzetekben, amikor a lakosság vagy a rendőrök élete van veszélyben, és ez más módon nem is hárítható el. A lap úgy tudja, hogy a városi önkormányzat illetékes bizottsága már hetek óta tárgyalja a rendőrség által kezdeményezett változtatásokat.

Az eszözök szabályozásáról szóló tervezet eredeti változata állítólag még kimondta volna, hogy a robotokat egyáltalán nem lehet ilyen céllal bevetni, de az SFPD ragaszkodott az elvi lehetőség fenntartásához, hogy a gépeket is felhasználhassa a gyanúsítottak megölésére. A Mission Local szerint az önkormányzati felügyeleti tanács végül be is adta a derekát, belátva, hogy elképzelhetőek olyan forgatókönyvek, amikor ez marad az egyetlen lehetőség. Miután a szabályalkotásért felelős bizottság egyhangúan támogatta a tervezetet, az november 29-én kerül a tanács elé.

Volt már példa ilyesmire

Ahogy a The Verge riportjából is kiderül, az SFPD-nek jelenleg 17 távirányítású robotja van, amelyek közül csak 12 működik. A halálos erő alkalmazása mellett a mostani javaslat felhatalmazást a felhasználásukra kiképzés és szimuláció, bűnügyi letartóztatások, gyanús eszközök felmérése, válsághelyzetek vagy akár felszólítások kézbesítése során is.” A rendőrségi robotokat eddig jellemzően bombák hatástalanítására vagy veszélyes anyagok kezelésére használták, de az újabb Remotec modellek opcionálisan fegyverrendszerekkel is felszerelhetők.

A The Verge az SFPD egyik illetékesét idézi, aki szerint a rendőrség bizonyos esetekben eddig is képes volt halálos erő alkalmazására, másfelől most sincs semmilyen konkrét terve a robotok ilyen irányú bevetésével, hiszen ehhez ritka és kivételes körülményeknek, szokatlanul veszélyes vagy spontán műveleteknek kellene felmerülniük. Érdemes megjegyezni, hogy a robotok távirányítűssal működnek, vagyis nem saját maguk döntenének a fegyverek használatáról.

Legelőször egyébként a dallasi rendőrség vetett be ilyen céllal egy robotot még 2016-ban, amikor egy eredetileg bombák hatástalanítására való gép segítségével, robbanószerkezettel ölt meg egy öt rendőr haláláért felelős bűnözőt. A The Intercept jelentése szerint a San Franciscó-i szabályozáshoz hasonló tervezet készült Oaklandben is, de utóbb bejelentették, hogy nem állítanak munkába "fegyveres távolról irányított járműveket". A lap emlékeztet rá, hogy bizonyos robotgyártók, köztük a Boston Dynamics, nyilatkozatban kötelezték el magukat, hogy nem fegyverzik fel az eszközeiket.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.