Tíz éve adták ki az Internet Explorer 6-ot, amely még mindig hihetetlenül nehezen akar kihalni. Az évforduló tiszteletére a Microsoft tavaszi "térítőkampányt" indított, közösségi élményt faragva az ős-böngésző kiirtásából.
2001 augusztusában látott napvilágot egy olyan böngésző, amely összesítésben talán a legtovább "uralkodott" a felhasználók többségének számítógépén. Hiába az azóta kiadott három új változat és a megannyi versenytárs, még mindig minden tizedik netező ezt használja.


Térj meg, hitetlen! A Microsoft a szabványokkal szakító, lomha Internet Explorer 7-tel nem tudta meggyőzni a felhasználók többségét a váltásról, a nyolcadik generáció pedig csak lassítani tudta az IE részesedésének zuhanását. Eddig hiába próbálták sokan sokfelé felhívni a figyelmet az őskövületté vált hatos változat nyugdíjazására, mivel a Net Applications felmérése szerint a világ netezőinek 12 százaléka még mindig ragaszkodik az IE6-hoz. A redmondi vállalat megelégelte, hogy saját árnyékuk még mindig előttük jár.

"Új szintre léptünk abban a küldetésben, hogy végre elbúcsúztassuk az IE6-ot" - írta Roger Capriotti, a Microsoft böngészőjének marketing-főnöke egy blogbejegyzésben. "Új weboldal elindításával is jelezzük, mennyire elhivatottak vagyunk az IE6 eltüntetésével kapcsolatban."

Leszámolás Redmondban Az ie6countdown.com oldalon látványos formában nézhetjük meg, hol milyen arányban tartja még magát a világban az Internet Explorer 6. A statisztikák szerint a legbrutálisabb részesedéssel Kínában rendelkezik az ősbrowser, a helyi felhasználóknak 33,8 százaléka még mindig ezzel próbálkozik. A második helyen érdekes módon a technikailag fejlett Dél-Korea áll 24,5 százalékkal, míg a harmadik és negyedik helyen India (11,8 százalék) és Japán (10,1 százalék) osztozik.

Mindjárt jön a Firefox 5
Internet Explorer 9: hardveres gyorsítással a zuhanás ellen
A HTML5 esélyei, avagy mi jön a Flash után? [infografika]

Bár a Microsoft leszámoló-oldalán külön nem szerepel, a Statcounter Global Stats szerint 2011 márciusában Magyarországon már csak a felhasználók 1,12 százaléka böngészett IE6 alól, itthon tehát viszonylag jó arányban halad a kényelmetlenné váló verzió kiirtása (egy évvel korábban még 4,85 százalékos részesedésnél tartott).


Természetesen az új ellenkampány csak részben szolgálja az öreg böngésző végleges kipaterolását, hiszen a weboldal lépten-nyomon az Internet Explorer 9 letöltését kínálja fel alternatívaként. Ez viszont kissé felemás megoldás, hiszen az IE6-hoz leginkább olyanok ragaszkodnak, akik még Windows XP (vagy netán még régebbi) rendszert használnak: ezeken viszont hiába is próbálnánk IE9-et futtatni. A Firefox 4 viszont például működik XP-n, a Chrome is, az Opera is...

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.