A Microsoft új termékkel rukkolt elő, amely az Office-tól az Exchange-en át a SharePointing számos megoldást tartalmaz havi előfizetésért. A szoftvergyártó vállalatmérettől és funkcionalitástól függően eltérő csomagokat kínál, amivel megnehezítheti a Google Apps dolgát.
Hirdetés
 

A redmondi óriás komolyan gondolja, amit nyári partnerkonferenciáján is hangoztatott, miszerint nagy hangsúlyt fog fektetni a felhő alapú szolgáltatásokra. Bár a mostani bejelentés nem előzmény nélküli, hiszen a Microsoft Business Productivity Online Suite (BPOS) néven eddig is kínált már hosztolt szoftverszolgáltatást, ám a névváltoztatás koncepcióváltást is takar.

Office-szal turbózva A régi változatot jövőre váltó Office 365 már nevében is hangsúlyozni akarja, hogy a cég zászlóshajójának is tekinthető irodai szoftvercsomag immár részét képezi a havidíjért elérhető terméknek. A BPOS-ben eddig elérhető Exchange Online, SharePoint Online, Office Live Meeting és Communications Online szolgáltatások természetesen mind használhatók az új verzióban.

A szolgáltatás lényege, hogy a dolgozók több helyről, otthoni számítógépről, okostelefonról is elérhessék az alkalmazásokat és az anyagokat, miközben a háttér-infrastruktúra biztosítása, a telepítés és folyamatos frissítés nem a cég IT részlegére hárul.

Méretre szabva Az Office 365 árképzése kicsit bonyolult, ám a különböző cégméret és a dolgozók eltérő igényei miatt így jobban testre szabható. A maximum 25 főt foglalkoztató kisvállalatoktól felhasználónként havi 6 dollárt kér a cég a limitált funkcionalitású csomagért, amely többek között webes Office-t, e-mail-szinkronizálást és videokonferenciás lehetőséget is tartalmaz.

Nagyvállalatok esetében az egy dolgozóra jutó költség 2 dollárról indul, de az opcionális funkciók mindegyikét kipipálva ez az összeg felszaladhat egészen havi 27 dollárig is. A drágább változatokban már nemcsak a webes Office, hanem a normál, számítógépre telepíthető verzió is benne van, csakúgy, mint a belső közösségi hálózat kialakítására és honlap készítésére alkalmas megoldások.

A gyártó mindezekre 99,9 százalékos rendelkezésre állási arányt garantál, és ahogy említettük, számos eszközről, így például iPhone-ról, BlackBerryről és a frissebb androidos verziót futtató okostelefonokról is. Természetesen a Windows Phone rendszerrel szintén kompatibilis a megoldás.

A csomaghoz a tervek szerint a későbbiekben csatlakozik majd a Microsoft Dynamics CRM 2011, a gyártó ügyfélkapcsolat-kezelő megoldása.

Összeeresztettük: Office Web Apps vs Google Docs
Google-Microsoft szájkarate: az én Office-om a jobb!
Nélkülözhetetlen irodai szoftverek: mire figyeljünk?

Az Google áfium ellen való A Microsoft ezzel a lépéssel nyilvánvalóan megálljt kíván parancsolni a Google hasonló irodai alkalmazásokat tartalmazó csomagjának, a Google Apps-nek (magyarul Alkalmazások). A keresőcég magánszemélyek számára ingyenesen biztosítja a szűkebb lehetőségeket tartalmazó Google Docs-ot (Dokumentumok), míg a vállalati felhasználásra szánt változatért egységesen évi 50 dollárt kér.

Az Office 365 kisvállalkozások számára így árban nem kerül lényegesen többe, ami azt jelenti, hogy ha a valamikor 2011-ben debütáló termék valóban megbízható, jól működő megoldásokat tud nyújtani a dolgozóknak, akkor a Google terjeszkedése ezen a fronton nehezebbé válik.

Bár a Dokumentumok ingyenes, az Alkalmazások pedig alig több, mint 4 dollárba kerül havonta, a felhasználói visszajelzések sok esetben negatív kritikákat fogalmaznak meg. Az Office 365 megjelenésével így a Google is kénytelen lesz rákapcsolni szolgáltatása fejlesztésére, ha nem akarja, hogy a Microsoft vigye el az ügyfelek tekintélyes részét.

Fogpiszkáló sem lesz az Apple önvezető autójából

Korábbi ambícióinak felhígítását követően úgy tűnik, hogy a vállalat teljesen elkaszálja járműipari projektjét, és a befektetők nagy örömére a mesterséges intelligencia fejlesztésére koncentrál.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.