A nagy mennyiségű adatok elemzésére alkalmas technológiák jelentős változást hozhatnak itthon is a szövegbányászati megoldások használata terén. Olcsón őrizhetnek meg a vállalatok nagy mennyiségű adatot nyers formában akár hosszabb időtávra is, amelyeket később, egy-egy újabb üzleti kérdés felmerülésekor elemezhetnek ki.
Az egyre szélesebb körben használt okostelefonok, az üzleti alkalmazások vagy éppen a közösségi oldalak elképesztő ütemben ontják magukból az információkat, ezek nagy részét szöveges formában. A felmérések szerint a vállalatok által hasznosítható információtömeg csupán ötöde létezik strukturált, azaz adatbázisokban rendszerezett információként, a maradék 80 százalék pedig strukturálatlan információként jelenik meg (strukturálatlan adat a szöveg, a kép, a videó vagy a hang). Ezért szinte megoldhatatlan az a feladat, hogy az ugyanabban a témakörben készült anyagokat kivétel nélkül megtaláljuk; ebben a sziszifuszi munkában nyújthatnak segítséget a szövegbányászati megoldások, amelyek értelmezhetővé és elemezhetővé teszik az átláthatatlan információtömeget.

A szövegbányászati módszerek minden olyan környezetben jól használhatók, ahol nagy mennyiségű adatokat, illetve szöveget kell feldolgozni, ilyenek lehetnek például a szenzorokból, az ügyfelektől vagy informatikai rendszerek logjaiból származó adatok, de akár azt is ki lehet elemezni, hogy milyen hangulati töltéssel bíró környezetben szerepel egy cég neve (sentiment elemzés).

Nem véletlen, hogy már a hazai pénzintézeteknél és távközlési cégeknél is napirenden van a  nem strukturált adatok nagy mennyiségű elemzése, elsősorban az ügyfélkapcsolat-kezelés területén. A további felhasználási lehetőségek között van például a jogi szövegek, szerződések elemzése, a piackutatás, de egyre inkább az üzleti hírszerzés területére is bekerülnek a szövegbányászati megoldások. 

Hangból szöveg  A szövegbányászat itthon is már több évtizedes múltra visszatekintő terület, a Montanánál például az első ilyen szoftvert 1991-ben installálták az Országgyűlésben - hangsúlyozta Vadász Pál, a Montana Tudásmenedzsment Kft. ügyvezetője. A terület ezzel együtt sokáig valóban mintha Csipkerózsika-álmot aludt volna, és csak a 2000-es évek közepétől kezdtek ismét érdeklődni a szervezetek a téma iránt. A szövegbányászati megoldások egyik legnagyobb piaca hagyományosan a közigazgatás, ezen belül is a rendvédelmi szervek, a Montana-ügyfelek között van a rendőrség és a vámügyőrség is, de ezen kívül nem publikus referenciákkal is rendelkeznek ezen a területen. 

Az utóbbi időben több magyar fejlesztő is jelentkezett a szövegbányászati megoldásokat más területekkel ötvőző megoldásokkal, amelyek tovább szélesítik a felhasználási lehetőségeket. A Montana a Vodafone Magyarországgal közösen fejlesztette ki a Monspeech nevű alkalmazást, amely lehetővé teszi, hogy a telefonbeszélgetéseket szöveggé alakítsák, és elemezzék azok tartalmát. A fejlesztés jelenleg is folyik, a pilot projekt júniusban indul el a Vodafone-nál. A rendszer segítségével a telefonos ügyfélszolgálati kolléga előtt a beszélgetéssel párhuzamosan, automatikusan megjelennek a hallottakkal kapcsolatos információk, így például a különböző díjcsomagok árazása. Az azonnali online kiszolgálás mellett a meglévő hangadattárak feldolgozására és elemzésre is alkalmas lehet a rendszer.

Hasonló megoldással lépett a piacra tavaly a Clementine Consulting (korábban SPSS Hungary) is: az AITIA-val összefogva 2011-ben egy hang- és szövegbányászati technológiákat ötvöző megoldással állt elő Clemvoice néven, amely lehetővé teszi, hogy például egy call centerben lezajlott összes beszélgetést automatikusan szöveggé alakítsák, és ezeket elemezzék. A rendszer már használják az Aegon Magyarországnál, ahol közel egymillió hívást kezelnek évente. A rendszerrel egy óra alatt négyórányi hanganyagot lehet feldolgozni, így a hívás másnapján a telesales már konkrét ajánlattal hívhatja fel az ügyfelet, de a szöveganalitikai megoldás révén a marketing, az analitikus CRM és a PR-részleg is új információkhoz juthat az ügyfelekről.

Nagy adatmennyiségből olcsó elemzések ■ A nagy mennyiségű adatok elemzésére használható technológiák, mint a nyílt forráskódú Hadoop keretrendszer használata abból a szempontból hoz jelentős változást, hogy immár viszonylag olcsón - tömeghardvereken alapuló szerverinfrastruktúrát használva -  a vállalatok nagy mennyiségű adatot őrizhetnek meg nyers formában hosszabb időtávra is, amelyeket később, egy-egy újabb üzleti kérdés felmerülésekor elemezhetnek ki - mondta Kása Károly, a Weblib Kft. fejlesztési igazgatója. 

A WebLib a már meglévő kereső és szövegbányászati termékeit a közelmúltban összecsomagolta a Hadoop technológiával, és az irányított crawler, adatfeldolgozási és információkinyerő platformot InfoHarvester néven kínálja. A megoldás első felhasználója a Jobmonitor, ahol különböző forrásokból gyűjtik össze az álláshirdetéseket, amelyek visszamenőleges elemzésével jól nyomon követhetők a munkaerőpiac változásai is.

Miért kell foglalkozni adatelemzéssel?
A marketingesek felkészületlenül várják az adatáradatot

A techóriások bevételét adóztatja meg az EU

Brüsszel elkészítette a régóta szorgalmazott javaslatot a technológiai multik megadóztatására. Eszerint a tagországok 3 százalékos adót vethetnének ki a helyben keletkező bevételek után.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.