Napra pontosan egy évvel azután, hogy lelőtték sokak online házimoziját, a MegaUploadot, Kim DotCom ismét a színre lépett: január 19-én elindult a Mega.
Bár sokan kételkedtek benne, a Gizmodo nagy ügyesen ki is próbálta Nagy Kim új nagy ügyességét. Mert voltaképpen az online tárhelyek szolgáltatását gondolta újra – mondhatni: igény szerint.

Mega töltés nélkül Az online tárhely legfőbb különlegessége, hogy a szolgáltató egyből a felhasználóhoz vág 50 gigabájt ingyenes tárhelyet. Már ez is igencsak vonzó lehet az egyéb online tárhelyek 2 és 7 gigabájt közötti ingyenes szolgáltatásához képest. A lényeg azonban máshol van.
Itt a lényeg: bigger, better, faster, stronger, saferA Gitzmodo pontosan leírja a használat folyamatát (ők gyorsnak találták – a processzust és a feltöltést is –, de időnként elérhetetlen az oldal). Bejelentkezéskor el kell fogadni a szerződési feltételeket, melynek egyik legfontosabb pontja, hogy a Mega semmiféle felelősséget nem vállal a feltöltött anyagokért, és természetesen nem lehet feltölteni semmi olyat, ami sértené a szerzői jogokat.

A szerződési feltételek elfogadása után azonnal a fájlkezelőhöz jut a felhasználó, ahol egyszerűen kiválasztja a feltölteni kívánt fájlt vagy könyvtárat, és az már megy is a felhőbe, a Kim Dotcom (aki Kim Schmitz néven Németországban látta meg a napvilágot) által ígért valamelyik szerverparkba. Pontosabban egyszerre két helyre két külön országban, hogy ha egyik ország hatóságai kellemetlenkednének, az ne veszélyeztesse a szolgáltatás folytonosságát.

A feltöltés után egy kattintással létrehozható a letöltési link, amit annak küld el a feltöltő, akinek akar. Eddig azonban nem sokban különbözik a Mega más online tárhelytől.
Nagy Kim: csak nagyban gondolkodik


A nagy újítás: minden titkos Az azonban nagyon fontos újítás, hogy a feltöltött anyagok titkosítva kerülnek a Mega tárolóiba. Maga a rendszer nem rendelkezik a visszafejtéshez szükséges kulccsal, így az adat tartalmáért sem tud felelősséget vállalni. Kim is pontosan ezt az úgynevezett on-the-fly titkosítást tartja a szolgáltatás legfontosabb tulajdonságának.

A Wall Street Journalnak a szolgáltatás elindítása kapcsán nyilatkozó Dotcom szerint ez amúgy nem probléma, ha valaki jelzi nekik, hogy valami probléma van egy anyaggal, azt leveszik. Arra hivatkozott, hogy mindent alaposan átvilágíttattak ügyvédekkel, és a kopnstrukció teljes mértékben megfelel a különböző törvényeknek és a hatóságok előírásainak.

Kétségtelen, hogy Kim Dotcomék olyan igényt elégítenek ki, amely nagyon fontos lökést adhat a publikus felhőnek vagy nagyobb általánosságban az online kommunikációnak és adatcserének. A Google és minden más szolgáltatás ugyanis bizonyos esetekben kénytelen átadni a hatóságok által kért adatokat és információkat a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül (ahogy erre volt is példa).

Megaupload: bezárták a "legális kalózoldalt"
Melyik a legjobb ingyenes cloud tároló?

Az új szolgáltatás lehetőséget ad például magánjellegű adatok cseréjére. És itt nem csak a családi fotókra kell gondolni, hanem például épp szerző jogi védelem alá eső tartalmakra, például egy közös fejlesztési projekt részleteire, részeredményeire.

Bizonytalan fejlesztési ütem A Wall Street Journalnak adott interjújában sem konkretizálta Kim Dotcom a szolgáltatás fejlesztési ütemét, de azt állította, hogy egyelőre Új-Zélandon és Európában vannak szervereik, de folyamatosan bővítik a szerverhátteret. Alapvetően bárki csatlakozhat a rendszerhez.

Egykori MegaUpload-felhasználóknak jó hír lehet: állítólag visszakapják anyagaikat, amikor regisztrálnak a Megára.

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.