A Google hosszas előkészítés és egyeztetés után végre Magyarországon is élesítette a részletes utcafotókkal szolgáló Street View-t.
Végre ismét használhatunk valami olyasmit, ami a világ 49 országában eddig is elérhető volt. Mától hazánk teljes területén elérhető a Google Street View, azaz magyarosítva Utcakép szolgáltatása, aminek segítségével virtuálisan is bejárhatjuk szinte az egész országot. Az Utcakép mobilon is elérhető, és várhatóan a következő napokban sokaknak hoz majd felhőtlen (értsd: időrabló) kikapcsolódást az ismerős/ismeretlen helyek felfedezése.

Körbebástyázva  A folyamat, vagyis a nyilvános, bárki által elérhető terek autókkal, triciklikkel vagy akár gyalogosan történő fotózása már három évvel ezelőtt megkezdődött, de az akkori jogszabálykörnyezet, illetve az adatvédelmi biztos nem tette lehetővé a szolgáltatás elindítását. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke most úgy nyilatkozott, hogy „a Hatóság állásfoglalásának kialakítása során figyelembe vette a szolgáltatás által megvalósuló közérdekű célokat is. A nemzetközi gyakorlatot is szem előtt tartva a Hatóság olyan elvárásokat fogalmazott meg, amelyek révén a magánszféra esetleges sérelme kiküszöbölhető. A Google a támasztott követelmények betartását vállalta, és így indítja útjára szolgáltatását.”Péterfalvi Attila és Pegman (a kép nagyítható)

A jogi akadályok tehát elhárultak, így semmi gátolhat meg bennünket abban, hogy megnézzük szülőházunkat, vagy azt a hotelt, ahova el szeretnénk utazni a nyáron. Az Utcakép 360 fokos panorámaképeken tárja elénk az utcák, épületek képét, vagyis szinte bármit szemrevételezhetünk egy-egy városban. A személyiségi jogok védelmére a Google két eszközt is használ: egyrészt minden rendszámtábla automatikusan olvashatatlanná válik a képek feltöltése után, másrészt a járókelők arcát is kitakarják, lehetetlenné téve a személyek Street View alapon történő azonosítását. Sőt, ha bárki olyan részletbe fut bele, amit szerinte ki kellene takarni, azt a felületen pár kattintással jelezheti az adminisztrátorok felé. 

Hogyan működik? ■ A Google Maps megnyitása után egy címre rákeresve mostantól a baloldalon automatikusan megjelenik egy kis kép, ami azt jelenti, hogy a helyszín Utcakép nézetben is megtekinthető. A Street View „kompatibilis” utcák felfedezésére az is megfelelő módszer, hogy a térkép bal felső sarkában található sárga figura (Google zsargonban Pegman és azért kapta ezt a nevet, mert nagyon hasonlít a ruhacsipeszre) megragadásával, majd a térképre húzásával kékre színeződnek a kamerával bejárt utcák és területek.Ilyen autók járták Magyarország útjait, világszerte 8 millió km-t tettek meg eddig (a kép nagyítható)

Ha elengedjük Pegmant, akkor máris „beesünk” az adott utcarészletbe, ahol az egér segítségével körbeforoghatunk, a körrel jelzett területekre továbbléphetünk, ahol pedig négyzeteket látunk, ott nagyíthatunk. Mobilos kliensben (Google Maps) egy cím, vagy a térképen kijelölt pont megadása, majd kiválasztása után ugyanúgy mozoghatunk a fotók között, ahogy azt a böngészőben tettük.

Fontos tudnivaló, hogy a most látható fotók nem élőképek, azokat 2011végén és 2012 elején rögzítették, így adott esetben az is előfordulhat, hogy bizonyos helyeken nem az aktuális viszonyokat mutatja. A Google a tervek szerint májusban folytatja a fotók készítését, amelyek során további utcákat térképeznek fel, illetve újra felkeresik azokat a helyszíneket, ahol valószínűleg sokat változhatott azóta a terep. A Street View az összes hazai városban elérhető, akár a kisebb települések is, bár itt egyelőre csak a főutcák jelennek meg a fotókon, de májustól ez is változni fog. 

Mi a haszna?  A magánemberek számára egyértelműen az ország felfedezésében, megismerésében van a legnagyobb jelentősége az Utcaképnek, de ugyanígy sok segítséget nyújthat egy ingatlan megvásárlása, vagy utazás előtt. A terep előzetes megismerése a mozgáskorlátozottak számára még nagyobb fontosságú, hiszen így bárki előre, az interneten meg tudja nézni úticélját, és láthatja, hol van speciális parkolóhely, hol lehet egyedül, vagy segítséggel közlekedni, valamint felkészülhetnek a várható akadályokra, a magas járdaszegélyekre, lépcsőkre, távoli parkolóhelyekre is.Ha balra a kiskép megjelenik, akkor van Utcakép nézet (a kép nagyítható)

A vállalkozások számára is sok lehetőséget tartogat az Utcakép, mivel az adott térképrészlet a céges weboldalba beágyazható, további hasznos információkat adva az ügyfeleknek. A turisztikai célokat is tökéletesen támogatja a Street View, de az ingatlanirodáknak is egy új eszköz a kínált házak, lakások még jobb webes prezentálásához. A Google további példákkal szolgál: ilyen az a svájci pizzéria, amelyik a házhoz szállítás előtt pontosan beazonosítja a kapualjat, hogy minél gyorsabban célba érjen a megrendelt étel, az építészek és a helyi hatóságok illetékeseinek esete, akik néhány kattintással képet kaphatnak egy-egy környék hangulatáról, vagy bármelyik vállalkozás, amelyik megmutathatja irodája pontos helyét, a parkolási lehetőségeket, vagy a legközelebbi busz- és villamosmegállót.

Töretlenül fejlődik  A Google Maps az elmúlt két évben látványos fejlődésen ment keresztül. 2011 februárja óta működik rajta az utak forgalmát valós időben mutató funkció, ugyanebben az évben, júniusban indult a Budapesten utazókat segítő tömegközlekedésre szakosodott útvonaltervező. 2011 augusztusában beindult a hangos, fordulóról fordulóra történő navigáció is, hiszen addig csak tájékozódásra volt alkalmas a Google Maps. A cég autói 2011 és 2012 során bejárták autóval az országot, majd a fotókat az összes hozzáférhető térképpel és műholdképpel kombinálva az eddigieknél még részletesebb térképet hoztak létre. 

Angliában is botrány robbant ki a Google adatgyűjtése miatt 
Hat európai ország a Google adatkezelési szabályzata ellen
3D és offline mód: kigyúrja magát a Google Maps 

2012 novemberében Budapest egyhangú szavazással döntött amellett, hogy a város megjelenhessen a Google Utcaképben. 2013 januárjában Budapest és hét nagyváros, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Turizmus Zrt. és az 1600 települést képviselő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is úgy döntött, hogy támogatja, hogy Magyarország bekerüljön a Google Utcaképbe. Figyelemmel a széles körű társadalmi támogatottságra is, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság január 28-án zöld utat adott a Magyarországot bemutató Google Utcaképnek.on.

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.