Valószínűleg az elkövetkezendő napokban sok weboldal gazdája és üzemeltetője faragja át az oldal forráskódját, hogy hozzáadjon egy újabb közösségi funkciót, egész pontosan a Google változatát a lájkolásra.
Kísérleti változatban már egy ideje működik a Google +1 szolgáltatás, ám Magyarországról mostantól válik elérhetővé a nekünk tetsző weboldalak megosztásának lehetősége. A webes újságcikkek és blogbejegyzések alatt az eddigi lájkoló és egyéb megosztó ikonocskák között innentől egy +1 feliratú téglalap is feltűnik.


Lehet egy lájkkal több? A +1 bevezetésével a Google úgy formálja saját képére a Facebook és társai által népszerűvé tett lájkolást, hogy a felhasználók szinte semmit ne vegyenek észre a dologból - legalábbis azon a szinten, hogy nekik az égvilágon semmi teendőjük nincs azon kívül, hogy megszoknak egy újabb gombot, és néha használják is azt.

Google-fiókja ugyanis szinte mindenkinek van: innentől kezdve a +1 áldásos hatását már akkor is érezhetjük, ha mi magunk még nem kezdtük el a Google-gomb nyomogatását. A keresések során ugyanis látni fogjuk, hogy ismerőseink hasonló témában hasznosnak ítélték-e már valamelyik találatot, ezáltal nagyobb eséllyel kattintunk a megjelölt hivatkozásra. A mások értékítéletére építő megoldás ráadásul nem gyűjt tőlünk semmilyen előzetes információt arról, kik legyenek a véleményadó barátaink, automatikusan minden olyan felhasználót az ismerősünknek tekint, akik benne vannak a Google címjegyzékünkben (tehát bárkit, akivel akár egyetlen levelet is váltottunk).


Bízz bennem A metódus gyermekien egyszerű, ráadásul a Google alapvető, mondhatni eredeti szakterületére, a keresésre épít. Ha ugyanis valamelyik ismerősünk mondjuk egy webáruházban keresgél, és rátalál egy neki tetsző termékre, megnyomja az aloldalon található +1 gombot. Később, amikor mi keresünk hasonló termékre, a találati listában egyből feltűnik majd, hogy az említett oldalra mutató hivatkozás mellett már ott a +1 jelzés, így nagyobb a valószínűsége, hogy valóban releváns tartalom található mögötte.

A Google külön oktató aloldalt is létrehozott a weboldalak üzemeltetői számára, ahol megtanulhatják a +1 gombok beépítésének módját, testre szabhatják a kis ikon megjelenését, és elérhetik a szolgáltatáshoz tartozó teljes dokumentációt.

A Google keresési oldalán egyelőre csak angol nyelvre váltva láthatjuk a +1 gombocskákat (ehhez a keresési mező alatt jobbra kell a nyelvváltó linkre kattintani), de a vállalat webes szolgáltatásainak eddigi gyakorlatát alapul véve hamarosan a lokalizált oldalakon is elindulhat a pluszegyezés.

A helyünkben Macet venne Eric Schmidt
Itt a +1, avagy így lájkolunk Google-módra
Hasznos információs panel épül a Gmailbe

Hirdetés

Adatbázis készül a mesterséges intelligencia baklövéseiről

Az AIID adatbázisa a gyakorlati MI-alkalmazások torz, veszélyes vagy csak ineffektív eseteit gyűjtené össze, hogy ezekből tanulva sehol se kövessék el másodszor is ugyanazokat a hibákat.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.