A CD-k, DVD-k és Blu-ray lemezek kapacitás terén egyre nagyobbak, de ha azt nézzük, mennyire ellenállóak a fizikai behatásokkal vagy épp az idő vasfogával szemben, mindegyikük szinte ugyanúgy vérzik el. Egy startup forradalmat ígér ezen a téren.
A Millenniata nevű startup egy olyan optikai lemezt fejlesztett ki, amelyet akár folyékony nitrogénba, majd forró vízbe is márthatunk egymás után, vagy épp megpróbálhatjuk teljes erőből az asztalhoz csapni, a lemeznek mégsem lesz baja, és a rajta tárolt adatok is tökéletesen olvashatók maradnak.


Itt a legújabb kőkorszak Az M-Disc névre keresztelt megoldás hatékonyságát már az amerikai védelmi minisztérium is tesztelte abból a célból, hogy az eddigi optikai adattárolási módszereit biztonsági megfontolások alapján M-Disc alapokra helyezze. A Millenniata több vezető technológiai nagyvállalat, így például az LG támogatásával fejlesztette ki a technológiát, amelyről a szabványosítás befejeztéig nem adnak ki pontos specifikációt, a lemez anyagáról csupán annyit árultak el, hogy természetes "kőszerű" anyagról van szó.

Az M-Discekhez saját író szükséges majd, ám az elkészült lemezek bármilyen DVD vagy Blu-ray meghajtóban lejátszhatók. A korongok ugyanúgy egymásra helyezett rétegekből áll, viszont az eddigi technológiák helyett itt nincs tükröződő alsó réteg, a lézer gyakorlatilag a hordozóanyagba karcolja be az információt.

Kőbe vésett dátum A technológia már gyártásra kész, az LG és a Millenniata közösen indítja el az első M-Disc író-olvasó forgalmazását októberben. Innentől azonban gyártófüggetlenné válik a megoldás: Scott Shumway, a Millenniata vezérigazgatója szerint bármelyik DVD hardver gyártója könnyen beépítheti a technológiát saját temékeibe. Akár a meglévő DVD lejátszók is képessé tehetők az M-Discek lejátszására egy egyszerű firmware-frissítéssel.


Az M-Discek első generációja a DVD-k adatmennyiségét, tehát 4,7 gigabájtot biztosítja, de a Millenniata már elkészítette a Blu-ray formátumnak megfelelő lemez prototípusát is. Az első generációs lemezeket a DVD írók 4-szeres sebességének megfelelő gyorsasággal lehet írni, ez másodpercenként 5,28 megabájtot jelent: Shumway szerint nem is cél egyelőre a gyorsaság, hiszen az M-Disc speciális célokra készül, aki 48-szoros írási sebességre vágyik, valószínűleg egyébként sem az örökkévalóság számára készíti a lemezt.

A szabványügyi hivatalok szerint a DVD-k hivatalos tartóssága 50 és 100 év közé tehető, ám a gyakorlatban már szinte mindenki találkozhatott pár év után is olvashatatlanná vált lemezekkel. A DVD alapanyagául szolgáló polikarbonát hő vagy nedvesség hatására is torzulhat, a rétegek szétválhatnak, és még egy olyan lemez is olvashatatlanná válhat, amelyet a megírás óta le sem vesznek a polcról.

Az M-Discet épp ezért nagy elvárásokkal indítják útnak a vállalati, ipari és kormányzati felhasználásra, tehát minden olyan területre, ahol a megírt adatokat biztonságosan, hosszú ideig kell tárolni. Az ősz folyamán a boltok polcaira kerülő lemezek árát darabonként 3 dollár környékére teszi a gyártó, az író hardver árcéduláján szereplő összegről viszont még nincs hivatalos információ.

Mit tegyünk, ha kevés az okostelefon tárhelye?
Érkezik a tárhelykirály Archos tablet
Jöhetnek az óriás Bu-ray lemezek

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.