A HP két és fél évnyire van attól, hogy újfajta adattárolási módszert kínáljon a számítógépek számára, mégpedig a jelenlegi megoldásoknál jóval hatékonyabb memrisztorok segítségével.
Egy kaliforniai konferencián a HP felvázolta a fejlesztés elméleti működését: a vállalat szakértőinek számítása szerint az újfajta elektronikus építőkocka jóval hatékonyabbá változtatja a szerverek és PC-k adatkezelését. A memrisztorokkal szerelt hardverek legkorábban 2014 végére kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

Négy agyféltekés gondolkodás Az áramkörök három alapvető építőelemből állnak, kondenzátorból, tekercsből (induktor) és ellenállásból (rezisztor). Azonban már 1971-ben, a Kaliforniai Egyetem professzora, Leon Chua előre jelezte egy - akkor még csupán elképzelt - negyedik alkotórész, a memrisztor megjelenését, amelynek neve a memory resistor, tehát memóriával rendelkező ellenállás nevének összevonásából született. Az ellenállásokhoz hasonlóan a memrisztor is képes az elektromos áram biztonságos "átfolyásának" szabályozására, ám jól ismert elődjétől eltérően képes arra, hogy az áram megszűnése után is "emlékezzen" a töltésekre. Ez gyakorlatilag használható tehát arra, hogy akár adatokat is tároljunk ilyen módon.2008-ban a HP bejelentette, hogy a HP Labs mérnöke, R. Stanley Williams vezetésével fejlesztőcsapatuk sikeresen megépített egyműködő memrisztor prototípust, mely titánium-dioxidot alkalmaz. A tesztek alapján a gyártó szakemberei egyértelműen kijelentették, hogy a több évtizedes előrejelzéseknek megfelelően a memrisztor hatékonyan "magában tartja" az eltárolt információt az áramellátás megszakítása után is, ezért hatékony adattárolóként működhet.

Ember tevez, másik ember nem végez A Wired és a The Register információi szerint a HP partneri megállapodást kötött memrisztorok előállítására a dél-koreai Hynix-szel, a flash memóriák egyik legnagyobb gyártójával. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy máris pörögnek a szállítószalagok és hamarosan vidám munkások dobozolják az első memrisztor alapú hardvereket.

Williams szerint a Hynixnek nem érdeke, hogy gyorsan és minden szinten ráálljon a memrisztorok tömeggyártására. A gyártó ugyanis attól tart, hogy a memrisztoros megoldások saját meglévő bevételi forrásukat, a flash memóriák gyártását harapdálná meg. Épp ezért a prototípust fejlesztő szakember úgy véli, most egy hosszú tervezési, piackutatási időszaknak kell véget érnie a konkrét gyártásig és forgalmazásig.

A HP szóvivői szerint a vállalatnak épp ezért még nincs valós útiterve memrisztoros termékek piaci bevezetésére, ezt "a piaci trendek, a gazdasági viszonyok és a technológiai körülmények alapján" állítják majd össze. Williams kissé keserű megjegyzése szerint "a fejlesztési költség legalább tízszerese a kutatásénak, és a kommercializálás költsége még ennél is tízszer nagyobb. Így ha megnézzük, a kutatás, ami szerintünk a legfontosabb rész, csupán a teljes folyamat egy százalékát képezi".

Brutális felbontású kijelzőt fejleszt az LG
Újra az innováció felé fordul a HP
Szobányi méretű multitouch eszköz az IBM-től

Az USA már a kínai drónokat is biztonsági kockázatnak tartja

Az amerikai-kínai vámháború és a Huaweire zúduló kormányzati-vállalati össztűz közepette szinte mínuszos hír, hogy az USA belbiztonsági minisztériuma figyelmeztetést adott ki a kínai gyártású drónokkal kapcsolatban is.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.