Mostantól XL-es ruhába bújhat a Blu-Ray technológia: 100 és 128 gigabájt kapacitású változatok specifikációit szabványosították. Cél a vállalati felhasználás.
Az eddigi 50 GB kapacitású megoldások bővítését határozta el az adathordozó-gyártókból álló Blu-Ray Disc Association (BDA), amikor meghatározták két új Blu-Ray szabvány végleges formáját. A BDXL névre keresztelt megoldásban kétféle lemeztípus lesz, a 128 gigabájtosak egyszer írhatóak és négyrétegűek, a 100 gigabájtosak pedig háromrétegűek, ám újraírhatóak lesznek.

Az új szabványt a Sony és a Panasonic indította el: azzal érik el az adatkapacitás növekedését, hogy több réteget és rétegenként sűrűbb adattásolást tesz lehetővé, így az eddigi 25 gigabájtos rétegenkénti adatkapacitás 33-ra nő. A BDA ügyelt arra is, hogy az új szabványú lemezeket kezelő berendezések tökéletesen kezeljék a hagyományos Blu-Ray lemezeket is. Ezzel az a vita is lezárult, pontosan milyen módon növeljék a BD-lemezek kapacitását, hiszen a BDA tagjai közül nem először javasoltak hasonló módszert, ám a TDK, a Sharp és a Pioneer ötleteit (melyek akár 200, sőt 500 gigabájtos típusokat is vizionáltak) a szövetség végül elvetette.

Nem szórakozás: archiválás! | Ekkora kapacitásra már nem a Blu-Ray mai tipikus felhasználóinak van szüksége: a BD-lemezekre égetett filmek és játékok közül még kevés használja ki valóban a média jelenlegi 25 illetve 50 gigabájtos nagyságát. A BDXL lemezeket a tervek szerint főként archiválási feladatokra használhatják, ráadásul nem csak a filmek vagy egyéb digitális média területén, hanem bárhol, ahol nagy mennyiségű adatok mentését kell megoldani.

A jelenlegi, vállalati adatmentésben használt technológiák közül még mindig nagy szerepe van a szalagos megoldásoknak, emellett a merevlemezek is csupán másodlagos helyet foglalnak el - a közeljövőben talán megszülethet az a média, amely felválthatja az eddigi archiváló eszközöket. Azonban még kérdéses, mikortól lesznek kaphatóak a BDXL lemezek és az ezeket kezelő eszközök, hiszen a szabványosítás csupán annyit jelent, hogy a gyártók mostantól licencelhetik és fejleszthetik saját megoldásaikat: a kész termékek piacra kerülésének napjáig azonban még érdemes jó párat aludni.

Itt az ellenzéki összefogás az Amazon úthengerével szemben

A Google új szolgáltatása közvetlenül kapcsolja össze a keresést a vásárlási lehetőséggel, amivel nem csak a felhasználói igényekre reagál, de megpróbálja maga mellé gyűjteni az Amazontől rettegő kereskedelmi láncokat is.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.