Valóban gyorsabb és szebb a Microsoft új böngészője. Rizikós lépés erősen a Windows 7-re építkezni, de a legfrissebb operációs rendszer alatt valóban hasít az IE9.
Beauty of the Web, csinnadratta, 32 nyelven (többek között magyarul is) egyszerre megjelenő béta: a Microsoft nem aprózza el az Internet Explorer 9 első publikus béta verziójának promotálását. Nem kis hátrányból kell újra felépíteni az IE renoméját, hiszen a sokáig húzott hatos, a mindennel inkompatibilis hetes és a felemásan fogadott nyolcas generáció egyre csökkenő népszerűséggel találkozott, míg a többi böngészőt, főként a Firefoxot és a Google Chrome-ot mind többen használják. Hogy hosszú távon változtathat-e a trendeken az új microsoftos kihívó, korai lenne megjósolni, az újdonságokat mindenesetre mi is végignéztük.

Újratervezés |
A Microsoft egyáltalán nem titkolózott a fejlesztéssel kapcsolatban: az előzőleg kiadott technológiai előzetesek és a sajtóban folyamatosan megjelenő képernyőfotók alapján nagyjából mindenki tisztában lehetett a legfontosabb kinézetbeli változásokkal és funkciókkal is. Bár az Internet Explorer 9 új kinézetét a kommentárok szerint javarészt felhasználói szokások elemzése és konkrét visszajelzések alapján alakították át, az új felület érzetében erősen a Chrome és a Firefox legutóbbi terveit követi.

Az új trendeknek megfelelően teljesen letisztult felső sávot kapunk. A felső URL-mező is a divatnak megfelelően kapta meg az előzmények kezelését és megjelenítését, valamint ide írhatjuk be a keresett kifejezéseket is, A gombok is erősen megritkultak: bal oldalon csupán az előre-hátra navigáció figyel (a visszalépő gomb ráadásul nagyobb, mivel a visszajelzések szerint ez az egyik leggyakrabban használt funkció egy böngészőben), jobbra pedig a keresőmező mellett a kezdőképernyő, a kedvencek és a beállítások apró ikonja kapott helyet.

A Windows 7 integráció már a kezelés egyes részein is jól látható. Az operációs rendszer kezelőfelületéhez hasonlóan itt is beépült a tartalmakat a képernyő különböző széleihez igazító AeroSnap, de szabályosan külön parancsikonokként kezelhetünk kiemelt fontosságú weboldalakat. Ezeket megnyitás után a Tálcán rögzíthetjük bármilyen hagyományos programhoz hasonlóan (csak le kell húzni a lapfület a taskbarra), onnantól akár a böngésző megnyitása nélkül azonnal elérjük az adott oldal egyes funkcióit. Az említett funkciókról videós bemutatókat is megnézhetünk a Microsoft MSDN blogjában.

Beépülő segédprogramok, gyorsítók: az IE9 figyelmeztet, ha ezek miatt lassul a böngészés

(Majdnem) mint a villám | Az új Internet Explorer gyors. Furcsa ezt így leírni, ismerve az előző verziók sebességét. Már a böngésző betöltődésének sebessége is jelentősen javult, de a weblapok megjelenítése is megkapta a turbó gombot. A WebKit JavaScript Benchmark ábráján látszik is, mekkora ugrásnak számított már az IE9 legelső előzetese is, a mostani változat azonban az első négybe küzdötte fel magát, még a jelenlegi Firefoxot és a 4-es változat bétáját is megelőzve, köszönhetően a Chakra kódnevű új JavaScript motornak.


Jelentős, látható előrelépés

A HTML5 terén még erősebbek a fejlesztések. Mivel egyelőre úgy tűnik, a web közeljövője erről a szabványról szól majd, az Internet Explorer 9 hardveres gyorsítással erősít: amennyiben valamilyen erősebb grafikus kártya van a gépünkben, a CPU helyett ezzel végezteti a megjelenítéssel kapcsolatos számításokat, legyen szó akár képekről, videókról vagy vektoros objektumokról. Ezen kívül a többmagos processzorok erejét is kihasználja az új motor: különböző teszteken végigfuttatva a bétát valóban érezhető az eddigi verziók döcögőssége helyett egy erős meglódulás.

XP-vel belépni tilos | A bevezetőben említett rizikófaktort az jelenti, hogy az új böngésző nagyon erősen a Windows 7-re épül. Bár bizonyos funkcióiban már a Vista is segít, több minden már csak Windows 7 alól működik, a Vista előtti rendszereken pedig egyáltalán nem használható az új Explorer. A böngésző hatalmas előnyt szerezhet akkor, ha valóban minden a Microsoft elképzelései szerint alakul, és a legújabb operációs rendszer tartja a gyors elterjedési ütemet a jó start után is. Ha azonban továbbra is a gépek többségén ragad a lassan matuzsálemi korban lévő, ám még mindig sikeres XP, könnyen öngól is lehet az erős összedrótozás.


Már csak 5 pont hiányzik a tökéletes szabványokhoz

A szabványok terén azonban erős előrelépés tapasztalható. Az eddigi Explorereket a leggyakrabban ezek hanyag vagy épp felsőbbrendű (le)kezelése miatt bírálták, az új változat már erősen javul a tesztek szerint, és a 2011 tavaszára ígért végleges változatban talán még tovább faraghatják a kompatibilitási mutatókat. Nagy lehetőség előtt áll tehát a Microsoft, hiszen ha már a bétát is ilyen erős promócióval vezetik fel, egy tökéletesre resztelt végleges változat megjelenésével visszafordíthatják a böngészőháborúban elszenvedett folyamatos vereségeket.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.