Valóban gyorsabb és szebb a Microsoft új böngészője. Rizikós lépés erősen a Windows 7-re építkezni, de a legfrissebb operációs rendszer alatt valóban hasít az IE9.
Beauty of the Web, csinnadratta, 32 nyelven (többek között magyarul is) egyszerre megjelenő béta: a Microsoft nem aprózza el az Internet Explorer 9 első publikus béta verziójának promotálását. Nem kis hátrányból kell újra felépíteni az IE renoméját, hiszen a sokáig húzott hatos, a mindennel inkompatibilis hetes és a felemásan fogadott nyolcas generáció egyre csökkenő népszerűséggel találkozott, míg a többi böngészőt, főként a Firefoxot és a Google Chrome-ot mind többen használják. Hogy hosszú távon változtathat-e a trendeken az új microsoftos kihívó, korai lenne megjósolni, az újdonságokat mindenesetre mi is végignéztük.

Újratervezés |
A Microsoft egyáltalán nem titkolózott a fejlesztéssel kapcsolatban: az előzőleg kiadott technológiai előzetesek és a sajtóban folyamatosan megjelenő képernyőfotók alapján nagyjából mindenki tisztában lehetett a legfontosabb kinézetbeli változásokkal és funkciókkal is. Bár az Internet Explorer 9 új kinézetét a kommentárok szerint javarészt felhasználói szokások elemzése és konkrét visszajelzések alapján alakították át, az új felület érzetében erősen a Chrome és a Firefox legutóbbi terveit követi.

Az új trendeknek megfelelően teljesen letisztult felső sávot kapunk. A felső URL-mező is a divatnak megfelelően kapta meg az előzmények kezelését és megjelenítését, valamint ide írhatjuk be a keresett kifejezéseket is, A gombok is erősen megritkultak: bal oldalon csupán az előre-hátra navigáció figyel (a visszalépő gomb ráadásul nagyobb, mivel a visszajelzések szerint ez az egyik leggyakrabban használt funkció egy böngészőben), jobbra pedig a keresőmező mellett a kezdőképernyő, a kedvencek és a beállítások apró ikonja kapott helyet.

A Windows 7 integráció már a kezelés egyes részein is jól látható. Az operációs rendszer kezelőfelületéhez hasonlóan itt is beépült a tartalmakat a képernyő különböző széleihez igazító AeroSnap, de szabályosan külön parancsikonokként kezelhetünk kiemelt fontosságú weboldalakat. Ezeket megnyitás után a Tálcán rögzíthetjük bármilyen hagyományos programhoz hasonlóan (csak le kell húzni a lapfület a taskbarra), onnantól akár a böngésző megnyitása nélkül azonnal elérjük az adott oldal egyes funkcióit. Az említett funkciókról videós bemutatókat is megnézhetünk a Microsoft MSDN blogjában.

Beépülő segédprogramok, gyorsítók: az IE9 figyelmeztet, ha ezek miatt lassul a böngészés

(Majdnem) mint a villám | Az új Internet Explorer gyors. Furcsa ezt így leírni, ismerve az előző verziók sebességét. Már a böngésző betöltődésének sebessége is jelentősen javult, de a weblapok megjelenítése is megkapta a turbó gombot. A WebKit JavaScript Benchmark ábráján látszik is, mekkora ugrásnak számított már az IE9 legelső előzetese is, a mostani változat azonban az első négybe küzdötte fel magát, még a jelenlegi Firefoxot és a 4-es változat bétáját is megelőzve, köszönhetően a Chakra kódnevű új JavaScript motornak.


Jelentős, látható előrelépés

A HTML5 terén még erősebbek a fejlesztések. Mivel egyelőre úgy tűnik, a web közeljövője erről a szabványról szól majd, az Internet Explorer 9 hardveres gyorsítással erősít: amennyiben valamilyen erősebb grafikus kártya van a gépünkben, a CPU helyett ezzel végezteti a megjelenítéssel kapcsolatos számításokat, legyen szó akár képekről, videókról vagy vektoros objektumokról. Ezen kívül a többmagos processzorok erejét is kihasználja az új motor: különböző teszteken végigfuttatva a bétát valóban érezhető az eddigi verziók döcögőssége helyett egy erős meglódulás.

XP-vel belépni tilos | A bevezetőben említett rizikófaktort az jelenti, hogy az új böngésző nagyon erősen a Windows 7-re épül. Bár bizonyos funkcióiban már a Vista is segít, több minden már csak Windows 7 alól működik, a Vista előtti rendszereken pedig egyáltalán nem használható az új Explorer. A böngésző hatalmas előnyt szerezhet akkor, ha valóban minden a Microsoft elképzelései szerint alakul, és a legújabb operációs rendszer tartja a gyors elterjedési ütemet a jó start után is. Ha azonban továbbra is a gépek többségén ragad a lassan matuzsálemi korban lévő, ám még mindig sikeres XP, könnyen öngól is lehet az erős összedrótozás.


Már csak 5 pont hiányzik a tökéletes szabványokhoz

A szabványok terén azonban erős előrelépés tapasztalható. Az eddigi Explorereket a leggyakrabban ezek hanyag vagy épp felsőbbrendű (le)kezelése miatt bírálták, az új változat már erősen javul a tesztek szerint, és a 2011 tavaszára ígért végleges változatban talán még tovább faraghatják a kompatibilitási mutatókat. Nagy lehetőség előtt áll tehát a Microsoft, hiszen ha már a bétát is ilyen erős promócióval vezetik fel, egy tökéletesre resztelt végleges változat megjelenésével visszafordíthatják a böngészőháborúban elszenvedett folyamatos vereségeket.

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.