A HP a Moonshot szerverekkel drasztikus fogyasztás- és költségcsökkentéssel, ezen felül jobb helykihasználással reagál a felhőszolgáltatásokba ömlő adatmennyiségre.
A hétfőn és kedden világszerte zajló bejelentés londoni helyszínén a Bitport is jelen volt, ahol két lépésben tárták elénk a HP mérnökei és szakértői, hogy az évek óta folyó fejlesztések során miként jutottak el a Moonshot ötletéig, majd megvalósításáig. A prezentációt Meg Whitman, a HP elnök-vezérigazgatójának üzenete nyitotta, aki stílszerűen adatok özönével bombázta a jelenlévő újságírókat. A vállalat CEO-ja az utóbbi időben uralkodó trendekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint a mobileszközök és a velük együtt használt webalapú szolgáltatások féktelen terjedése elképesztő adatmennyiséget generál.Meggyőző számok: ezt nyújtja a HP Moonshot


Felhő, mobil, közösség, big data = rengeteg adat
 ■ Ezek szerint 2016-ra a felhőalapú szolgáltatásoknak 8-10 millió szerverre lesz szükségük, aminek költsége 10-20 milliárd dollár, és a működtetésükhöz szükséges energiához legalább 10 új erőműt kellene építeni, amelyek egyébként nagyjából kétmillió USA-beli otthon energiaellátását lennének képesek biztosítani. A HP így abban látja a szervertechnológiák fejlesztésének irányát, hogy ezekre a trendekre készülve olyan szervermegoldásokat nyújtson az ügyfeleknek, amelyek az üzemeltetés összes területén takarékosak és költségcsökkentésre képesek. Ennek eredménye az első, kereskedelmi forgalomban kapható HP Moonshot rendszer, amely az energiafogyasztást 89, a helyigényt 80, a költségeket pedig 77 százalékkal mérsékli a hagyományos szerverekhez képest.Paul Santeler, a HP alelnöke büszke apaként mutatja be a
Moonshot családot a londoni rendezvényen (a kép nagyítható)


A bemutató során többször elhangzott a mágikus 10 milliárd, mivel jelenleg nagyjából ennyi mobileszköz kapcsolódik a netre, és ez a szám megállás nélkül növekszik. A szolgáltatók ezért a szerverpark folyamatos növelésére kényszerülnek, azon belül is arra, hogy egyre jobban sűrítsék a szervereket, mivel azzal megtakarítást érhetnek el – a Moonshot a HP szerint képes erre. Emellett a cég szakemberei az esemény során hangsúlyozták a "software defined server", tehát a szoftver által meghatározott vagy definiált szerver fogalmát, ami annyit tesz, hogy a vállalatok pillanatnyi munkaterhelésük szerint optimalizálhatják a szerverek működését.

Mobilra építve  A HP Moonshot a cloud és a big data által meghatározott trendekre ad választ, mégpedig úgy, hogy ehhez az okostelefonokban, táblagépekben is használt processzorokat vetnek be. Az Atom és ARM lapkák mérete, teljesítménye, illetve alacsony energiaigénye képes ugyanis ekkora fogyasztáscsökkentésre és ezzel egyidejű sűrűségnövelésre. A rendszert a HP Moonshot 1500 és az alkalmazás-optimalizált HP ProLiant Moonshot szerverek alkotják. A szerverek feladattól függően a HP több partnerének processzoraival rendelhetők.A Moonshot szerverkazetta: 45 darab fér el egy chasssisban
(a kép nagyítható)


A rackenként 1800 szervert támogató HP Moonshot rendszerek helyigénye egynyolcada a hagyományos szerverekének, ami többek között úgy lehetséges, hogy a szerverkazetták nem rendelkeznek alaplappal, mivel ezek a hűtéssel, kapcsolóhálózattal együtt külön, szintén egyenként cserélhető modulokba kerültek. Az alapmodulok egyébként hagyományos komponensekkel dolgoznak, beleértve a HP Integrated Lights Out (iLo) felügyeleti szoftvert, a tápegységeket és a hűtőventilátorokat is. A közös komponensek használata mérsékli a komplexitást, de az energiafogyasztás és a helyigény csökkenéséhez is hozzájárul.

Az első HP ProLiant Moonshot szerver Intel Atom S1200 processzorral működik, és webhoszting feladatokat támogat. A 4,3 U méretű alapmodulba szerelt HP Moonshot 1500 maximális konfiguráció esetén 45 darab Intel-processzoros szervermodulból, egy hálózati switchből és támogató komponensekből áll. A rendszer ez Egyesült Államokban és Kanadában a bejelentés pillanatától kapható 50 ezer euróért, az európai forgalmazás csak valamivel később fog beindulni. 

Jöhetnek a partnerek 
A HP bemutatta a feladatra optimalizált HP ProLiant Moonshot szerverek átfogó fejlesztési ütemtervét is. Ezek a szerverek a HP számos partnerének processzoraival szerelhetők (AMD, AppliedMicro, Calxeda, Intel és Texas Instruments Incorporated). A terv szerint a 2013 második felében piacra kerülő HP ProLiant Moonshot szerverek az új webes, felhő- és masszívan skálázható, valamint analitikai és távközlési környezeteket fogják támogatni. A jövőbeni modellek többek között big data, nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC), pénzügyi szolgáltatási, génkutatási, arcfelismerő, videoelemző és játékalkalmazásokhoz készülnek.

A HP több mint húsz éve HP 9000 Series 840 néven a HP vezette be az első kereskedelmi UNIX szervert, majd pedig SystemPro márkanéven az első x86-os szervert. Bő évtizeddel később a HP az elsők között szerzett szabadalmat pengeszerver-architektúrákra.

Bemutatkoztak a HP felhőbarát lézernyomtatói 
Mégsem ad ki ARM-alapú mikroszervert a HP
Nagy képernyővel érkezik az első HP Chromebook

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.