A rugalmas OLED kijelzők és az e-papír voltak a nemzetközi FPD kiállítás slágerei. A futurisztikus technológiák némelyike pár éven belül megjelenhet a boltokban.
Új kijelző-technológiák mutatkoztak be a múlt héten Japánban rendezett Flat Panel Display International kiállításon. A Samsung OLED (organikus fénykibocsátó diódákra épülő) kijelzője és az LG e-papírja egyaránt alkalmas rá, hogy a későbbiekben hajlékony paneleket építsenek belőlük, mivel egyiknek sincs szüksége háttérvilágításra.

Új generációs eszközök A Samsung flexibilis OLED kijelzői már az LCD utáni korszakot vetítik előre: egyrészt vékonyabbak, másrészt kevesebbet fogyasztanak és szebb képet adnak, mint a folyadékkristályos képernyők. Bár a technológia önmagában nem számít újdonságnak, jelenleg csak kis méretű kijelzők esetében alkalmazzák, mivel a gyártási költségek egyelőre jócskán meghaladják az LCD kijelzőkét. Ezen változtathat a Samsung megoldása, amit néhány éven belül már a cég termékeiben is viszontláthatunk.


Az IDG videója a Samsung S-alakba görbített kijelzőiről


Képernyők a dossziéban
Az LG az eddigi legnagyobb, 19 hüvelyk átmérőjű e-papírt mutatta be a kiállításon. A technológiát olyan olcsó, alsó kategóriás olvasókban láthatjuk majd viszont, amelyek fokozatosan átvehetik a könyvek és újságok szerepét: a szakemberek szerint az e-papír idővel valóban papírvastagságú lesz, amit gond nélkül magunkkal vihetünk egy mappában, és tökéletesen alkalmas lesz akár üzleti dokumentumok kezelésére is.

Az FPD-n más érdekességek is felbukkantak, mint például a változtatható fényáteresztő képességgel rendelkező üveg, ami nem csak a sötétítő függönyt teszi feleslegessé, de akár filmet is lehet rajta nézni, vagy alkalmas egy irodai prezentáció megjelenítésére. A kiállító vállalatok egyelőre nem jelentették be, hogy az egyes technológiák mikor kerülnek tömegtermelésbe; a Samsung OLED televízióira valószínűleg már nem kell sokat várni, de az olcsó, vékony, összetekerhető e-papír megjelenése felé még csak az első lépéseken vagyunk túl.

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.