Mire képes jelenleg a Google+, és mit tud vagy nem tud a Facebook? Összehasonlítottuk, mit kínál a közösségi tér óriása és a legfrissebb trónkövetelő.
A Google és a Facebook egyaránt stabil felhasználói bázissal rendelkezik, így a "ki győz le kit" típusú összehasonlításoknak nincs sok értelme. A két rendszer pillanatnyi funkcionalitásából sem érdemes következtetéseket levonni, hiszen a Facebook csak most kerül valódi versenyhelyzetbe, míg a Google+ vadonatúj szolgáltatás, amely rövid idő alatt rengeteget változik majd.

Összeállításunkban inkább a jelenlegi állapotokat próbáljuk bemutatni, és állásfoglalás helyett mindenkit arra biztatunk: ha nem zavarja a magánszférája elleni újabb támadás, akkor próbálja ki egyik, másik vagy akár mindkét megoldást!

Kapcsolatok és információk kezelése

Google Plus:
a körök (circles) segítségével könnyű csoportosítani és kezelni az ismerősöket, különösen a HTML5 alapú áthúzgálós (drag and drop) megoldással, ami az apró animációkkal együtt még jól is mutat. A megosztás vagy a követés egyszerűen, gördülékenyen működik.
Facebook: készíthetünk ugyan listákat (lists) a kapcsolatokból, ám nyilvánvaló, hogy az ismerősök csoportosítása egyelőre nem hangsúlyos szempont a Facebookon. A listák későbbi kezelése sem túl gördülékeny, nem beszélve a követésről, bár a legtöbb dolog azért megoldható.

A legfontosabb különbség, hogy a Facebook-felhasználók adatai alapvetően publikusak, és különféle trükközések árán (sem mindig) maradnak védettek, míg a Google+ eredeti megközelítése ennek éppen az ellenkezője. Ráadásul anélkül követhetünk másokat, hogy azok is valamilyen visszaigazolásra kényszerülnének, és szerepelhetünk olyan felhasználók köreiben, akiket nem helyeztünk el a saját körök egyikében sem. Ez nem csak az adatok átlátható kezelését segíti, de a megosztást is ésszerűsíti, magukat az üzeneteket pedig relevánsabbá teheti.

Webkamera, billentyűzet és telefon

Google Plus: a Hangout nevű funkció elsőre hibátlanul működik. Lehetőséget ad a csoportos csevegésre maximum 10 résztvevővel, és behozza a videokonferenciákból ismert "autofókusz" elemet, kiemelve az éppen beszélő felhasználót. Hagyhatunk egymásnak videoüzeneteket is, vagy közösen nézhetünk felvételeket a YouTube-on.
Facebook:
a videochat szolgáltatás a Facebook friss funkciója, ahol ugyanúgy küldhetünk videoüzeneteket, de még nincs lehetőségünk csoportos beszélgetésre. Van, aki a Linux-támogatás hiányáról panaszkodik, de a Skype technológiája legalább stabil minőséget biztosít.

A Google Plus és a Facebook is megfelelő eszközt nyújt hozzá, hogy a felhasználók írásban cseveghessenek egymással, akár kettesben, akár csoportosan. Akadnak különbségek a hivatalos mobil alkalmazásokat (illetve azok hiányát), az appok kezelhetőségét vagy például a bejelentkezések módját illetően, végső soron azonban mindkettő tökéletesen ellátja a feladatát. Az értesítési funkciók ugyancsak jól működnek mindkét szolgáltatás esetében, de a Google+ egységes rendszere miatt nyilván előnyben van, aki rendszeresen használja a Google egyéb termékeit.

Mit nem tud a Google+?

A Facebook jelenleg sokkal alkalmasabb terep a rajongói oldalak számára, megjelenést biztosítva a vállalkozásoknak, szervezeteknek vagy márkáknak. A Google+ egyelőre nem rendelkezik hasonló lehetőséggel, bár ez valószínűleg a legelső fejlesztések egyike lesz. A Facebook emellett a játékok és hasznos alkalmazások egész sorát kínálja, ami hiányzik a Google+ repertoárjából. Ezen a téren a Google saját alkalmazásprogramozási felületének megjelenése hozhat majd változást. Ugyanígy a Google+ a privát tartalmak megosztását sem teszi lehetővé a kölcsönös kontaktokkal – a megoldást itt is a jelenlegi Google Apps integrációs tervektől várhatjuk.

Kevésbé jelentős, de a felhasználók által gyakran emlegetett funkció lenne az egyes résztvevők tiltása a videófolyamban, a saját +1 tartalmak és az egyes kapcsolatokkal való interakció listázása, vagy mondjuk az igazolt fiókok létrehozatala a hírességek számára. Mivel a Google+ a 10 millió felhasználó ellenére is csak a béta állapotot karcolgatja, bízhatunk benne, hogy a legtöbb kiegészítésre idejében sort kerítenek.

Mi hiányzik a Facebookról?

A Facebook fejlesztései általában reaktívnak tűnnek. A kapcsolatok csoportokba rendezését például akkor oldották meg, amikor sokaknak már ezernél is több volt belőlük, ráadásul mindegyikük láthatja, hogy mi a csoport neve, amelyhez ismerőse hozzárendelte. A korábban említett biztonsági aggályok között lényeges szempont lehet, hogy a Google+ alatt kivonhatjuk adatainkat a keresési találatok közül, amire a Facebook nem ad lehetőséget. A személyes információk feletti rendelkezés hiányosságai persze lépten-nyomon visszaköszönnek, gondoljunk csak a fotókon való jelölgetésre vagy az elpusztíthatatlan törölt fiókokra.

Ez a filozófia gyakran kelt visszatetszést, a Google termékeinek egyetlen platformra gyűjtésével pedig még hangsúlyosabb lesz a Facebook szolgáltatásainak ad-hoc jellege. A gyenge mobil appokon egyszerű lesz segíteni, de ahogy a legjobb esetben is középszerű Picasából a Google+ komoly fájlkezelő eszközt varázsolt, úgy a Google egyéb szolgáltatásai – akár maga a kereső – könnyen állva hagyhatják a Facebookot. A 200 millió Gmail-fiókkal könnyű szembeállítania a maga 700 millió regisztrációt, de a Facebook jelenleg nem sokat nyújt a tudatos felhasználóknak.

Google+: cégek még ne regisztráljanak!
Így működik a videótelefonálás a Facebookon

Bedobta a törölközőt Kínában az Amazon is

A társaság nem bírta a versenyt a helyi e-kereskedelmi mamutokkal, július közepén lelövi az Amazon.cn piacteret.
 
Nem közvetlenül az új technológiák, hanem a kiélezett versenyhelyzet, a gyorsan változó piaci igények és a vállalatok fájdalompontjai hajtják előre a fejlődést.

a melléklet támogatója a T-Systems

Hirdetés

T-Systems: rendszerintegrátor a gyártósorok mellett

A teljesen automatizált gyártósortól a szakmai kompetenciát kereső beszállítóig sokféle gyártóüzemmel találkozhatunk a hazai iparban. Megoldásszállítóként ezért az ügyfelek problémáit kell feltárni, és azok megoldásához kell optimális technológiát kínálni – állítja Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese és Tóth P. Péter üzletág-igazgató.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.