Nemrég indulhattak el a céges oldalak a Google közösségi szolgáltatásán. Mivel üzleti szempontból is sok lehetőséget rejt a Google+ Társalgó szolgáltatása, most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy kell használni.
Hirdetés
 
Bár a Hangouts (magyarul Társalgó) már a Google+ kezdeti, tesztként működő fázisában is elérhető volt, az üzleti felhasználók számára most vált különösen érdekessé, hiszen alig néhány napja lehet vállalati oldalakat is létrehozni a közösségi hálózaton.

A Hangouts első ránézésre nem más, mint egy a sok különböző videós csevegőszolgáltatás között, ám egy kis kreativitással kiváló üzleti eszközzé válhat.

Kezdjünk bele A Társalgó használatához természetesen regisztrált felhasználónak kell lennünk a Google+-on, és az sem árt, ha már Köreinkben (Circles) tudunk ismerősöket, számunkra fontos embereket (utóbbiról lásd korábbi írásunkat).

A képernyő jobb oldalán találjuk a kis videós ikon mellett a Társalgó indítógombját. Ekkor egy felkészülési ablak nyílik meg, ahol a frizuránk ellenőrzésén túl meggyőzödhetünk a mikrofon és a kamera megfelelő működéséről is. A beállítások menüpontnál érdemes kipipálva tartani azt az opciót, ami a visszhangból eredő anomáliák kiszűréséről gondoskodik.

Ha mindezzel megvagyunk, már csak azt kell eldönteni, kikkel akarunk társalogni. Ezek lehetnek konkrét személyek, akiket egyesével tudunk invitálni, de teljes csoportokat is meghívhatunk a megfelelő kör bejelölésévél, végül de nem utolsó sorban nyilvánossá is tehetjük a csoportos csevegést. Mondanunk sem kell, ez utóbbi akkor különösen hasznos, ha vállalati oldalunkon indítunk beszélgetést, amire külsősöket is várunk.

Fontos megjegyezni, hogy a meghívást csak azok fogják azonnal látni, akik éppen bejelentkezve használják valamelyik Google szolgáltatást, legyen az a levelezés, a kereső, a fényképalbum, a térkép, vagy éppen maga a Google+. 

A mikrofonba beszéljen A megnyitott videocsevegő szoba a Google jó szokásához híven letisztult és egyszerűen kezelhető. Felül mindig az a személy látszik, aki éppen beszél, míg a többi résztvevő kis képkockákban látható. Ha utóbbiakra rávisszük az egeret, akkor megjelenik többek között a nevük is, ami kínos pillanatoktól menthet meg minket, amennyiben a beszélgetés hevében elfelejtenénk egyik partnerünk nevét. De ugyanitt egyesével kikapcsolhatjuk például a mikrofonokat is.Ha elfelejtettünk valakit meghívni, a lenti ikonok közül az elsőre kattintva könnyen bepótolhatjuk. A mellette lévő gomb a csevegőablakot aktiválja, ami egy videós beszélgetés alatt is nagy segítségünkre lehet. Például ezen keresztül remekül lehet weboldalak címét átküldeni a többieknek. De az sem kizárt, hogy az egyik szereplő egy hangos irodában dolgozik, így számára a fülhallgató és a billentyűzet kombinációja az ideális kommunikációs megoldás.

A Google várhatóan több dologgal felvértezi a közeljövőben a Hangoutsot, az első fecske pedig máris elérhető. A YouTube ikonjára kattintva helyben tudunk a videós szájt kínálatában keresni, és természetesen lejátszani a beszélgetés szempontjából érdekes anyagot.

Társalgó Extra A Hangouts bejelentkező ablakában megkapjuk a lehetőségét annak, hogy az extrákkal dúsított változatot indítsuk el. Ez elsősorban dokumentumok, rajzok, ábrák és egyéb anyagok köré épülő megbeszéléseknél lehet jobb választás. A kicsit eltérő elrendezés mellett rögtön feltűnik a jegyzetek és a rajztábla használatának a lehetősége. Az alábbi képen néhány egyszerű elemmel próbáltuk illusztrálni, mire alkalmas a primitív, de épp ezért gond nélkül használható rajzoló felület. Ide egyébként zseniálisan egyszerűen tudunk képeket behúzni akár konkrét internetes cím megadásával, akár kereséssel, vagy éppen saját fotóalbumunkból egyetlen kattintással.Az extra verzió másik előnye, hogy a társalgási ablakban tudunk megnyitni és szerkeszteni egy Google Docsban tárolt dokumentumot. Talán nem kell ecsetelnünk, mennyivel hatékonyabb lehet így átnézni és megtárgyalni egy komolyabb táblázatban található számokat.

Mint említettük, a Google folyamatosan dolgozik azon, hogy újabb funkciókkal gazdagítsa a Hangouts fegyvertárát. Például szeptembertől - elsőként egy limitált körnek - lehetőség van a beszélgetések élő közvetítésére. Erre a funkcióra épülve már számos oldal létrejött, ahol például zenészek nyilvánulnak meg a világ előtt ilyen módon.

Megindult a Google+ céges offenzívája
Klónozással támad a Google a Facebookra

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.