A vállalat útnak indította régóta várt felhőalapú tárolómegoldását, amely egyelőre csak a Google Docs bővítményének tekinthető, de hosszabb távon, további szolgáltatások integrációjával erős termékké válhat.
Hirdetés
 
A cloud alapú adattárolás ma már a legtöbbek számára ismert és elérhető megoldás, amely az otthoni felhasználóknak szóló, néhány gigabájtos, ingyenes fiókoktól egészen a vállalati szintű ajánlatokig terjed. A Dropbox, a SkyDrive és a többi ismert piaci szereplő mellé most megérkezett a Google saját szolgáltatása, a Drive is, amely egyelőre a Google Docs néhány funkcióval kibővített változatának tűnik, de tapasztalat szerint biztosak lehetünk benne, hogy némi idő elteltével már semmiben sem fog emlékeztetni korai önmagára.

Csak a kezdet  A Google magyar nyelvű blogbejegyzése szerint a Drive alapértelmezett módon 5 gigabájt tárhelyet biztosít felhasználóinak. Ez havi 2,5 dollárért 25 gigabájtra, 5 dollárért 100 gigabájtra, vagy 50 dollárért 1 terabájtra bővíthető, a felhasználó Gmail fiókja pedig mindhárom előfizetéssel automatikusan 25 gigabájtosra növekszik. A Drive egyelőre Mac-re és windowsos gépekre telepíthető, illetve mobil app formájában az Android-alapú okostelefonokon és táblagépeken érhető el.


 


A Drive rendelkezik a Google Docs (Dokumentumok) funkcióival, és a felhasználók kulcsszavas kereséseket indíthatnak, vagy megszűrhetik a feltöltött anyagokat fájltípus és más szempontok alapján is. Az alkalmazott karakterfelsimerés a szkennelt dokumentumokban is lehetővé teszi a szöveges keresést, sőt a Drive már indulásakor felvonultat egy – jelenlegi állapotában igen kezdetleges – képfelismerő technológiát. Talán nem meglepő, hogy a Google közleménye a későbbiekre nézve "ennél sokkal többet" ígér.

Változatos mezőny  A Google fokozatosan kapcsolja össze egyéb szolgáltatásait is a Drive-val: a rajta tárolt anyagokat például már most is közvetlenül meg lehet osztani a Google+ -on, de a cég ígéretei szerint majd a Gmail-es levelekhez is hozzáadhatjuk azokat csatolmányként. A Google külső alkalmazások fejlesztőivel együttműködve oldaná meg a faxolást, a videók szerkesztését vagy a honlaptervezést és más készségeket; az ilyen jellegű appokat a Chrome Web Store-ból lehet letölteni.

A Mashable blog rögtönzött összehasonlítást készített a Drive és néhány a versenytársának hasonló szolgáltatásainak viszonylatában, amelyet az alábbiakban táblázatba foglaltunk:

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.