A Dart programozási nyelvet a Google a JavaScript utódjául szánja, amelynek problémáit a vállalat mérnökei szerint nem lehetséges annak továbbfejlesztésével áthidalni.
A Google objektumorientált Dart programozási nyelve a dániai Aarhusban mutatkozott be a hét eleji GOTO konferencián. Az eredetileg Dash néven jegyzett fejlesztés célja, hogy lecserélje a webes böngészők jelenlegi legfontosabb szkriptnyelvét, a JavaScriptet. Ez egyrészt azoknak a problémáknak a kiküszöbölését jelenti, amelyek a Google egy tavaly novemberi belső feljegyzése szerint nem oldhatók meg a JavaScript továbbfejlesztésével. Másrészt jobb teljesítménnyel és fejlettebb biztonsággal járul hozzá a fejlesztőeszközök alkalmazásához.

A Dart fejlesztésében résztvevő Lars Bak, akinek nevéhez fűződik egyebek mellett a Google Chrome böngésző V8 JavaScript motorja, strukturált és mégis rugalmas megoldásnak nevezte a webes programozási nyelvet, amelyet elsőként éppen a Chrome támogat majd. A nyelv tervezésekor fontos szempontnak tartották, hogy az a programozók számára ismerős és könnyen tanulható legyen, illetve a kézi eszközöktől a szerveroldali felhasználásig minden környezetben egyforma hatékonysággal működjön. A bő egy hónapja beharangozott Dart persze még csak technológiai előzetes, amelynek specifikációja itt tekinthető meg, később pedig fordító vagy virtuális gép is elérhető lesz hozzá.

Hatalomátvétel  A Google szerint a Dart megkönnyíti azt a folyamatot, amelynek során a programozók egy-egy prototípusból kiadásra jelölhető kódot faragnak, emellett az egységes kliens- és szerveroldali nyelv feleslegessé teszi bizonyos fejlesztői eszköztárak vagy szerveroldali környezetek használatát. Más kérdés, hogy a vállalat szempontjából egyéb hozadéka is lenne, ha sikerülne kiütnie a JavaScriptet az alapértelmezett webprogramozási nyelv pozíciójából. Jelentősen növelné ugyanis a Google befolyását a világhálón, ha a Dart lenne az a szabvány, amelyhez mások is igazodni kénytelenek. Ilyenformán a Dart és maga a Chrome böngésző sem csak a fejlesztők személyében tekinthető egy közös terv részének.

A tizedik
legnépszerűbb programozási nyelv a JavaScript volt a Tiobe Software októberi összesítése szerint, így a Google-nek oda kell tennie magát, ha az átállás megkönnyítése mellett egy hatásos kampánnyal - és persze egy hibátlanul működő fordítóval - a Dart táborába akarja csábítani a fejlesztőket.
A web alapú alkalmazások jelentős felgyorsításával a Google sokkal hatékonyabban versenyezhetne bármilyen gyártóval, akár azok saját környezetébe írt (natív) szoftvereivel is. Így nézve egyfajta puccskísérletről van szó, hiszen a cég erre irányuló standardizációs kezdeményezései korábban megbuktak a piaci szereplők némelyikének ellenállásán. A Dart sikere esetén viszont a Google a Microsoft, a Mozilla, az Apple vagy bárki más támogatása nélkül is elérheti célját.

Három év alatt nagyot ugrott a Google Chrome
Tipp: új céges honlap nulláról

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.