A Dart programozási nyelvet a Google a JavaScript utódjául szánja, amelynek problémáit a vállalat mérnökei szerint nem lehetséges annak továbbfejlesztésével áthidalni.
A Google objektumorientált Dart programozási nyelve a dániai Aarhusban mutatkozott be a hét eleji GOTO konferencián. Az eredetileg Dash néven jegyzett fejlesztés célja, hogy lecserélje a webes böngészők jelenlegi legfontosabb szkriptnyelvét, a JavaScriptet. Ez egyrészt azoknak a problémáknak a kiküszöbölését jelenti, amelyek a Google egy tavaly novemberi belső feljegyzése szerint nem oldhatók meg a JavaScript továbbfejlesztésével. Másrészt jobb teljesítménnyel és fejlettebb biztonsággal járul hozzá a fejlesztőeszközök alkalmazásához.

A Dart fejlesztésében résztvevő Lars Bak, akinek nevéhez fűződik egyebek mellett a Google Chrome böngésző V8 JavaScript motorja, strukturált és mégis rugalmas megoldásnak nevezte a webes programozási nyelvet, amelyet elsőként éppen a Chrome támogat majd. A nyelv tervezésekor fontos szempontnak tartották, hogy az a programozók számára ismerős és könnyen tanulható legyen, illetve a kézi eszközöktől a szerveroldali felhasználásig minden környezetben egyforma hatékonysággal működjön. A bő egy hónapja beharangozott Dart persze még csak technológiai előzetes, amelynek specifikációja itt tekinthető meg, később pedig fordító vagy virtuális gép is elérhető lesz hozzá.

Hatalomátvétel  A Google szerint a Dart megkönnyíti azt a folyamatot, amelynek során a programozók egy-egy prototípusból kiadásra jelölhető kódot faragnak, emellett az egységes kliens- és szerveroldali nyelv feleslegessé teszi bizonyos fejlesztői eszköztárak vagy szerveroldali környezetek használatát. Más kérdés, hogy a vállalat szempontjából egyéb hozadéka is lenne, ha sikerülne kiütnie a JavaScriptet az alapértelmezett webprogramozási nyelv pozíciójából. Jelentősen növelné ugyanis a Google befolyását a világhálón, ha a Dart lenne az a szabvány, amelyhez mások is igazodni kénytelenek. Ilyenformán a Dart és maga a Chrome böngésző sem csak a fejlesztők személyében tekinthető egy közös terv részének.

A tizedik
legnépszerűbb programozási nyelv a JavaScript volt a Tiobe Software októberi összesítése szerint, így a Google-nek oda kell tennie magát, ha az átállás megkönnyítése mellett egy hatásos kampánnyal - és persze egy hibátlanul működő fordítóval - a Dart táborába akarja csábítani a fejlesztőket.
A web alapú alkalmazások jelentős felgyorsításával a Google sokkal hatékonyabban versenyezhetne bármilyen gyártóval, akár azok saját környezetébe írt (natív) szoftvereivel is. Így nézve egyfajta puccskísérletről van szó, hiszen a cég erre irányuló standardizációs kezdeményezései korábban megbuktak a piaci szereplők némelyikének ellenállásán. A Dart sikere esetén viszont a Google a Microsoft, a Mozilla, az Apple vagy bárki más támogatása nélkül is elérheti célját.

Három év alatt nagyot ugrott a Google Chrome
Tipp: új céges honlap nulláról

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.