Dropbox for Teams néven új szolgáltatást indított a fájlszinkronizációt és -tárolást millióknak ingyen adó vállalkozás. A fizetős megoldás ötfős csoportok számára nyújt kiemelt szolgáltatást. Kérdés: igény lesz-e rá?
Láthatóan mindent megtesz azért a Dropbox, hogy a befektőknek igazolja, működőképes vállalkozásra tették fel tétüket. Hivatalosan mostantól él új szolgáltatásuk, amely kifejezetten a vállalati szférát célozza, és nem meglepő módon fizetős konstrukciót takar.

Mint a százas szög A Dropbox alapvető működése gyermekien egyszerű: minden felhasználó 2 gigabájtnyi szabad tárhelyet kap. Ezt a kis "felhő-szeletet" tölthetjük meg saját megosztott fájljainkkal, méghozzá egy kifejezetten egyszerű kliensprogram használatával. Ebben létrehozzuk a számítógépünk merevlemezén (vagy épp mobiltelefonunk flash memóriájában) egy dedikált területet: innentől minden ide másolt fájl szinkronizálódik az összes többi olyan számítógéppel, ahová feltelepítettük ugyanezt a klienst.


Kérdéses, hány céget dobozolnak be az ajánlattal...

A Dropbox for Teams természetesen sok szempontból nyújt többet, mint az ingyenes alapváltozat. A minimum 5 fővel igénybe vehető szolgáltatás résztvevőnkén 200 gigabájt tárhelyet, teljes állomány-visszaállítási lehetőséget és terméktámogatást is ígér, valamint egy központi vezérlőpult segítségével átláthatóvá, szabályozhatóvá válnak a felhasználók közötti megosztások.

A megoldás kétségtelenül tartalmaz vonzó elemeket. Talán a legfontosabb ezek között a bármilyen rég mentett állományok visszaállítása. Ez a funkció egyébként az ingyenes változatban is elérhető, de csak egy hónapnál nem régebbi mentéseknél. Bizonyára minden cégnél el tudnak képzelni, vagy megéltek már olyan szituációt, amikor kiderül, hogy egy több hónapos állományra lenne égető szükség, ám arra sajnos rámentett már valaki.

Túlárazva Mindez azonban talán kevés lesz arra, hogy a 795 dolláros éves díjat széles körben elfogadhatóvá tegye a cégeknél. A Dropbox ugyanis kiváló és rendkívül egyszerű megoldás magáncélra vagy mikrovállalkozásoknak, ha nem félnek céges adatokat a számítási felhőbe küldeni. Egy komolyabb vállalati környezetben azonban már elég halvány az eszköztár, amivel a fájlmegosztó rendelkezik.

A mappák, állományok csoportos megosztása a kezdetektől fogva kicsit korlátolt volt a Dropboxban, hiszen például egy közösen használt mappában lévő almappát nem oszthatunk meg újabb személyekkel. Ezen kívül a Dropbox for Teams semmilyen csoportmunkát egyéb módon támogató alkalmazással, funkcióval nem rendelkezik. Így meglehetősen nehéz mondjuk a Google Docs vagy az Office 365 bevezetése helyett a Dropbox mellett dönteni. De ha a szűkebb vett konkurenciát nézzük, akkor is ott van például a Box.net, amely cég hajszálnyival ugyan többért, de lényegesen gazdagabb funkcionalitással kínálja a vállalatok igényeinek sokkal inkább megfelelő szolgáltatását.

Van mááásik! Ennyi pénzért tehát túl kevés, amit nyújtani képes a csoportos Dropbox a céges felhasználóknak. Akinek biztonsági aggályai vannak, tarthat saját szervert, aki a csoportmunkára helyezi a hangsúlyt, választhat jobb és akár olcsóbb megoldást is. Kérdés, kinek adják majd el akkor mindezt? Ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, hogy nem sok cégnek.

Kié a Dropboxra feltöltött adat?
Felnőttkorba lépett a világ egyik legjobb szolgáltatása

355 milliárd dollárt költ fejlesztésre a Samsung

A dél-koreai vállalat öt év alatt tervezi a hatalmas összeg elköltését, amelynek két fókuszpontja a csipgyártás és a biofarmácia.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.