Az egyelőre kísérleti fázisban járó Li-Fi apró LED-ek használatával közvetítene információkat szélessávon.
Elképzelhető, hogy a skót Strathclyde Egyetem fogja szállítani a jövő adatovábbítási megoldását, legalábbis az erre a célra alapított Intelligent Lighting Center (ILC) már megkezdte a kutatásokat. A négy évig tartó, 4,6 millió fontból gazdálkodó projektet az Egyesült Királyság Mérnöki és Fizika Tudományi Kutató Tanácsa (EPSRC) indította útjára, a cél pedig az egyelőre titokzatosan hangzó “Ultra-parallel látható fényen alapuló kommunikáció”, vagyis UP-VLC megvalósítása. 

A Li-Fi lehet az új Wi-Fi  A program célja egy olyan adattovábbító technológia kidolgozása, ami a szilárdtest-világításon (solid state lightning) alapszik, amikor is a fényforrás egyszerre lát el világítási feladatot és szolgál szélessávú adattovábbító csatornaként is. A Wi-Fi mintájára Li-Fi-nek  keresztelt megoldást a hagyományos rádió- és mikrohullámú technológiák kiegészítőjének szánják. Mindezek tudományos alapja és jelentősége már jó ideje ismert világszerte, viszont az előbb említett szervezetek most arra keresik a választ, hogy a gyakorlatban hol és hogyan lehetne hasznosítani mindezt.
 

A Li-Fi, ami hamasorsan ott lehet mindenütt (illusztráció: The Economist)

“Képzeljenek el egy LED-ekből álló, egybefüggő fényfalat az autópálya mentén, ami egyrészt megvilágítja az utat, kijelzi a legfrissebb közlekedési információkat, és ezzel együtt vezeték nélkül információt biztosít az utazóknak, ami a notebookok, táblagépek és mobilok kijelzőjén jelenhet meg”
, fest fel egy izgalmas jövőképet Martin Dawson, a Strathclyde Egyetem egyik professzora. Egy LED egy másodperc alatt ezerszer is képes ki- és bekapcsolni, a villogások időtartamának megfelelő szabályozásával pedig lehetőség nyílik digitális információt eljuttatni egy annak fogadására felkészített PC-re, vagy egyéb elektronikai eszközre. 

A megoldás: mikron méretű LED-ek  Az alapok tehát megvannak, az újítás viszont abban állna, hogy jóval kisebb, mikron méretű, gallium nitrid alapú LED-eket használnának, amelyek 1000-szer gyorsabb fénykibocsátásra képesek, aminek következtében a az adatátvitel is jóval tempósabb. A másik előny a méretből adódik, hiszen annyira apró LED-ekről van szó, hogy így ezekből 1000 darab elfér egy eddig használt fényforrás helyén. Ezeken kívül energiahatékonyságban is kiemelkedő a Li-Fi, arról nem is beszálve, hogy nem terheli tovább a már most is túlzsúfolt frekvenciákat, nincs szükség antennákra és az interferencia problémája is kiküszöbölhető vele.
 


A minatűrizálás ilyen foka lehetővé teszi, hogy egy-egy mikron méretű LED-sáv egyszerre több feladatot is ellásson.Például míg az egyik csoportja megvilágítja egy repülőgép, tárgyalóterem, vagy éppen nappali belterét, addig egy másik részük vizuális információval szolgál, a harmadik csoport pedig az internethozzáférést adja. A kutatók felvázoltak egy olyan lehetőséget is, amiben a technológia érzékelési feladatokat látna el. Képzeljünk egy speciális fényforrással ellátott mobiltelefont, amelyet egy elektronikus árcédulára irányítva leolvassa és a mobil kijelzőjén megjeleníti a termék vételárát.
 
Wi-Fi teszt repülőn, 9 tonna krumplival
Wi-Fi hálózatokra terelik a mobilforgalmat 

A 2012 őszén induló négy éves kutatási folyamat tehát 2016-ban fejeződik be, és jó nyomon jár az olvasó, ha azt gondolja, hogy még jó pár évet várnunk kell a Li-Fi megjelenésére a hétköznapokban. Azért szerencsére a szakemberek belátható időn belül megvalósíthatónak tartják az ötletet, Martin Dawson szerint “egy olyan technológiáról van szó, amely az emberi élet minden aspektusát érinteni fogja egy évtizeden belül”.

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.