Iparági fogalomtárat készített el az IVSZ Adatközpont munkacsoportja. A gyűjtemény az adatközpont fogalmától a felhő alapú szolgáltatások magyarázatáig foglalja össze és teszi egyértelművé az iparágban használt terminológiát. A fogalomtár tudásbázis és munkaeszköz minden piaci szereplő számára.
2010-ben alakult meg az IVSZ adatközpont munkacsoportja, amely egyrészt az adatközpontok, szervertermek, szerverszobák építésével foglalkozó, valamint a kész infrastruktúrát biztosító, úgynevezett kolokációs és hoszting szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat fogja össze.

Az adatközponti szolgáltatások az  infokommunikációs szektoron belül egy önálló, jól elkülöníthető tevékenységi kört alkotnak. A szegmens jelentősége egyre nő, többek között annak is köszönhetően, hogy az információk elérésére egyre inkább a mobil eszközöket használják, így az adatközpontok válnak az információk tárolásának bázisává. Az adatközponti szolgáltatásokkal foglalkozó cégek árbevétele Magyarországon évi 10-12 milliárd forintra tehető.

Közös tudásbázis
Az IVSZ adatközpont munkacsoportjának jelenleg mintegy húsz cég a tagja. A munkacsoport első közös tevékenysége az iparági fogalomtár létrehozása volt. Olyan gyakran, de eddig nem egyértelműen használt fogalmak gyűjteménye, amely a nemzetközi szinten is elfogadott terminológiával és szabványokkal összhangban született meg. A fogalomtárral a munkacsoport egy olyan referenciadokumentumot hozott létre, amely tudásbázis, háttértár és munkaeszköz minden piaci szereplő számára, aki az adatközpontokkal és azok szolgáltatásaival kapcsolatba kerül.

Hűtlenségi hullám az adatközponti fejlesztésekben
Adatközpont-szolgáltatók: informatikai benzinkutak

- Az adatközponti fogalomtárral az iparág meghatározó szereplői által fémjelzett, szakmai konszenzuson alapuló anyag született meg. A piac minden szereplője, a megrendelők és szállítók munkáját is segíti azzal, hogy nincs szükség minden egyes ajánlatadás, szerződéskötés során a fogalmi keretrendszer tisztázására. Elegendő a fogalomtárra hivatkozni. Ugyancsak hasznos szolgálatot tehet a pályázatok, tenderek kiírása és értékelése során az egységes fogalomkör használata – nyilatkozta Szabó Gábor, az IVSZ adatközpont munkacsoport vezetője, a Dataplex ügyvezető igazgatója.

Részletek a fogalomtárból
Adatközpont: Informatikai és távközlési infrastruktúra biztonságos és hatékony elhelyezését, működtetését szolgáló technológiai rendszereket magában foglaló cél-létesítmény.
Hoszting: A terület alapú elhelyezésen felül az informatikai rendszerek üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát biztosító szolgáltatás (telekommunikációs kapcsolatok, hálózat, felügyelet).
Kolokáció: ICT berendezések egy közös területen történő négyzetméter, vagy áramfogyasztás alapú elhelyezése. A szolgáltató kolokációs konstrukcióban az áramellátást, a környezeti feltételeket (hűtés), a fizikai biztonságot, a tűzvédelmet és az oltást biztosítja.

Az örökéletű oldalakért szövetkezik az Internet Archive és a Cloudflare

A Cloudflare új Always Online szolgáltatását igénybe vevő weboldalak URL-jét a jövőben automatikusan archiválják a Wayback Machine rendszerében.
 
Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.