A HP Moonshot projektjét mindenki az ARM-alapú, kisfogyasztású mikroszerverek fejlesztéséhez kapcsolta, a gyártó kereskedelmi forgalomba kerülő termékei mégis Intel Atom processzorokkal érkeznek.
A texasi Calxeda tavaly novemberben mutatta be a négy ARM Cortex-A9 magot tartalmazó EnergyCore ECX-1000 processzort, amelyet az iparágban elsőként kifejezetten szerverekhez tervezett. Bár a termék csak idén kerül forgalomba, az első nagy gyártó, a HP már a bejelentéssel egy időben közölte, hogy elkészült az új ARM processzorokat is felvonultató kísérleti szerverplatformjával.

Jól indult a dolog  A vállalat Pathfinder programját, illetve az energiatakarékos adatközponti megoldások fejlesztését célzó Moonshot projektet több külső partner (például az Intel, az AMD vagy Calxeda) bevonásával indította el, aminek eredményeképpen a Redstone Development Platform is megszületett. Bár a HP sosem állította, hogy a Redstone ebben a formában meg is jelenik, a szerverpiacra készülő ARM-tábor azóta is ezt a trófeát lobogtatta.

Egészen a hét elejéig, amikor a HP azt közölte, hogy a gyártásba menő Gemini modelleket egyelőre kizárólag az Intel "Centerton" Atom processzoraival szállítja majd az év második felében. A Gemini elvileg lehetőséget ad a különböző processzorokra épülő szerverek együttes alkalmazására is, tehát a szalagcímekkel ellentétben a HP nem mondott le az ARM-alapú eszközökről, az Intel mégis csatát nyert versenytársaival szemben.

Nagy pénzről van szó  A kis méretű, nagy teljesítménysűrűségű, energiatakarékos mikroszervereket elsősorban a webes alkalmazásoknál, a közösségi hálózatokon, a keresésben vagy a videószolgáltatásokhoz alkalmazzák, vagyis azokon a területeken, ahol nincs szükség extrém számítási teljesítményre, viszont párhuzamosan kell végezni a hasonló típusú feladatokat tömegét. Itt az adott számítási kapacitásra vetített ár és az üzemeltetési költségek a legfontosabbak, figyelembe véve a beszerzések volumenét.
A Moonshot (kb. "kilövés a Holdra") Project bemutatkozó klipje. Maga a Redstone elnevezés is a NASA korábbi hordozórakétájának nevéből ered


Az olyan új iparágakban, mint a felhő- vagy hosztingszolgáltatások, nagy lehetőséget jelentenek az alacsony fogyasztású szerverek fejlesztése. Az Intel saját becslése szerint néhány éven belül a mikroszervereké lehet a teljes piaci forgalom 10 százaléka, amit a HP várakozásai alapján három év múlva már 10-15 százalékot is elérheti. Nem csoda, hogy az Intel mellett az ARM is kihasítaná a tortából a maga szeletét, mint ahogy az AMD is komoly lépéseket tett ebben az irányban.

Csak időt veszítettek  A HP közleménye, amelyben az ARM neve egyszer sem bukkan fel, többek között kiemeli az Intel-processzorok 64 bites támogatását és az ECC memóriát, vagyis két olyan dolgot, amellyel az ARM egyelőre nem szolgálhat. A gyártó indoklásában felbukkan az Intelhez kapcsolódó, szélesebb körű szoftveres ökoszisztéma, ami a azért is érdekes, mert a mikroszerverek sokaságának alkalmazásakor a fizikai megbízhatóság másodlagos szemponttá válik.

Szuperbiztos felhőket építene az Intel
Az x86 sem mentette meg szerverpiacot

A mostani döntés semmiképpen sem jelenti, hogy a HP – vagy bármelyik gyártó – lemondana az ARM-alapú szerverekről, azt azonban jól érzékelteti, hogy az Intel versenytársainak milyen meredek emelkedőn kell felkapaszkodniuk, ha el akarják pecázni a chipgyártó óriás egyik-másik régi partnerét.

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.