Az ország leggyorsabb szuperszámítógépét adták át szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, aminek köszönhetően a jelenleginél lényegesen gyorsabban és pontosabban tudnak majd időjárás-előrejelzéseket adni közel kétszáz hazai kistérségben.
- Az elmúlt napokban hazánkban tapasztalt időjárás is azt indokolja, hogy szükség van még a mostaninál is pontosabb időjárás-előrejelzésekre. Ennek érdekében fejlesztette ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerét, amelynek köszönhetően a jövőben az eddigi 7 régió helyett az ország 174 kistérségére vonatkozóan tudnak majd 1-3 órás objektív előrejelzést, és ennek alapján veszélyjelzést, riasztást biztosítani - hangsúlyozta szerdán Bozó László, az OMSZ elnöke, azt megelőzően, hogy Paál Péterrel, az IBM Magyarország vezérigazgatójával közösen üenpélyesen átadták az ország jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépét.

A riasztások tartalmazzák a várható legerősebb széllökést, a várható kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását. Az időben kiadott veszélyjelzés növelheti az esélyt arra, hogy megelőző lépéseket tegyenek a várható károk mértékének csökkentésére, de akár emberéleteket is megóvhatnak.

A kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére az OMSZ 2009 novemberében nyert támogatást az Európai Uniótól az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán.

Szuperszámítógép garanciával | A riasztási rendszer az IBM által - a KFKI Zrt. közreműködésével - szállított nagyteljesítményű számítógépen fut majd, amelyet több hónapos próbaüzemet követően szerdán helyeztek üzembe. Az IBM System x iDataPlex Cluster szuperszámítógépének maximális számítási teljesítménye 14 ezer milliárd műveletet tesz lehetővé másodpercenként (14TFlops).  

- Időjárás mindig van, ezért a kiválasztásnál fontos szempont volt a folyamatos rendelkezésre állás. A kiválasztásnál a gép kapacitása mellett figyelembe vettük a megbízhatóságot, az energiahatékonyságot, és fontos volt az előre meghatározott időjárási modellek alapján futtatott benchmark tesztek eredménye is - hangsúlyozta Tölgyesi László az OMSZ Távközlési és Informatikai Főosztályának vezetője.  A géphez a szállító hároméves garanciát is biztosít is, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező három esztendőben karbantartásra sem kell költenie az OMSZ-nek.

Hasonló felépítésű IBM fürtözött szuperszámítógépeket a meteorológia mellett számos területen alkalmaznak modellezésre, kutatásra, adatkezelésre és feldolgozásra az autóipartól kezdve a pénzintézeteken át az űrkutatásig. A NASA például Föld megfigyelő rendszerének részeként egyebek mellett a hurrikánok kialakulását is vizsgálja IBM iDataPlex szuperszámítógépek segítségével - ismertette Kohán Márk, az IBM Magyarország kereskedelmi képviselője.

Megmozdult a piac | A jellemzően tudományos számításokhoz alkalmazott szuperszámítógépek terén Magyarország nem áll túl jól, de az utóbbi hónapokban mintha mozdulni látszana a piac. Az OMSZ-nél eddig is több ilyen felsőkategóriás gép működött A mostani mezőnyben még labdába rúgó, egyetlen újabb hazai eszközt tavaly helyezték üzembe. Ezt a Genagrid konzorcium üzemelteti, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, a BME, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutató Intézet és a SOTE részvételével. Ez az úgynevezett szerverfürt összesen 512 nagyteljesítményű processzormaggal, 6,5 teraflopos (azaz másodpercenként 6,5 ezer milliárd 64 bites pontosságú műveletvégzési sebességű) csúcsteljesítményt képes leadni. Ezt genetikai és rendszerbiológiai kutatásokra használják.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) májusban írta ki azt a pályázatot, amely alapján 2009 és 2011 között az Hbone+ elnevezésű, több beruházási elemből álló projekt keretében a felsőoktatás és kutatás elektronikus információs infrastruktúrájának egészére kiterjedő fejlesztést valósít meg uniós források bevonásával. A hároméves fejlesztés összköltsége 4,4 milliárd forint, ebből szuperszámítógépekre 1,1 milliárd forintot szánnak.

A három szuperszámítógépet vidéki, kutatás-fejlesztésben élenjáró, nagy hazai intézményekben – a Debreceni Egyetemen, a Pécsi, illetve a Szegedi Tudományegyetemen – helyezik majd el; emellett Budapesten az NIIFI központban lesz egy kisebb berendezés. Ezeket összekapcsolják majd egymással és más – ma már többségében igen szerény teljesítményt adó – hazai „szuperszámítógépes” központokkal. A potenciális szállítókat várhatóan július elején hívják meg a közbeszerzés párbeszédes szakaszába, és még az ősz elején kiválaszthatják a győztest.

A hazai csúcsgépek kapacitása ezzel együtt még mindig messze elmarad a legnagyobb nemzetközi szuperszámítógépek tudásától. A félévente összeállított 500-as toplistát jelenleg egy amerikai szuperszámítógép vezeti 1,7 petaflopos tényleges számítási sebességgel; az 500. helyen egy 20 teraflopos gép áll.

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.