A Google egyetlen döntésével változást hozhat változást az internetes videóformátumok használatának terén. Nagy kérdés, hogy az üzleti és fejlesztési lehetőségeket kereső piaci szereplőket a szabadalmi és licenckötelmek hogyan érintik majd.
Az iparág prominens képviselői mindig is komoly szerepet játszottak az informatikai szabványok létrejöttében és elterjedésében. Döntéseik adott esetben hosszú évekre előre meghatározták a trendeket, a kisebb súlyú résztvevők lehetőségeit. Most sincs ez másként, a különbség talán csak abban áll, hogy a nyílt szabványok elterjedése a piaci szereplők egyre nagyobb hányadának kiemelt érdeke. A hardvergyártók és szoftvereket fejlesztő cégek számára egyaránt fontos, hogy termékeikben minél kevesebb, minél szélesebb körben elfogadott szabványokhoz kelljen igazodniuk.

Természetesen a nyílt szabványok létrehozására, konszenzuson alapuló elfogadtatása időt és energiát igényel, és csupán az egyik lehetséges mód a piaci érdekek összehangolására. Ebben legfőképpen azok érdekeltek, akiknek üzleti terveik végrehajtásához olyan "szabad" piaci feltételekre van szükségük, ahol termékeik létrehozásakor és világszerte folytatott kereskedelme során nem ütköznek szabadalmi vagy jogdíjfizetési (royalty) korlátokba. Ilyenek például a kis- és középvállalkozások, valamint a nyílt forrású, illetve szabad szoftvereket fejlesztő cégek, akik többek között ebben látják a garanciát a piaci belépő költségek alacsonyan tartására. Az utóbbi csoport egyik komoly hagyományokkal bíró szervezete hangot is adott ebbéli kívánságának, amikor csaknem két hónapja nyílt levélben fordult a Google-höz.

A web felszabadítása | A Free Software Fundation (FSF) szerint szabadalmak feloldására lenne szükség, hogy vége szakadjon annak a függőségnek, ami a webet védett, tulajdonosi szoftverekhez és eljárásokhoz köti (ilyen a Flash vagy a H.264).  Az FSF felszólította a Google-t, hogy "szabadítsa fel" az On2 felvásárlása révén birtokába került VP8 videókodeket. A szabad szoftverek ügyének előmozdításáért tevékenykedő alapítvány úgy véli, a videótömörítése eljárás kötelmeinek megőrzése csupán rövid távú érdekeket szolgálhat, és ezzel együtt kárt okoz például a Firefoxnak, az egyik legszélesebb körben használt nyílt forrású szoftvernek.

Erőteljes hatással lehet a böngészők versenyére a Google döntése, hiszen a HTML5 szabvány anélkül teszi lehetővé a videók lejátszását, hogy külön komponenst – mint amilyen a Flash Player – kellene telepíteni a böngészőkhöz. A Google korábban a szabadalommal védett H.264 formátum mellett tette le a voksát, mikor a YouTube kísérleti HTML5 tesztjeinél ezt a kodeket alkalmazta, majd felvásárolta az egyik konkurens technológia szellemi tulajdonával rendelkező céget. A nyílt levél arról is említést tesz, hogy létezik kötelmektől mentes formátum is erre a célra, az Ogg Theora, ami álláspontjuk szerint a webes felhasználásra éppoly alkalmas, mint vetélytársa, a H.264.

A Google kifogásait az Ogg Theora webes környezetben való használatával szemben az FSF továbbra sem fogadja el – még azzal együtt sem, hogy korábban úgy vélekedett, a formátum jelenleg nem ideális a HD minőségű videók esetében. A status quo fenntartása ellen szól továbbá, hogy az Adobe termékei körül az utóbbi hónapokban megsokasodtak a biztonsági hibákról szóló hírek, sőt a szoftvercégnek egy igen kínos incidenssel kellett szembenéznie a Flash Player kapcsán, mivel egy általuk is ismert sebezhetőség javítását másfél évvel a bejelentést követően adták ki.

Az üdvözítő megoldás az FSF szerint az lenne, ha a Google úgy törné meg a Flash dominanciáját, hogy YouTube-on egy szabad formátumra vált, ezzel is alternatív megoldások keresésére sarkalva a webfejlesztőket. (Az Apple ugyanígy tesz, amikor bojkottálja a Flash használatát iPhone és iPad készülékein.) Bár kérdéses, mekkora befolyása lehet az FSF-nek az ügyre, mégis érdekes lesz látni, hogy a Google saját dominanciájának fokozásában vagy a felhasználók szabadságában érdekelt – vélekedik az alapítvány.

A kocka el van vetve | Legalábbis annyiban, hogy a Google a San Franciscó-i I/O konferencia első napján bejelentette: megszünteti a korábban birtokába jutott VP8 videótömörítési eljárás szabadalmi és licenckötelmeit. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy adott egy olyan formátum, amely mind a teljesítményben, mind pedig minőségben kielégíti az internetes videózás által támasztott követelményeket, egyszersmind lehetővé teszi, hogy az iparág prominens szereplői között konszenzus alakulhasson ki a jövő webes videózásának formátumáról. A Google a bejelentéssel párhuzamosan elindította a WebM projektet is, melynek célja a VP8 videótömörítési, illetve a szintén kötelemmentes (royaly-free) Ogg Vorbis hangtömörítési eljárás egyesítése, létrehozva egy lehető legszélesebb körben használt formátumot.

A Google döntésének súlya egyértelműen lemérhető a bejelentést követő reakciók sebességén és tartalmán. A nagyobb böngészőgyártók – a Firefox mögött álló Mozilla éppúgy, mint az Opera – még a bejelentés napján igyekeztek biztosítani a felhasználókat, hogy termékük támogatja majd a VP8 formátumú videók lejátszását. Az egyre fogyatkozó előnye mellett is piacvezető Internet Explorer jelenleg fejlesztés alatt álló 9-es verziója – a megfelelő kodek telepítése után –  szintén alkalmas lesz az ilyen típusú videók lejátszására. (A szoftvert jegyző Microsoft alig egy hónapja még az általa kiválónak minősíetett H.264-re, mint egyedül támogatott formátumra akart fókuszálni.)

A webes videók megosztására legszélesebb körben – például a Google tulajdonában lévő YouTube-on – használt Flash platform fejlesztője, az Adobe is sietve tudatta a világgal, hogy videólejátszó alkalmazása, a Flash Player ugyancsak támogatni fogja a Google által megnyitott formátumot. A sereghajtó ebben a tekintetben Steve Jobs, aki egyelőre nem kommentálta a történteket, holott cége, az Apple évek óta bojkottálja a Flash formátumot.

Egyedül nem megy | Vagy talán mégis? A Google a jelek szerint egyedül is képes volt rábírni a webes technológiák fejlődésében érdekelt felek jelentős részét, hogy felsorakozzanak egy olyan kezdeményezés mögé, ami – ha nem is azonos indíttatásból, és nem is egyenlő mértékben – mindegyikük számára elfogadható lehet.

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.