A Chromecast nevű kütyüvel szinte bármilyen forrásból megoszthatjuk a netes videókat a televízióval.
Hirdetés
 
A Google tegnap bejelentéseinek főbb mozzanatairól itt olvashatnak, de van egy téma, amit szánt szándékkal különválasztottunk a többitől. Miközben szinte az összes újdonságot meg lehetett előzetesen tippelni, a Google-nek mégis sikerült egy olyan dologgal előállnia, amire nem nagyon számítottunk, viszont ezzel olyan területre lép be a vállalat, ami a többi óriáscég fantáziáját is piszkálgatja már egy ideje.

Chromecast az új Nexus Q ■ A netes videók tévén történő megjelenítéséről van szó, amibe a Google-nek már egyszer beletört a bicskája. A Nexus Q szintén a netes, streamelt tartalmak továbbításáról szólt, de túlárazták, meg úgy egyébként se nagyon érdekelte a nagyközönséget, így nem is lett belőle kereskedelmi termék. Ennek pótlására, vagy továbbgondolásaként bemutatkozott viszont a mindössze 35 dollárba (alig 10 ezer forint) kerülő Chromecast, ez a HDMI portban elhelyezhető, WiFi-képes átjátszó eszköz, ami a lehető legegyszerűbben oldja meg a mobilkészülékeken, vagy éppen a PC-n nézett videók megjelenítését a tévé képernyőjén.

Chromecast: a Google ezzel képzeli el a tévézést

A használat, illetve a telepítés pofonegyszerű: a Chromecast csatlakozik a tévéhez, a microUSB portján veszi fel az áramot, szükséges csatlakoztatni a helyi vezeték nélküli hálózathoz (ennek segítségével létrehozza a saját hotspotját) és máris készen áll az adatok fogadására. Ehhez csak annyira van szükség, hogy az azonos hálózathoz csatlakozó mobilon, táblagépen, notebookon vagy asztali gépen futó Chrome böngészőben megnyomjuk a megfelelő gombot, aminek következtében pár pillanat múlva már a nagy képernyőn láthatjuk azt, amit addig a kicsin követtünk figyelemmel. A műsorfolyam innentől kezdve általunk is irányítható, de a kezünkben lévő eszközzel a hangerőt is vezérelhetjük.

Platformok nem számítanak  A Chromecast egyik nagy erőssége, hogy platformtól függetlenül használható, hiszen nem operációs rendszertől, hanem a böngésző alkalmazásától függ. Így az Androidon kívül működik iOS, Windows, Mac OSX alól, és nem vagyunk a videókra korlátozva, hiszen zenét (a Play Music kompatibilitás is adott persze), képet és minden olyan tartalmat képes átküldeni, ami a böngészőben megjeleníthető, lejátszható.

Az első tesztek szerint zökkenőmentesen, gyorsan működik a Chromecast, egy leheletnyi lag, azaz csúszás érzékelhető a két adatfolyam között. Ez többek között azért van, mert a technológia nem megduplázza és újra kihelyezi a képet a tévére, hanem a Chromecast segítségével újra letölti (ezért kell a netkapcsolat), majd úgy tolja ki a TV képernyőjére.A kütyü tehát már megvan, az egyszerűség is adott, már csak masszív tartalomra van szükség, ami nem merül ki a YouTube és egyéb megosztó oldalak kínálatában. Itt jön képbe a Netflix, aminek a támogatottsága már indulástól adott, sőt, az Android 4.3 frissítése feloldotta a DRM-el kapcsolatos korlátozásokat is. A Netflix alkalmazás elindítása után érzékeli, hogy „cast képes” eszköz van a hálózatban, automatikusan megjelenik a megosztás gomb és már mehet is a tartalom a képernyőre. Mindez nyilván csak a kezdet, hiszen a Google közzétette a Cast SDK-t, aminek segítségével bármelyik műsorszolgáltató, vagy set-tob-box gyártó beépítheti a funkciót a szolgáltatásai közé.

Beindult a Google: jön az új Nexus 7, itt az Android 4.3
Táblagépen, mobilon is megújul a Google Maps
Megkezdte működését a magyar Street View 

Az egyelőre csak az USA-ban kapható Chromecast 35 dollárba kerül, első körben a Play Store-ban, illetve az Amazon.com kínálatában jelent meg, de az ígéretek szerint hamarosan bővül a kör. Maga a Google is azt ígéri, hogy a közeljövőben még több szolgáltatást támogathat a Chromecast, sőt, ha kicsit elengedjük a fantáziánkat, akkor rájöhetünk, hogy ezzel a módszerrel tulajdonképpen bármilyen eszköz bármilyen tartalma (pl. játékok) átlőhető a tévére, amivel a Google talán valóban képes lesz újjáértelmezni a tévézés és a tartalomfogyasztás fogalmát.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.