Nagyszabású sajtótájékoztatót tartott szerdán az Egyesült Államokban a Google. A naiv kisebbség remélte, nem „csupán” a hetek óta nyilvánosságra került azonnali keresés hivatalos bejelentésére kerül sor. Sajnos a realisták ismét győztek, egy szó sem esett a Facebook-riválisként rebesgetett Me-ről, viszont elindult az Instant keresés.

Gyors, gondolatolvasó keresésként jellemezték a tegnap megtartott sajtótájékoztatón a Google legújabb fejlesztését, az Instantot. Az esemény legkomolyabb híre azért nem eget rengető, mert erről a téma iránt érdeklődők már hetekkel ezelőtt gyakorlatilag minden részletére kiterjedően értesülhettek

Nem volt titok | Ahogy több mint két héttel ezelőtti írásunkban a Bitporton is megjelent: az új megoldás kinézetében és működésében hasonló a Windows 7 újratervezett Start menüjében található programkereső beviteli mezőhöz, vagy épp a Firefox URL-mezőjéhez.

A lényege, hogy amikor valamit a Google saját keresőoldalán kezdünk beírni a keresőmezőbe, már a kifejezés első karaktereinek bepötyögését követően megjelennek az első találatok. Ezt leginkább úgy lehet elképzelni, mintha az "üzleti informatika" kifejezés beírásakor már a "üzlet" karakterek beírása után is lennének előnézeti találataink kapcsolódó oldalakhoz, majd az "üzleti info"-hoz érve már üzleti információs oldalak, adatbázisok bukkannának elő, és így tovább.

Már magyarul is | A hivatalos tájékoztatás szerint első körben a szolgáltatás csak a google.com címen angol, valamint német, francia, spanyol, olasz és orosz nyelvre állított Google fiókok esetében érhető el. Ám a jelek szerint a néhány héttel későbbre ígért magyar változat is működik már.

A Google a sajtótájékoztatón nem győzte halmozni a hatásvadász számokat annak hangsúlyozására, milyen rengeteg időt tud az emberiség megtakarítani ezzel az új megoldással. A cég számításai szerint darabonként 3,5 másodperccel rövidül le egy keresés, ami a napi egymilliárd lefuttatott keresés alapján évi 350 millió órát tesz ki világszerte.

Saját számításaink ugyanazokból az alapadatokból: ha egy átlagos munkahelyen eltöltött napon 10 keresést indítunk, akkor akár 35 másodpercünk is felszabadulhat egyéb tevékenységre, ami a teljes munkaidő 0,1 százalékát alig haladja meg. Kétséges, hogy önmagában ezt az „ölünkbe pottyanó” bő fél percet komoly produktív tevékenységre (vagy bármi értelmesre) lehetne fordítani.

Kérdések és gondok | A számháborút leszámítva sem feltétlenül van sikerre ítélve az Instant. A folyamatosan változó keresési találatok zavaróak lehetnek, ráadásul teljesen feleslegesek is olyan esetekben, amikor pontosan tudja a felhasználó, mire szeretne keresni. Az Instant kereséssel járó nagyobb erőforrásigény pedig nem csupán a Google szervereinél, de a keresést indító számítógépén is megmutatkozik.

Természetesen, akinek nem tetszik az újítás, az ki is kapcsolhatja a funkciót, és maradhat a hagyományos kutatásnál. A sajtótájékoztatón feltett kérdésre reagálva a Google közölte, hogy az Instant pár hónapon belül bekerülhet a böngészők beépített keresősávjába is. Legalábbis a cég saját termékébe, a Chrome-ba mindenképpen.

A lényeg várat magára | Az Instant mellett szó esett pár kisebb horderejű változásról is, de sokak bánatára egyetlen hivatalos információmorzsa sem került elő a régóta rebesgetett közösségi média projekttel, a Google Me-vel kapcsolatban.

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.