Nagyszabású sajtótájékoztatót tartott szerdán az Egyesült Államokban a Google. A naiv kisebbség remélte, nem „csupán” a hetek óta nyilvánosságra került azonnali keresés hivatalos bejelentésére kerül sor. Sajnos a realisták ismét győztek, egy szó sem esett a Facebook-riválisként rebesgetett Me-ről, viszont elindult az Instant keresés.

Gyors, gondolatolvasó keresésként jellemezték a tegnap megtartott sajtótájékoztatón a Google legújabb fejlesztését, az Instantot. Az esemény legkomolyabb híre azért nem eget rengető, mert erről a téma iránt érdeklődők már hetekkel ezelőtt gyakorlatilag minden részletére kiterjedően értesülhettek

Nem volt titok | Ahogy több mint két héttel ezelőtti írásunkban a Bitporton is megjelent: az új megoldás kinézetében és működésében hasonló a Windows 7 újratervezett Start menüjében található programkereső beviteli mezőhöz, vagy épp a Firefox URL-mezőjéhez.

A lényege, hogy amikor valamit a Google saját keresőoldalán kezdünk beírni a keresőmezőbe, már a kifejezés első karaktereinek bepötyögését követően megjelennek az első találatok. Ezt leginkább úgy lehet elképzelni, mintha az "üzleti informatika" kifejezés beírásakor már a "üzlet" karakterek beírása után is lennének előnézeti találataink kapcsolódó oldalakhoz, majd az "üzleti info"-hoz érve már üzleti információs oldalak, adatbázisok bukkannának elő, és így tovább.

Már magyarul is | A hivatalos tájékoztatás szerint első körben a szolgáltatás csak a google.com címen angol, valamint német, francia, spanyol, olasz és orosz nyelvre állított Google fiókok esetében érhető el. Ám a jelek szerint a néhány héttel későbbre ígért magyar változat is működik már.

A Google a sajtótájékoztatón nem győzte halmozni a hatásvadász számokat annak hangsúlyozására, milyen rengeteg időt tud az emberiség megtakarítani ezzel az új megoldással. A cég számításai szerint darabonként 3,5 másodperccel rövidül le egy keresés, ami a napi egymilliárd lefuttatott keresés alapján évi 350 millió órát tesz ki világszerte.

Saját számításaink ugyanazokból az alapadatokból: ha egy átlagos munkahelyen eltöltött napon 10 keresést indítunk, akkor akár 35 másodpercünk is felszabadulhat egyéb tevékenységre, ami a teljes munkaidő 0,1 százalékát alig haladja meg. Kétséges, hogy önmagában ezt az „ölünkbe pottyanó” bő fél percet komoly produktív tevékenységre (vagy bármi értelmesre) lehetne fordítani.

Kérdések és gondok | A számháborút leszámítva sem feltétlenül van sikerre ítélve az Instant. A folyamatosan változó keresési találatok zavaróak lehetnek, ráadásul teljesen feleslegesek is olyan esetekben, amikor pontosan tudja a felhasználó, mire szeretne keresni. Az Instant kereséssel járó nagyobb erőforrásigény pedig nem csupán a Google szervereinél, de a keresést indító számítógépén is megmutatkozik.

Természetesen, akinek nem tetszik az újítás, az ki is kapcsolhatja a funkciót, és maradhat a hagyományos kutatásnál. A sajtótájékoztatón feltett kérdésre reagálva a Google közölte, hogy az Instant pár hónapon belül bekerülhet a böngészők beépített keresősávjába is. Legalábbis a cég saját termékébe, a Chrome-ba mindenképpen.

A lényeg várat magára | Az Instant mellett szó esett pár kisebb horderejű változásról is, de sokak bánatára egyetlen hivatalos információmorzsa sem került elő a régóta rebesgetett közösségi média projekttel, a Google Me-vel kapcsolatban.

Az EP áldását adta a net megreformálására

Az EU-s képviselők meggyőző többséggel rábólintottak a sok oldalról vitatott új szabályozásra, amelytől a szerzői jogok magasabb szintű védelmét remélik.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.