A háromdimenziós nyomtatás már létező, gyakorlatban használt technológia, ám az ára miatt egyelőre csak ipari felhasználásban lehet gondolkodni. Ha minden jól megy, ez hamarosan megváltozhat.
A 3D-s nyomtatás nagyvállalati szinten már ma is létező technológia. A megoldás abszolút végcélja olyasmi, mint a Star Trek filmekben látható replikátor, amellyel szerszámoktól ennivalón át az ékszerekig bármit kinyomtathatunk térbeli, tökéletesen használható formában.

Elméletben egyszerű Az elmélet rendkívül egyszerű: vegyünk egy nyomtatót, amely nem papírlapra nyomtat egy rétegnyi tintát, hanem például egy munkafelületre valamilyen fémet. Az első réteg után nyomtassunk egy másodikat, majd egy harmadikat egy megadott térbeli minta alapján: egy idő után a rétegekből összeáll egy tökéletes, kézzel fogható kéziszerszám.Példa a 3D-s nyomtatásra: a fogaskerekeket egyben nyomtatták ki

A technológia azonban jelenleg nagyon drága. A gyártócégek számára készített megoldások körülbelül 10 ezer euró környékén kezdődnek. És bár léteznek már próbálkozások otthoni felhasználásra is alkalmas nyomtatók gyártására, de ezek egyrészt kezdetlegesek, másrészt bőven többe kerülnek, mint mondjuk egy másfél méteres képátlójú felső kategóriás tévé.

A Gartner tavalyi elemzése a legfelkapottabb technológiákról szintén említi a 3D-s nyomtatást a megállíthatatlanul érkező újdonságok között. A széles közönséghez való eljutását akkor 5-10 évre tette a kutatócég.

Pénzzel könnyebb Ezen a becslésen talán rövidíthet az a komoly pénzügyi csomag, amelyhez a MakerBot jutott a napokban. Az otthoni felhasználásra alkalmas nyomtatócsomagokat fejlesztő cég 10 millió dollárt kapott, amitől a tervek szerint felgyorsulhat a termék széles körű adaptációja. Való igaz, a jelenlegi 1300 dolláros ár nem kifejezetten "családbarát". A befektetői pénzzel azonban lehetőség adódhat az árak csökkentésére, és minél többen jutnak hozzá az új technológiához, fajlagosan annyival könnyebben térülhet meg a fejlesztésre és gyártásra fordított költség.

Bár a MakerBot terméke egyelőre csak műanyagban képes nyomtatni, a jövőben az sem lesz elképzelhetetlen, hogy akár egy ételt készítsünk ilyen módon. Egy kutatóintézt idén például már élőben mutatta be, hogyan lehet egy emberi vese egyes működőképes, beültethető alkotórészeit nyomtatással létrehozni. Ahogy mondani szokták: a jövő elkezdődött.

Táblagépek, 3D tévé és más felkapott technológiák
Jövőkutatás: 10 újdonság 10 év múlva - 1. rész
Jövőkutatás: 10 újdonság 10 év múlva - 2. rész

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.