Egyre többen próbálják ki az eddig szinte alapvetésként kezelt Word alternatíváit. A webes használat előnyei mellett most pár egyszerű trükkre hívjuk fel a figyelmet, amelyek a munkát tehetik hatékonyabbá.
Manapság sokan "térnek meg" a hagyományos, számítógépre telepített irodai alkalmazások helyett a felhő alapú megoldásokhoz, melyek közül a legnépszerűbbek egyike a Google Docs. A kezelőfelület persze a hasonlóságok ellenére sem ugyanaz, mint amit Wordben megszokhattunk, de pár apró tipp és trükk meggyorsíthatja az ismerkedést.


Feltöltés egyszerűen Többféle formátumú dokumentumot vagy képet tölthetünk fel könnyen a Google Docs fájljaink közé, ráadásul az "upload" gomb használata mellett arra is lehetőségünk van, hogy az adott dokumentumot a munkaasztalról vagy a számítógépünk mappájából egérrel áthúzzuk a Google Docs dokumentumlistájába. A feltöltési menüben előzetesen elvégzett beállítás alapján a dokumentum azonnal Docs formátumúra konvertálódhat, de olyan funkciót is választhatunk, hogy a feltöltött pdf dokumentumok vagy épp többrétegű képfájlok szöveges elemeit is automatikusan dokumentummá alakítsa a rendszer.


Dobj fotót a betűk közé! A dokumentum szerkesztése közben az illusztráció céljára szolgáló képfájlok feltöltése is csaknem ilyen egyszerű: ezeket is simán áthúzhatjuk egérrel az eredeti mappából a dokumentum azon részére, ahol szeretnénk őket megjeleníteni. Ráadásul azonnal megadhatjuk, igazodjon-e a képhez a szöveg, ha a feltöltött elemre kattintva, a kis lenyíló menüből az inline helyett a fixed opciót választjuk.


Ezt át ne írd, mert megharagszom Ha többen is szerkesztenek egy adott dokumentumot, sokat segít, hogy az épp egyszerre bejelentkezett felhasználók csevegőablakban is üzengethetnek egymásnak. Ha viszont nem egy időben dolgozunk, nem árt megjegyzéseket hagyni a munkatársak számára, nehogy például olyan részeket írjanak át vagy töröljenek ki, amik létfontosságúak. Az ilyen szövegrészeket jelöljük ki egérrel, majd kattintsunk a kijelölésre jobb egérgombbal. Válasszuk ki a "comment" menüpontot a felbukkanó menüből, és máris megírhatjuk a szekcióhoz kapcsolódó tudnivalókat. Ha kifejezetten egyvalakinek címezzük a megjegyzést, kezdjük egy @ jellel, majd írjuk be az illető emailcímét.


Egészséges paranoia Akadt mostanában pár olyan esemény, amikor valamilyen felhő alapú szolgáltatás leállása vagy hibája miatt a felhasználók bizalma némelyest megrendült a cloud biztonságával kapcsolatban. Vészharangot nem kongatunk, de az óvatosság sosem árt, ezért néha érdemes a számítógépre is lementeni a dokumentumainkat. Ezt egyenként is megtehetjük, ha a listában a dokumentumra kattintva az "actions" menüben a download menüpontot választjuk. Nagy segítség azonban az is, hogy az itt felugró ablakban felül az "all items" fülre kattintva akár az összes itt tárolt fájlt egyben is a gépünkre küldhetjük, ráadásul a formátumokat is kiválaszthatjuk. A zip állományba tömörített csomag maximális nagysága egyenként 2 gigabájt lehet.


Van egy ötletem! A Google Docs fejlesztése folyamatos, az apróbb változtatások nem valamilyen új verzió formájában jelennek meg nagyobb időközönként, hanem akár egyik napról a másikra a funkciók közé kerülhetnek. Épp ezért akár saját ötleteinket is elmondhatjuk, ezzel segítve a fejlesztők munkáját. A Google Docs Product Ideas oldalon saját javaslat beküldésére is van lehetőség, de mások ötleteit is megnézhetjük és szavazhatunk azok hasznosságára.

Tipp: így készítsük el első céges Facebook oldalunkat
Hasznos információs panel épül a Gmailbe
Már weboldalainkba építhető a Google +1

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.