A Microsoft is csatlakozik a Facebook kezdeményezéséhez, és szabadon felhasználhatóvá teszi a saját adatközponti szervereihez kapcsolódó tervdokumentációkat.

A Facebook még 2011-ben hozta létre az Open Compute Project (OCP) nevű kezdeményezést, amikor az oregoni Prineville-ben található adatközpontjának kialakításakor nyilvánossá tette a vonatkozó informatikai dokumentációt. Az OCP közösségének célja olyan adatközponti hardverek megalkotása, amelyekkel egyszerűbbé és olcsóbbá tehető a skálázható rendszerek (webes kiszolgálók, cloud computing stb.) üzemeltetése, nyílt és szabadon hozzáférhető vagy módosítható tervekkel könnyítve meg a kivitelezést.

Az alacsony fogyasztású és magas számítási sűrűségű adatközpontokba olyan tárolórendszereket, rackdizájnokat, hálózati és menedzsmenteszközöket szánnak, amelyek kiváltják a drága szállítói megoldások egy részét is, szoftveresen küszöbölve ki például a hardverhibákat. Az OCP mögé már vállalati oldalról is sokan felsorakoztak, így a hozzájárulók között a hardver- és szoftvercégek, szolgáltatók vagy jelentős felhasználók mellett oktatási és kutatási intézmények jelentek meg.

Megérkezett a Microsoft is

A Microsoft az OCP kaliforniai rendezvényén jelentette be csatlakozását, egyúttal a közösség rendelkezésére bocsátja a "Microsoft cloud szerver specifikációt", vagyis mindazokat a hardverdizájnokat, amelyek a társaság adatközpontjaiban a Windows Azure-t, az Office 365-öt, a Binget és a cég másik kétszáz felhőszolgáltatást működtetik. Mindezt a Microsoft szerverekért és felhős rendszerekért felelős alelnöke, Bill Laing harangozta be a Microsoft hivatalos blogján, hangsúlyozva: egyelőre a Facebook és a Microsoft lesz az a két iparági szereplő, amely hajlandó volt közzétenni adatközponti szervereinek tervdokumentációját.

A szóban forgó specifikációk értelemszerűen a Windows Server futtatására optimalizált gépeket határoznak meg, amelyeket célzottan a Microsoft cloud platformja, a Windows Azure skálázhatósági, rendelkezésre állási és hatékonysági követelményeire szabtak. Ez Laing szerint számokban kifejezve azt jelenti, hogy a hagyományos vállalati kiszolgálókhoz képest 40 százalékos költségmegtakarítást és 15 százalékos fogyasztáscsökkenést tesznek lehetővé a fenti környezetekben, nem beszélve a telepítési és karbantartási idő 50 százalékának lefaragásáról.

Saját Azure-t mindenkinek

Az Azure fizikai és hálózati infrastruktúrájáért felelős Mike Neil nyilatkozatából kiderül, hogy nem korábbi dizájnokról, hanem a jelenleg is használatban lévő Microsoft-hardverekről van szó, amelyek révén egy fenntarthatósági program keretében a cég 1800 kilométernyi kábelezést és 10 ezer tonna fémet spórolna meg egymillió szerver telepítésén. A Microsoft egyébként elvitathatatlan, 25 éves tapasztalattal rendelkezik az adatközpontok üzemeltetésében, és legelső globális online szolgáltatását, az MSN-t is közel 15 évvel ezelőtt indította el. A társaság eddig 15 milliárd dollárt ölt cloud infrastruktúrájának kiépítésébe, amely naponta egymilliárd felhasználót és 20 millió céges ügyfelet szolgál ki.

Az OCP céljaira felajánlott dokumentumok a moduláris szerverek hardveres és szoftveres specifikációin túl tartalmaznak CAD modelleket, tervrajzokat, illetve a felügyeleti eszközök – menedzsment, hűtés, tápegységek, diagnosztika stb. – forráskódját. A Microsoft ezen felül aktív részvételre készül az OCP közösség munkájában, szakembereket delegálva a különböző albizottságokba és mérnöki csoportokba. Mike Neil szerint jelentős felhőszolgáltatóként több út is állt volna a vállalat előtt, azonban az OCP-ben érezték meg a "kritikus tömeget", amellyel ráadásul könnyen együtt tudnak működni.

A felhő is kinyílik

A Microsoft neve nem véletlenül fonódott össze a tulajdonosi szoftverek fogalmával, mára azonban a folyamatos élcelődés ellenére óriási változáson megy keresztül. Így az is eminens érdekévé vált, hogy minél többen rendelkezzenek a megfelelő szerverek építéséhez szükséges ismeretekkel és lehetőség szerint gyártási tapasztalatokkal. Ez lenyomhatja az árakat és mérsékli az egyes szállítóktól való függőséget, és általánosságban hozzájárulhat a cloud megoldások térhódításához, miközben konzisztens jelenlétet biztosít a Microsoft számára. Ahogy a megosztott dizájnokat mások is alkalmazni kezdik, sokkal kevésbé kell majd a hardverekhez igazítani a szoftvereket, más szóval a különféle irányba fejlődő programok sokkal rugalmasabban alakítható rendszerekre érkeznének.

Ahogy azt többen kiemelik, az akciónak közvetve komoly PR-értéke lehet, amennyiben a Microsoft felhős vetélytársa, az Amazon hagyományosan elzárkózik a hasonló iparági együttműködésektől, és egyfajta "nyílt forrású fekete lyukként" viselkedik, amivel bennfentesek szerint már a tehetséges szakembereket is kezdi elriasztani. A legújabb lépés egyébként kontextusba helyezi az IBM x86-os üzletágának múlt heti értékesítését is, aláhúzva, hogy a befektetők által folyamatos nyomás alatt tartott társaságnak valóban nem sok keresnivalója maradt az egyre alacsonyabb árréssel kecsegtető területen.

Cloud & big data

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.