A processzor és a hálózati kapcsolatok terén történt előrelépés.

Annak ellenére, hogy már 14 milliónál is több olcsó, csináld magad alaplapot adott el a Raspberry Pi Foundation, viszonylag ritkán nyúlnak hozzá a konfigurációjához. Egy évnél is többet szoktak várni, mire felfrissítik termékvonalukat, és ilyenkor is gyakran csak apróbb változtatásokkal gyarapodik a minigép.

Főleg a hálózatkezelés javult

Így történt ez a legújabb, Raspberry Pi 3 Model B+ kapcsán is: szinte hajszálra pontosan az előző változat megjelenése után két évvel debütált. Amint azt már említettük, az új verzió fejlődésének kulcsa a nagyobb számítási és hálózati teljesítmény. Így az ezekért felelős változásokat a processzorban és hálózati képességeiben kell keresni.

A Model B+ egy 1,4 GHz-es, négymagos, 64 bites, Arm Cortex A53 architektúrára alapuló Broadcom BCM2837B0 processzorral rendelkezik, ami mindössze 200 MHz-cel előzi meg elődjét. Az előző modellben még egy Broadcxom BCM2837 lapka dolgozott, 1,2 GHz-es órajelen, ám ehhez képest nem csupán a tempó nőtt, hanem az energiagazdálkodás és a hőelvezetési képesség is javult.

A gyorsabb adatátviteli sebesség érdekében a Model B+ kétsávos (dual band) működésre képes; 2,4 és 5 GHz-en egyaránt kezeli a vezetéknélküli kapcsolatokat. Ethernet over USB támogatása révén a soros busz 2.0-s szabványa 300 Mbps-os tempóra képes – ez háromszorosa az előd hasonló paraméterének.

Moduláris megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkezik a kétcsatornás wireless LAN, ami azt jelenti, hogy könnyebbé és olcsóbbá válik a Raspberry Pi 3 Model B+-re alapuló termékek kereskedelmi forgalomba hozatala. A Raspberry Pi Foundation döntése ugyanis segít a vezetékmentes csatlakozás megfelelőségi tesztjével kapcsolatos feladatok minimálisra faragásában.

A miniszámítógép legújabb kiadása támogatja a Bluetooth 4.2-es változatát illetve a Bluetooth Low Energy megoldást. A kevésbé energiaigényes standard használatával jobban kiszolgálhatók az IoT-s igények, könnyebben kiépíthető egy, a Raspberry Pi-ra, mint központi hubra alapuló okos otthon.

Végül említést érdemel, hogy a Model B+ teljes Power over Ethernet (PoE) funkcionalitással rendelkezik, melyet egészen mostanáig hivatalosan nem támogatott. Ugyan az eszközgyártók saját alternatív megoldásokkal elő-előrukkoltak, de a Raspberry Pi Foundation úgy döntött, hogy saját kezébe veszi az ügyet. Ennek keretében hamarosan saját, dedikált PoE HAT-tal fog előállni (megjelenésének pontos ideje egyelőre nem ismert).

Ez még nem a Raspberry Pi 4

A várakozásoknak megfelelően nem változtak a Model B+ fizikai paraméterei; az új alaplap ugyanakkora, mint elődje. Ez lehetővé teszi a hobbiépítők számára, hogy a korábban már méret szerint elkészült házakat és perifériákat továbbra is használhassák. A csatlakozók is ugyanazok maradtak: négy darab 2.0-s USB port, egy 40 tűs GPIO header, egy teljes méretű HDMI port, display és kamera csatlakozók, sztereó hangkimenet és kompozit videobemenet került rá.

Eben Upton, az eszköz társalkotója a TechRepublic-nak hivatalosan is megerősítette, hogy az új modell nem drasztikus változásokat, hanem inkább az előző széria finom továbbfejlesztését hozza. Ugyan talán kicsit túl jó is lett a csekély mértékű modellszámozás változásához képest, de határozottan nem elegendő ahhoz, hogy megkaphassa a Raspberry Pi 4 elnevezést, nyilatkozta Upton.

Nagy öröm, hogy a fejlődés ellenére nem változott a készülék ára sem. Aki hajlandó 35 dollárt (plusz szállítási költség) leszurkolni érte, az kedvére kísérletezgethet az elsősorban tanulási célokból létrejött Raspberry Pi-vel.

Konzumer tech

A nagy A-k háborújában az Amazon áll nyerésre

Történelmi napot zárt tegnap az Amazon. Az amerikai vállalat cégértékben beelőzte a Goolge anyavállalatát, az Alphabetet, és immár csak az Apple van előtte.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.