A két éve folyamatosan fejlesztett Google-drón a nyilvánosságra hozott videón egy ausztrál farmra szállít kutyakaját. A piaci bevezetés nem holnap lesz.

Már 2011-ben elkezdődött a Google-nél az ötletelés, hogy mit lehetne kezdeni az önállóan repülő eszközökkel. Aztán 2012 nyarán megkezdődtek a konkrét fejlesztések, amelyekkel a keresőóriás a személyre szabott áruszállításban is megvetheti a lábát. A YouTube-ra most felkerült videón az egyik legkézenfekvőbb bevetési területen, Ausztráliában tesztelték a kísérleti eszközt.

Gyorsabb, ügyesebb, környezetkímélőbb

Az alábbi videóban jól látszik, hogy a nagyjából másfél méteres fesztávú drón helyből képes fel- és leszállni, és egy huzal segítségével óvatosan földre engedni a "hasában" tárolt csomagot. A teszt helyszíne semmiképpen nem lehet véletlen, hiszen a kontinensnyi ország nagyrésze igen gyéren lakott, így ezekre a helyekre hagyományos postázási módszerekkel meglehetősen lassú ésvagy drága eljuttatni a csomagokat. Egy ilyen drónszállítmány viszont nem csak gyors és relatíve olcsó lehet, de a környezetet sem károsítja annyira, mint egy hagyományos jármű.

A Google egyelőre a videón kívül nem kíván sokat hozzátenni a történethez. Annyi bizonyos, hogy még évek kellenek ahhoz, hogy az ötletből végül piacra kerülő termék, szolgáltatás legyen. Szintén tudható, hogy ez a projekt sokat merít az egyelőre még mindig tesztfázisban leledző sofőr nélküli autóknál felhalmozódott tapasztalatokból.

A kutatók most arra fókuszálnak, hogy az eszközök biztonságosan tudjanak navigálni a levegőben, hogy csökkentsék a drónok által kibocsátott zajt, illetve annyira leszűkítsék a célba juttatási területet, hogy az ne legyen nagyobb egy lábtörlőnyi területnél.

Harc az Amazonnal

Nem egyedülálló koncepcióról van szó, hiszen egy másik internetes óriás, az Amazon is hasonló terveket sző. A cég vezetője, Jeff Bezos tavaly lebentette fel a fátylat a Prime Air névre keresztelt szolgáltatást, amellyel az elképzelés szerint a maximum 2,5 kilogrammos csomagok 16-20 kilométeren belüli házhosszállítására lesznek használhatók a drónok. Bezos szerint a csomagok 86 százaléka ebbe a súlyhatárba esik, a kiszállítási távolság pedig ott értelmezhető, ahol az Amazon egy-egy elosztási központja működik. A hatalmas raktárépületek rendszerint a sűrűn lakott területek környékén épülnek fel, ami azt jelenti, hogy sok esetben megvalósulhat a ma még elképzelhetetlen, félórás kiszállítás.

Piaci hírek

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.