A gyártó vártnál lényegesen jobb negyedéves eredményei egyértelműen a távmunka és az otthoni oktatás széles körű elterjedésének köszönhetőek. A chromebookos vonal különösen nagyot ment.

Tegnap publikálta 2021-es üzleti évének harmadik periódusát a Dell. Az amerikai informatikai óriásnál ez a negyedév október végéig tartott és előzetesen nem remélt szép számokat hozott.  

Ennyit a gazdasági bizonytalanságról

Miközben a koronavírus még javában tombol a világban és az egészségügyi kockázatok mellett számos ágazatot katasztrofális helyzetbe hozott, a technológiai piac ismét bizonyította, hogy rá külön szabályok vonatkoznak. A Dell Technologies friss negyedéves jelentése alapján a cég könnyedén kimozogta a világban általánosan érezhető gazdasági bizonytalanságot.

 

Dell negyedéves jelentés - 2020/Q3
Infogram


A vállalat összbevétele megközelítette a 23,5 milliárd dollárt, ami 3 százalékkal erősebb negyedévet jelent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. Az üzemi eredmény a 12 hónappal ezelőtti 836 millióról bőven 1,1 milliárd fölé szaladt, a nettó profit pedig 60 százalékos éves növekedést produkálva 881 millióig kapaszkodott fel. A Wall Street elemzői előzetesen megelégedtek volna 21,85 milliárdnyi forgalommal. Ugyanők a nem GAAP szerint számolt nettó profitot részvényenként 1,4 dollárra becsülték, a tényadat viszont 2 dollár és 3 cent lett.

Krómozott gépezet

Egyértelműen a többek között a PC-k és laptopok értékesítéséért felelős Client Solutions Group (CSG) divízió vitte a prímet az elmúlt három hónapban. Az üzletág közel 12,3 milliárd dollárral járult hozzá a bevételekhez, ami 8 százalékkal több, mint egy éve ugyanekkor. Ezen belül is elsősorban a végfelhasználók voltak aktívak. Ennek az ügyfélkörnek 14 százalékkal többet számlázhatott a Dell, mint 2019-ben.

A vállalat ügyvezetője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy korábban nem tapasztalt igény mutatkozott a távoli munkát és otthoni tanulást segítő megoldások iránt. Külön kiemelendő a Chromebookok iránt támasztott kereslet, ami három számjegyű éves forgalomnövekedést hozott a szállítónál. Ugyanakkor a Latitude és Precision márkájú notebooknál is két számjegyű bővülést tapasztaltak. (Érdekes módon egyébként a Canalys idei harmadik negyedéves PC-piaci elemzése azt mutatta, hogy a nagy gyártók közül egyedül a Dell nem tudta megfejelni tavalyi szállítási volumenét.)

A szervereket, hálózati eszközöket és tárolókat forgalmazó Infrastructure Solutions Group (ISG) esetében már nem volt ennyire rózsás a kép. A divízió összbevétele 4 százalékkal maradt el a tavalyi eredménytől és alig haladta meg a 8 milliárd dolláros szintet. Ezen belül különösen a storage-os részlegnek van mit javítani, hiszen ezeknél a terméknél regisztrálták a legnagyobb, számszerűleg 7 százaléknyi visszaesést.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.