A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.

Az Albedo Space nevű startup olyan alacsony pályán mozgó műholdakat épít, amelyek akár egyes emberekre is képesek lesznek majd ráközelíteni és részletes felvételeket készíteni – olvasható a The New York Times kedden közölt riportjában. A cég állítólag nem tervezi, hogy a műholdakkal együtt személyazonosítására is alkalmas arcfelismerő technológiát alkalmazna, de ettől függetlenül az eddigieknél sokkal nagyobb pontossággal lesznek képesek körülfényképezni a célpontokat. Ez egyfelől hatalmas előrelépés lenne a műholdas megfigyelés területén, másfelől viszont több évtizede napirenden lévő személyiségi jogi és adatvédelmi félelmeket váltana valóra.

A lap szerint az Albedo Space eddig 100 millió dollárnyi befektetést szedett össze, és több szerződést is kötött az amerikai hadsereggel és bizonyos kormányzati ügynökségekkel. A társaságnál évek óta következetesen hangsúlyozzák, hogy szolgáltatásaik életeket menthetnek a hatósági műveletek támogatásával a katasztrófa sújtotta övezetekben, emellett hasznosnak bizonyulhatnak az infrastruktúra-felügyeleti vagy várostervezési alkalmazásokban, de védelmi és hírszerzési felhasználási eseteket is említenek. A kérdés tehát úgy hangzik, hogy az embereknek mennyit kell feladniuk a magánéletükből a beígért biztonság kedvéért.

Ismét csak utólag fognak gondolkodni

A cikkben a vállalat egyik vezetőjét idézik, aki arról beszél, hogy az Albedo Space-nél nagyon is tisztában vannak a műholdas kamerák adatvédelmi vonatkozásaival és a visszaélések lehetőségével. Az unalomig ismert kommunikációs panelek azonban nem igazán hatják meg a kritikusokat. Az Electronic Frontier Foundation képviselője szerint például mindenképpen érdemes aggódnunk, ha megjelenik egy óriási kamera az égbolton, amit a kormányzati megrendelők bejelentés nélkül bármikor használhatnak, a Harvard egyik asztrofizikusa pedig újabb lépésről beszélt a lapnak a Nagy Testvér típusú megfigyelés irányába.

A NYT összeállítása kitér rá, hogy a szakértők szerint könnyű példákat találni az ilyen műholdak hasznosságára, de ezzel még nehéz lenne tromfolni a kézzelfogható adatvédelmi aggályokat, ha az űrből készített felvételek pontosságát már nem méterekben, hanem centiméterekben határozzák meg. Az ECF is hosszú évek óta sürgeti a műholdakra vonatkozó szabályozás megfelelő átalakítását, amelyeknél ebben a vonatkozásban már a drónokat érintő törvények és helyi rendeletek is szigorúbbak. Az Albedo Space egyébként 2025-ben pályára állítaná a legelső műholdat összességében 25 darabosra tervezett flottájából.

Biztonság

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.