Bár egyelőre igencsak megbízhatatlannak tűnnek a Google keresőjének MI-alapú áttekintései, már olyan felhasználók böngészőjében is felbukkantak, akik nem jelentkeztek a Google Search Lab SGE funkciójának tesztelésére.

A Google megkezdte megkezdte Search Generative Experience (SGE) nevű termékének szélesebb körű kibocsátását. A generatív mesterséges intelligenciát a keresőbe integráló szolgáltatást eddig csak az arra jelentkezőknek biztosította, az új funkció azonban már felbukkant olyan felhasználók böngészőjében is, akik nem jelentkeztek a Google kísérleti programjára – számolt be róla a Search Engine Land. Az SGE lényege, hogy a találati oldalak tetején a PaLM 2 nagy nyelvi modellre (LLM) épülő chatbot foglalja össze a különféle lekérdezések eredményeit, ami a keresések kontextusát is figyelembe véve egyfajta párbeszéddé alakítaná az internetes böngészést az oldalak listázása helyett.

Az SGE felhasználása egyelőre így is korlátozott, amennyiben a Google szerint még mindig csak "az Egyesült Államok keresési forgalmának kis százalékára" terjed ki, a társaság pedig fontos visszajelzéseket vár a fokozatos bevezetéstől az olyan keresések esetében, amelyeknél megítélése szerint kölönösen hasznos lehet a mesterséges intelligencia által fogalmazott összefoglaló Itt elsősorban az összetettebbnek minősülő kérdésekre kell gondolni, vagy azokat a kérdéseket is magukban foglaló lekérdezésekre, amelyek esetében hasznos lehet a számos weboldalról begyűjtött információ összesítése – bár van, aki szerint éppen ezektől kellene távolt tartani az egyelőre kiforratlan mesterséges intelligenciát.

Az is megkapja, aki nem kérte

A probléma a beszámolók szerint nem is az új technológiával van, hanem annak kérdéses megbízhatóságával, és ezzel összefüggésben az internet működésére gyakorolt hatásával. Az elmúlt napokban számtalan esetben kiderült, hogy az SGE gyakran közöl helytelen adatokat és minimum problémás állításokat, sőt az is világossá vált, hogy hajlamos olyan spammer oldalakról beszerezni a gyenge minőségű információt, amelyeknek egy része még malware-ek terjesztésében is közreműködik. Mindezt figyelembe véve aggasztónak tűnik, ahogy az SGE megváltoztatná az online környezetünk működését a tartalmak közvetítésével és az MI-t működtető "kék linkek" forgalmának befolyásolásával.

A szolgáltatásban például a pontos hivatkozások helyett gyakran csak a híroldalak nyitó lapját jelöli meg forrásként, az SGE-t pedig a Google szerint saját alapvető anti-spam mechanizmusai védenék meg a rossz minőségű tartalomtól. Ez utóbbiról azonban már a hagyományos keresőszolgáltatás esetében is kiderült, hogy nem igazán tudja kezelni a nagy mennyiségben létrehozott kamu oldalakat. A neten amúgy is egyre több a mesterségesen előállított vagy ugyancsak géppel, hibásan fordított tartalom, amikor pedig az MI-rendszerek nagyüzemben szórják majd egymásra a szemetet, akkor az a korai figyelmeztetések szerint a ma ismert információs tér megsemmisülésével fenyeget.

Közösség & HR

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.