A honlap felett gyorsan visszaszerezték az irányítást és az illetékesek szerint semmilyen fontos adat nem jutott a támadókhoz. Akiknek amúgy az elnök egy korábbi kinyilatkoztatása alapján minimum 197-es IQ-val kellett rendelkezni.

Az amerikai elnökválasztás közeledtével szinte természetszerűleg felerősödtek az online térben zajló illegális manőverek. Pár napja például arról számoltunk be, hogy az FBI iráni és orosz szálakat fedezett fel bizonyos adatlopások kapcsán, illetve egy emailes megtévesztési/megfélemlítési akciónál. Most viszont egy sokkal látványosabb eset történt: valakiknek ugyanis sikerült átvenni a hatalmat a regnáló elnök kampányoldala felett.

Elég a fake newsból

Aki ottani idő szerint kedd késő délután kattintott a donaldjtrump.com oldalra, különös szöveggel találta szembe magát. Az eltérített oldal dizájnja kísértetiesen hasonlított arra, amelyet a terrorizmus miatt leállított oldalak esetében használ az amerikai kormányzat. Csak éppen a szöveg arról szólt, hogy a világnak elege van a Donald Trump által napi szinten terjesztett álhírekből.

Az oldalt feltörők azt is közölték, hogy birtokukba van egy csomó titkos információ az elnökkel és családjával kapcsolatban. Ezeknek a választást befolyásoló információknak a nyilvánosságra hozását azonban egy egészen furcsa szavazástól tették függővé. Az elkövetők megadták két kriptovalutás tárca adatait, és erre várták a pénzeket attól függően, hogy ki mit szeretne.

Az egyelőre nem világos, hogy bárki utalt-e a csalóknak, ám az elnöki kampányoldalon nagyjából 30 perc után visszaállt a rend. Trump kampánycsapatának egyik szóvivője az NBC-nek nyilatkozva azt közölte, hogy jelenleg is dolgoznak a hatóságokkal azon, hogy kiderítsék az elkövetők kilétét. Ugyanakkor az oldal feltörésén kívül minden egyéb elemet hazugságnak minősített. Az oldalon ugyanis semmiféle szenzitív információt nem tároltak, azaz a hekkerek nem juthattak hozzá az általuk emlegetett adatokhoz sem. 

197 IQ és 15 százalék

Az önmagában is kínos esetet egyébként Trump egy alig pár napja adott beszéde teszi még pikánsabbá. Nem telt el még ugyanis két hét sem azóta, hogy az egészen meredek kijelentéseiről elhíresült elnök a kiberbiztonság témakörében is erős kinyilatkoztatást tett. Ezek alapján a mostani elkövetőknek legalább 197-es IQ-val és a honlap szerkesztéséhez szükséges jelszó minimum 15 százalékával kellett rendelkezniük...

Biztonság

Délkelet-Ázsiával lép digitális szövetségre az Európai Unió

A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.