Bár sok technológiai céget egyetemről kiugrott emberek tettek naggyá, ez nem jelenti azt, hogy az informatika fővárosában senkit nem érdekel a diploma. Sőt, pontosan az ellenkezője az igaz.

Ismét bebizonyosodott, hogy az Amit szabad Jupiternek... kezdetű mondás nem üres frázis. A Burning Glass Technologies ugyanis széles körű felmérést végzett az amerikai álláshirdetések között, és kiderült, a Szilícium-völgyben nagyon is fontos a papír megléte, ha állásra pályázik egy szoftverfejlesztő.

Gates, Jobs és Zuckerberg nem minta, hanem kivétel

A technológiai szektor ikonikus alakjai közül sokan inkább abbahagyták egyetemi tanulmányaikat, hogy megvalósíthassák álmaikat. Nekik, például a Microsoftot alapító Bill Gatesnek, az Apple-t gigavállalattá növesztő, néhány éve elhunyt Steve Jobsnak, vagy éppen az alig több mint 30 éves Facebook-alapító Mark Zuckerbergnek bejött a húzás. Talán éppen ezért élt a köztudatban az az elképzelés, hogy egy menő informatikai cégnél igazából nem is kell az egyetemi diploma, csak az számít, mennyire jó valaki a kódok világában.

Az említett kutatás viszont alaposan rácáfol erre a városi legendára. Mintegy 1,6 millió álláshirdetés információinak elemzésébül ugyanis kiderült, hogy a legnagyobb technológiai vállalatoknak otthont adó Szilícium-völgyben a lehető legmagasabbak a követelmények ebből a szempontból (is).

Lánglelkű hippik kíméljenek!

A felmérésben megvizsgált, kifejezetten fejlesztői munkakör betöltését meghirdető állásajánlatokat leszűrték külön a technológiai vállalatoktól származókra, és még szűkebben a Szilícium-völgyből feladott hirdetésekre. Ezt a két kategóriát a teljes állománnyal összevetve érdekes eltérésekre bukkantak.

 

Fejlesztői állások az USA-ban
Create column charts

Amint a fenti grafikonokból látszik, a papírra leginkább "finnyás" szektor maga az informatika. Míg Egyesült Államok-szerte minden szoftverfejlesztői állást nézve kevesebb mint 60 százaléknál volt kitétel az iskolai végzettség, addig a technológiai cégeknél ez 75, a Szilícium-völgyben pedig 78 százalékos arányt ért el. Az iskolai végzettséget feltételként szabó ajánlatokra szűkítve a vizsgálódást szintén mutatkozik némi eltérés, hiszen a techszektorban és főleg annak központjában az átlagnál magasabbra teszik a lécet.

Így bármennyire is jól hangzik, hogy egy programozónál csak a tehetség és a tudás számít, ha egy menő informatikai cégnél szeretne elhelyezkedni, a valóságban a szektor ennél sokkal, de sokkal konzervatívabb. 

Közösség & HR

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.