A világ 500 legerősebb számítógépét tartalmazó listát immár két és fél éve ugyanaz a rendszer vezeti. Lentebb azért akad mozgolódás.

Még mindig, immár ötödik alkalommal a kínai Tianhe-2 rendszer vezeti a legerősebb szuperszámítógépek listáját. A félévente kiadott 500-as toplistán egy ideje mintha beállt volna a mozgás, legalábbis ami a legjobb tíz mezőnyét illeti.

Megmerevedő erővonalak

A Tianhe-2, azaz a Tejút-2 a lebegőpontos számítási teljesítmény mérésére szolgáló LINPACK-teszten 33,862 petaflopos eredményt ért el. A fölényt jól mutatja, hogy a második és harmadik helyezettek összteljesítménye képes nagyjából ekkora teljesítményre. Hogy milyen elképesztő "szörnyetegről" van szó, azt jól mutatja az energiaigénye is, ami 17,8 megawatt.

Az abszolút elit kategória betokozódására nem csupán a vezető rendszer számítástechnikában hosszúnak számító két és fél éves uralkodása utal, hanem az is, hogy a legfrissebb lista első tíz helyezettje között mindössze egyetlen új szereplő van. A Szaúd-Arábiában felállított Shaheen II viszont rögtön a hetedik helyre ugrott a maga 5,536 petaflopos kapacitásával.

A lista alsóbb régióiban azért megfigyelhető a fejlődés. A legutóbbi, tavaly novemberben kiadott rangsorra 153,3 teraflopos teljesítménnyel lehetet felkerülni, most viszont már 165,1 a küszöbérték. A mostani utolsó, azaz 500. gép pedig hat hónapja még a 419. helyezett lett volna. Az 500 legerősebb szuperszámítógép együttes teljesítménye 309 petaflopról 363-ra nőtt.

Kína is képes visszaesni

A telepítések helyét nézve az utóbbi időben nagyon agresszíven kezdett feljönni Kína, ám a mostani eredményekből az látszik, hogy ennek a felfutásnak időlegesen vége. Egy évvel ezelőtt még 76, tavaly novemberben 61, most viszont már csak 37 rendszer szerepel a listán, amely a távol-keleti nagyhatalom területén működik. Így Japán a maga 39 gépével megszerezte szomszédjától a második pozíciót. Az élen természetesen az Egyesült Államok áll. A szuperhatalom ugyan az elmúlt néhány évben vesztett dominanciájából, de a legutóbbi tizenkét hónap során stabilizálta jelenlétét, és az egy évvel ezelőtti szinttel darabra ugyanannyi, 233 rendszerrel van jelen. Hazánkat a Debreceni Egyetemen dolgozó Leó képviseli. A magyar csúcsgép jelenleg a 383. helyen áll.

Szuperszámítógépek a világban | Create infographics

Ami a szállítókat illeti, ott sokkal kisebb a mozgás. Ahogy korábban, most is az Intel adja a beszerelt processzorok elsöprő többségét. Az amerikai chipszállító a rendszerek 86 százalékának működéséhez járult hozzá. A gyártók között továbbra is a HP, az IBM és a Cray viszi a prímet, bár az IBM szerverüzletágának eladása kicsit megbolygatta ezt a szegmenst, mivel néhány rendszert már a Lenovo/IBM kategóriába soroltak a lista készítői.

Cloud & big data

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.